Etiopia jest państwem położonym w Afryce Wschodniej. To jedno z najbiedniejszych państw świata, w którym jednym z najważniejszych problemów społeczno‑gospodarczych jest niedożywienie. Z tego materiału dowiesz się, jakie są jego przyczyny i skutki.

Aby zrozumieć poruszane w tym materiale zagadnienia, przypomnij sobie:
  • czym są kilokalorie i ile dziennie powinien ich spożywać zdrowy człowiek;

  • gdzie leży Etiopia.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz pojęcie głodu i niedożywienia.

  • Przedstawisz przyczyny i skutki głodu i niedożywienia na przykładzie Etiopii.

  • Wskażesz sposoby walki z głodem i niedożywieniem.

  • Zaproponujesz sposoby ograniczenia zjawiska głodu i niedożywienia.

Pojęcie głodu i niedożywienia

Niedożywienie i będący jego następstwem głód są wywołane niedostatkiem środków żywnościowych, wynikającym z ich braku lub niemożności dysponowania nimi w ilości niezbędnej do utrzymania normalnego, aktywnego i zdrowego trybu życia.

Niedożywienie to stan organizmu wywołany długotrwałym obniżeniem wartości kalorycznej spożywanych pokarmów i niedoborem składników pokarmowych (białka, tłuszczów, węglowodanów, soli mineralnych, witamin i in.). Skutkami niedożywienia są zazwyczaj obniżenie masy ciała i wychudzenie, znaczne osłabienie organizmu i utrata sił witalnych oraz liczne choroby. Nie prowadzi ono jednak bezpośrednio do śmierci. Natomiast głód to stan organizmu spowodowany czasowym brakiem pożywienia, co w skrajnych przypadkach może prowadzić do całkowitego wycieńczenia, a nawet do śmierci. W skrajnej formie głód może doprowadzić do wyniszczenia znacznej części ludności.

Miarą niedożywienia jest stopień zaspokojenia zapotrzebowania energetycznegozapotrzebowanie energetyczne człowiekazapotrzebowania energetycznego, czyli ilości energii, którą każdego dnia należy dostarczyć organizmowi z pożywieniem, aby wszystkie procesy życiowe przebiegały prawidłowo. Każdy człowiek ma odmienne potrzeby energetyczne. Zależą one m.in. od jego wieku, warunków klimatycznych, w których żyje, rodzaju wykonywanej przez niego pracy i stanu zdrowia. Dorośli, zwłaszcza wykonujący ciężką pracę fizyczną, mają dużo większe zapotrzebowanie na kalorie niż dzieci, mężczyźni zwykle większe niż kobiety, mieszkańcy obszarów o klimacie gorącym mniejsze niż żyjący w strefach zimnego klimatu itp. Przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien zjadać codziennie pokarmy o łącznej wartości energetycznej 2 400‑2 700 kilokalorii (kcal), natomiast minimalne dzienne zapotrzebowanie na energię, której źródłem jest pokarm, waha się od 1 500 do 2 500 kcal.

RJ51teDr29zwQ
Schemat żywieniowy
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Dla zachowania zdrowia ważne jest nie tylko zaspokojenie potrzeb energetycznych, ale także zapewnienie odpowiednich proporcji spożywanych składników pokarmowych. Jeżeli w codziennej diecie brakuje określonych składników odżywczych, występuje zjawisko głodu utajonego.

RAB8t8EZGU5r3
Talerz zdrowego żywienia
Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dostępny w internecie: ncez.pzh.gov.pl, licencja: CC BY-SA 3.0.

Skutki niedożywienia i głodu przejawiają się w wielu dziedzinach życia. Niedożywienie i głód powodują nie tylko fizyczne i psychiczne wyczerpanie ludności. Zwykle towarzyszy im także zjawisko ubóstwa i nędzy, występowanie masowych zgonów, wzrost przestępczości, niekiedy następuje również masowa migracja ludności z obszarów objętych głodem.

Przyczyny niedożywienia i głodu dzieli się najczęściej na naturalne (będące wynikiem oddziaływania czynników przyrodniczych) oraz spowodowane działalnością człowieka. Do przyczyn naturalnych zaliczyć można nieurodzaj wywoływany m.in. niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, inwazją owadów lub chorobami roślin. Natomiast do przyczyn antropogenicznych zalicza się np. wydarzenia polityczne zakłócające funkcjonowanie gospodarki i dystrybucję żywności (wojny, niepokoje społeczne, rewolucje, terroryzm itp.). Niekiedy także ograniczenie w dostępie do żywności może być stosowane jako narzędzie służące do wyniszczenia ludności – tak dzieje się dziś np. w północnych regionach Etiopii. Najbardziej katastrofalne skutki występują jednak w sytuacji nałożenia się czynników przyrodniczych i antropogenicznych – na przykład klęska suszy wywołuje głód, który prowadzi do napięć społecznych i konfliktów zbrojnych dodatkowo ograniczających dostęp do pożywienia.

Problem niedożywienia i głodu na świecie

Niedożywienie i głód towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Klęski głodu występowały już w starożytności – w IV w. p.n.e. dotknęły Egipt i Bliski Wschód. Pojawiały się w starożytnym Rzymie, gdy następowały przerwy w dostawach zboża z Sycylii i Egiptu, w Indiach i Chinach, gdzie najczęściej związane były z przeludnieniem. Często nawiedzały średniowieczną Europę, gdzie były konsekwencją feudalnej struktury gospodarki rolnej i niewydajnych metod uprawy ziemi. Powodowały niedożywienie dużych grup społecznych, a w połączeniu z toczącymi się wojnami, podczas których przeciwnik niszczył zapasy żywności, prowadziły do wybuchu epidemii chorób (m.in. dżumy, tzw. czarnej śmierci). Klęska głodu towarzyszyła wojnie trzydziestoletniej (1618–1648), w XIX w. wystąpił wielki głód we Włoszech (1816–1817) i w Irlandii, gdzie liczbę śmiertelnych ofiar (łącznie z tymi spowodowanymi epidemią) szacowano na przeszło 1 mln osób. Szczególnie katastrofalne klęski głodu występowały także na Ukrainie w latach 30. XX w. W XX w. klęski głodu spowodowane m.in. długotrwałymi okresami suszy najsilniej dotykały kraje afrykańskie, m.in. Etiopię, gdzie w latach 1971–1973 śmierć poniosło ok. 1,3 mln osób. Obecnie z problemem głodu i niedożywienia zmaga się ok. 30% krajów świata, przy czym większość z nich leży w Afryce, zwłaszcza środkowej i wschodniej (Somalia, Demokratyczna Republika Konga, Czad). W Azji głód dotyka np. mieszkańców Korei Północnej, Indii, Afganistanu, Iraku, Jemenu i Tadżykistanu.

Co roku europejskie organizacje pozarządowe Concern Worldwide (czyt. kon‑sern łorl‑dłaid) i Welthungerhilfe (czyt. welt‑hunger‑hilfa) opracowują tzw. Globalny Indeks Głodu przedstawiający aktualny poziom głodu w poszczególnych krajach świata. Jest on wyznaczany na podstawie wielu różnych zjawisk, np. udziału ludności z niewystarczającym spożyciem kalorii, umieralności dzieci, udziału dzieci, które mają zbyt małą wagę w stosunku do wzrostu albo cierpią na zahamowanie wzrostu i in.

Głód na świecie – galeria

Szacuje się, że z problemem głodu i niedożywienia zmaga się ok. 30% krajów świata i nawet 800 mln ludzi. Ze wszystkich regionów świata najwyższy wskaźnik niedożywienia, zahamowania wzrostu i śmiertelności wśród dzieci ma Afryka. Raporty niektórych organizacji humanitarnych mówią, że z głodu umiera do 20 milionów osób rocznie.

Podstawowe informacje o Etiopii

Etiopia oraz region środkowo‑wschodniej Afryki są obszarami największego występowania problemu głodu i niedożywienia na świecie.

Etiopia jest położona we wschodniej Afryce, w tak zwanym „rogu Afryki”, na północ od równika. W całym państwie o powierzchni ponad 1 127 tys. kmIndeks górny 2 mieszka ponad 123,4 mln obywateli. Stolicą kraju jest Addis Abeba licząca ponad 3,8 mln mieszkańców. Etiopia od południa graniczy z Kenią, na zachodzie z Sudanem i Sudanem Południowym, na wschodzie z Dżibuti i Somalią, a na północnym wschodzie z Erytreą.

Etiopia – mapa interaktywna

R1W8PIhpy9VhI1
Mapa interaktywna Etiopii. Po lewej stronie panel, na którym można włączyć lub wyłączyć następujące warstwy: sieć hydrograficzna, miasta, krainy geograficzne i punkty wysokościowe, granice państw oraz legendę. Ponadto na mapie wyróżniono dwa punkty, do których załączono klimatogramy – stacji Dolo na południu i Lalibela na północy. Klimatogram Lalibela: Temperatura przez cały rok w przedziale od siedemnastu do dwudziestu stopni. Opady od października do lutego minimalne, od marca do do maja około 50 milimetrów, w czerwcu około 100, w lipcu i w sierpniu nieco ponad 500, we wrześniu około 160. Klimatogram Dolo: Temperatura przez cały rok na poziomo około trzydziestu stopni. Opady w kwietniu około 100 milimetrów, w maju, październiku, listopadzie około 30, w marcu około 15, w pozostałych minimalne lub brak. Po kliknięciu w warstwę granice państw wyświetlają się dodatkowe informacje: Etiopia to państwo położone we wschodniej części kontynentu afrykańskiego, na tzw. Rogu Afryki.Pod tekstem wyświetla się mapa Afryki na której ukazano położenie Etiopii. Po nią dalsza część tekstu: Graniczy z Somalią, Kenią, Sudanem Południowym, Sudanem, Erytreą i Dżibuti.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 1

Na podstawie mapy interaktywnej wskaż z niżej podanych stolicę Etiopii.

Wskaż, z niżej podanych stolicę Etiopii.

Rktu6O2w1e8FL
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 2

Na podstawie mapy interaktywnej opisz ukształtowanie terenu Etiopii.

Opisz ukształtowanie terenu Etiopii.

R1O37zcGn94ek
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 3

Na podstawie mapy interaktywnej wskaż, czy podane w tabeli stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.

RdjV6hSBFKiPq
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Ponad połowa kraju leży na wysokości powyżej 1 200 m n.p.m. – zachodnia część na Wyżynie Abisyńskiej, południowo‑wschodnia na Wyżynie Somalijskiej. Wyżyny są rozdzielone Rowem Abisyńskim należącym do systemu Wielkich Rowów Afrykańskich.

Na obszarze kraju panuje klimat podrównikowy, na Wyżynie Abisyńskiej wilgotny, na południowym wschodzie suchy. W północno‑wschodniej części Etiopii panuje klimat zwrotnikowy skrajnie suchy (pustynny). Rozkład opadów atmosferycznych w roku jest nierównomierny – około 80% przypada na porę deszczową (czerwiec–wrzesień). Roczna suma opadów wynosi 1 500–1 800 mm w środkowej części kraju, 150–500 mm na południowym wschodzie, a w strefie przybrzeżnej lokalnie nawet poniżej 50 mm. Opady rosną wraz ze wzrostem wysokości, od 100 mm w najniżej położonych obszarach do 1 500 mm wysoko w górach. Dowietrzne, południowo‑zachodnie stoki Wyżyny Abisyńskiej otrzymują 80% opadów rocznych. Do najgorętszych obszarów należy zapadlisko Kotliny Danakilskiej. Średnia roczna temperatura powietrza wynosi tu 25–35°C. Pośrodku kotliny leży Pustynia Danakilska.

Etiopia to jedno z najsłabiej rozwiniętych i najbiedniejszych państw świata. PKB Etiopii wynosi zaledwie 925 USD na 1 mieszkańca – dla porównania w Polsce wynosi ono 18 000 USD (dane Banku Światowego, 2021). Gospodarka Etiopii opiera się w przeważającej części na rolnictwie, którego udział w PKB wynosi ok. 40%. Pracuje w nim około 75% ludności zawodowo czynnej, a płody rolne stanowią 90% eksportowanych towarów.

Rolnictwo rozwija się do wysokości 2 500 m n.p.m. Najważniejszym produktem eksportowym jest kawa, której ojczyzną jest właśnie Etiopia. Uprawia się ją głównie w południowo‑zachodniej części kraju. Około 15 mln mieszkańców kraju żyje z produkcji kawy. Oprócz niej najważniejszymi uprawami żywieniowymi są: teff (miłka abisyńska), kukurydza, jęczmień, pszenica, trzcina cukrowa, ponadto rośliny strączkowe, warzywa, sezam, orzeszki ziemne. W latach bogatych w opady można w ciągu roku uzyskać 2–3 zbiorów. Hoduje się również bydło, kozy, owce, muły, osły i wielbłądy. Wielkość produkcji rolniczej jest jednak zależna od wahań wielkości opadów.

Rolnictwo w Etiopii – galeria zdjęć

Przyczyny i skutki głodu i niedożywienia w Etiopii

Występowanie klęsk głodu w Etiopii jest związane z różnorodnymi czynnikami przyrodniczymi i antropogenicznymi.

Warunki geograficzne nie sprzyjają rozwojowi rolnictwa, a jego efektywność jest mała. Pora deszczowa trwa bowiem w Etiopii krótko. W dodatku gdy rozpoczyna się z dużym opóźnieniem lub gdy przynosi znacznie niższe opady niż zazwyczaj, występują katastrofalne, długotrwałe susze, które doprowadzały wielokrotnie do klęski głodu.

Znaczną część kraju, zwłaszcza w północnej i wschodniej jego części, pokrywają pustynie i półpustynie. Gleby na pozostałym obszarze charakteryzują się na ogół małą żyznością, a znaczna ich część w wyniku nieumiejętnie prowadzonego rolnictwa została dodatkowo wyjałowiona. Podlegają także intensywnemu pustynnieniupustynnieniepustynnieniu. Istotnym problemem są także częste klęski żywiołowe, zwłaszcza susze i plagi szkodników, głównie szarańczy, które jeszcze bardziej ograniczają produkcję rolną.

Przyrodnicze warunki występowania klęsk głodu w Etiopii – galeria zdjęć

Poza niekorzystnymi warunkami naturalnymi także działalność człowieka w istotny sposób przyczynia się do występowania głodu i niedożywienia w Etiopii. Do przyczyn społeczno‑ekonomicznych należy m.in. bardzo duży przyrost naturalny, który wynosi 29‰ i jest jednym z największych na świecie. Co roku liczba mieszkańców Etiopii zwiększa się o około 3 miliony. Oznacza to, że liczba ludności rośnie szybciej niż gospodarka i infrastruktura, która by ich obsłużyła. Niski poziom rozwoju rolnictwa powoduje, że ilość produkowanej żywności nie jest w stanie zaspokoić potrzeb żywnościowych mieszkańców kraju. Poza tym kraj jest bardzo słabo rozwinięty gospodarczo, a 80% ludności pracuje w rodzinnych gospodarstwach rolnych i jest to ludność bardzo uboga, przez co zakup żywności z innych źródeł (np. z zagranicy) nie jest możliwy. W Etiopii z powodu głodu i niedożywienia co czwarte dziecko poniżej 5 roku życia cierpi na niedowagę, a ponad 40% wszystkich dzieci na zaburzenia wzrostu. Ponadto wybuchające na obszarze kraju oraz w sąsiedniej Somalii konflikty zbrojne powodują napływ wewnętrznych i zewnętrznych uchodźców, pogarszający i tak złe warunki zaopatrzenia w żywność.

Etiopię kilkakrotnie nawiedzały klęski głodu. Jedne z największych wystąpiły w latach 1971–1973 i 1983–1985. Po niemal całkowitym zaniku produkcji rolnej w 1984 roku głód dotknął prawie 8 milionów osób w ogarniętych susząsuszasuszą regionach, głównie mieszkańców północnej części kraju, i spowodował śmierć około 1,2 mln osób, głównie z regionów północnej Etiopii. Około 5,8 miliona osób było całkowicie zależnych od pomocy humanitarnej. Wielu głodujących uciekło do miast. W następstwie utworzyły się tam „obozy głodu”. 400 tys. ludzi wyemigrowało z kraju.

ReQlDfa8PwwNQ
Niedożywione dzieci w Etiopii
Źródło: dostępny w internecie: https://www.flickr.com/photos/dfid/5977576537/, licencja: CC BY 2.0.

Klęskę głodu wywołała zarówno susza dotykająca wiele państw regionu, jak i sytuacja polityczna, a zwłaszcza nieustająca wojna domowa i rządy wojska. Rządząca dyktatura wojskowa, prowadząca przez lata walkę przeciw rebeliantom, sprawiła, że zyski z eksportu wykorzystywane były na zakup broni i działania wojenne, a nie na rozwój gospodarki. Działania zbrojne zbiegły się w czasie z dotkliwą suszą i plagą szarańczy. Klęska głodu z lat 1983–1985 utrwaliła w opinii publicznej wizerunek Etiopii jako „kraju głodu”.

Rząd Etiopii nie był w stanie podjąć skutecznej walki z głodem. Podejmowane inicjatywy nie przynosiły pożądanych skutków. Na przykład około 2,5 mln rolników i ich rodzin zostało przesiedlonych, częściowo przymusowo, z dotkniętych suszą regionów na północy kraju na południe, gdzie susza nie była tak dotkliwa. Nie otrzymali oni jednak żadnej dalszej pomocy. Według organizacji ochrony praw człowieka w wyniku przesiedleń zmarło kilkadziesiąt tysięcy osób.

RHAuKH5Qf4fEB
Groby dzieci zmarłych z głodu w obozie dla uchodźców w Kenii
Źródło: dostępny w internecie: https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3d_w_Rogu_Afryki_(2011)#/media/Plik:Oxfam_East_Africa_-_A_mass_grave_for_children_in_Dadaab.jpg, licencja: CC BY 2.0.
RX2xpVdh9m6pM
Obóz dla uchodźców we wschodniej Etiopii przy granicy z Somalią
Źródło: dostępny w internecie: https://www.flickr.com/photos/giro555/6005401226/, licencja: CC BY 2.0.

Międzynarodowa społeczność poruszona doniesieniami dotyczącymi klęski głodu w Etiopii podjęła działania służące zebraniu środków na pomoc żywnościową. Jedną z takich inicjatyw były koncerty Live Aid, podczas których wystąpiły największe wówczas zachodnie gwiazdy muzyki rockowej i popowej. Dochód przeznaczono dla ofiar głodu w Afryce. Dzięki tej akcji zebrano ponad 100 milionów dolarów. Pomoc zaoferowały także rządy licznych państw i międzynarodowe organizacje humanitarne, w tym m.in. medyczna organizacja humanitarna Lekarze bez Granic i agenda ONZ Światowy Program Żywnościowy (ang. World Food Programme, WFP), największa organizacja humanitarna na świecie powołana do zwalczania globalnego głodu. Dostarczanie pomocy znacznie utrudniały walki toczące się na części dotkniętych głodem obszarów oraz uboga infrastruktura.

Pomoc dla Etiopii – galeria zdjęć

W czasie ostatnich 30 lat problem głodu i niedożywienia mieszkańców Etiopii uległ zmniejszeniu. Jeszcze w latach 90. XX wieku 75% mieszkańców Etiopii było niedożywionych (najwięcej, obok sąsiedniego Dżibuti, na świecie), obecnie jest ich niespełna 30%. Przyczyn tego zjawiska należy szukać w postępującym rozwoju gospodarki Etiopii. W ostatnich kilkunastu latach poprawie uległa zdolność produkcji żywności i wzrosło zmechanizowanie rolnictwa. Coraz więcej etiopskich rolników stosuje bardziej odporne na choroby i suszę gatunki roślin uprawnych, np. taro, dające wyższe plony.

W Etiopii nastąpiło także znaczące zwiększenie nakładów na inwestycje rządowe, m.in. na infrastrukturę drogową, rolnictwo, edukację i ochronę zdrowia. To z kolei spowodowało powstanie nowych miejsc pracy, zwiększenie dochodów części społeczeństwa, a tym samym obniżenie poziomu ubóstwa. Pomimo tych działań Etiopia nadal należy do państw, w których aktualny jest problem niedożywienia i głodu. Wynika to m.in. z faktu, że gospodarka kraju jest silnie uzależniona od rolnictwa, w którym zatrudnionych jest 75% ogółu pracujących.

Problem głodu na świecie na przykładzie Etiopii – prezentacja multimedialna 1

1,1

Niedożywienie to nie to samo co głód. Wiele osób mimo dostarczania organizmowi odpowiedniej ilości kalorii cierpi z powodu niedożywienia – związane jest to z niemożnością dostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych.

RlQdPZFl81EvT
Film nawiązujący do treści materiału
1,1
RhQenEOMSPhYK
Film nawiązujący do treści materiału

Najwięcej państw mających problem z głodem i niedożywieniem znajduje się w Afryce.

1,1

Etiopia jest afrykańskim państwem zmagającym się z głodem głównie z powodu niesprzyjających warunków naturalnych i nieumiejętnie prowadzonego rolnictwa.

R1QMKKk1goIt0
Film nawiązujący do treści materiału
1,1
R15L9lhEZ4MgN
Film nawiązujący do treści materiału

Etiopia jest krajem o dynamicznym wzroście liczby ludności. Jej populacja w 2021 roku wynosiła 120,3 mln osób. Przewiduje się, że w 2050 roku wzrośnie do 150 mln, a możne nawet przekroczy 200 mln. Obecne tempo wzrostu liczby ludności plasuje Etiopię w pierwszej dziesiątce krajów na świecie.

Rp9PQ4OcBSYnT
Liczba ludności Etiopii (w mln) w latach 1990–2021
Źródło: dostępny w internecie: https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.TOTL?locations=ET, licencja: CC BY-SA 3.0.
1,1

Główne przyczyny głodu w Etiopii to niekorzystne warunki naturalne rzutujące na rolnictwo, które jest na niskim poziomie rozwoju, oraz niski stopień rozwoju społecznego powodujący wysoki przyrost naturalny.

R1ALXytKaWpgb
Film nawiązujący do treści materiału
1,1

Największym problemem walki z głodem w Etiopii są długotrwałe susze, spotykane coraz częściej, przyczyniające się do pustynnienia, które wpływa negatywnie na rolnictwo.

RoYPIzaQ75kZr
Film nawiązujący do treści materiału
1,1

Głód powoduje nadumieralność ludności i wpływa na stan zdrowia etiopijskiej ludności. Powszechne są anemia, kurza ślepota czy nawet zanik mięśni.

RA8bIsdC2b9kb
Film nawiązujący do treści materiału
1,1

Od 1991 roku problem głodu w Etiopii zmniejsza się. W 2020 roku szacunkowa liczba niedożywionych osób w tym kraju wyniosła niecałe 25%, podczas gdy 30 lat temu odsetek ten wynosił ponad 75%.

RTPYLXA45RSJu
Film nawiązujący do treści materiału
1,1
R19EqUZ2h6uqm
Film nawiązujący do treści materiału

Przekazywanie żywności jest pomocą doraźną, lecz nie rozwiązuje definitywnie problemu głodu.

1,1

Etiopia, aby zlikwidować problem głodu, powinna stać się państwem samowystarczalnym.

RWuD2Bipl2UAf
Film nawiązujący do treści materiału
Głośność lektora
Głośność muzyki

Indeks górny Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY‑SA 3.0 Indeks górny koniec

1
Polecenie 4

Na podstawie prezentacji multimedialnej i innych dostępnych źródeł informacji wyjaśnij, czy lepiej zaproponować ludziom głodującym gotową żywność, tzw. „rybę”, czy wspomóc ich w rozwoju rolnictwa tzw. „wędką”. Określ, jaki jest najlepszy sposób na poprawę sytuacji głodu w Etiopii.

R1A0rSNNm4lcR
bffg
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 5

Opisz, dlaczego pustynnienie przyczynia się do potęgowania głodu w Etiopii.

ROFsHG4UzslMD
bffg
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 6

Na podstawie prezentacji multimedialnej zaznacz prawidłowe dokończenia zdań.

W Etiopii z roku na rok liczba ludności

RuYov72V1jvUg
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Mimo to odsetek ludzi  głodnych

RpIQ1gZ8FoBou
ds
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Walka z głodem

W warunkach wystąpienia klęski głodu konieczna jest pomoc humanitarna, która polega głównie na dostarczaniu żywności. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne, które powinno być stosowane przez dłuższy czas. Ciągłe przekazywanie żywności na pewien czas oczywiście zlikwidowałoby problem głodu, ale przyczyniłoby się do jeszcze większego przyrostu ludności, obniżyło aktywność zawodową społeczeństwa oraz zniechęciło rządy krajów zagrożonych głodem do podejmowania działań służących jego ograniczeniu. Zwiększająca się liczba mieszkańców wymuszałaby przekazywanie coraz więcej żywności w ramach pomocy humanitarnej, co w praktyce pozbawia te kraje suwerenności i uzależnia je od innych krajów. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest podejmowanie różnorodnych metod walki z głodem poprzez zwiększanie powierzchni ziem uprawnych, np. przez nawadnianie lub rekultywację gleb, wprowadzanie nowych metod uprawy i nowych odmian roślin uprawnych, bardziej odpornych na niekorzystne warunki klimatyczne, zwiększenie mechanizacji rolnictwa czy usprawnianie dystrybucji żywności. Rozwiązania te, choć znacznie bardziej kosztowne, mogą przynieść długotrwały efekt. Istotne jest także podejmowanie działań na rzecz stabilizacji politycznej i pokoju, bowiem konflikty zbrojne są jedną z przyczyn niedoboru żywności.

W 2021 roku państwa Rogu Afryki, w tym Etiopię, dotknęła kolejna katastrofalna susza. Według danych Światowego Programu Żywnościowego w Etiopii już 7,4 mln osób cierpi na brak bezpieczeństwa żywnościowego, a 20,4 mln potrzebuje pilnej pomocy żywnościowej. Ponad 4,7 mln dzieci wykazuje objawy ostrego niedożywienia. Szacuje się, że od końca 2021 roku do połowy maja 2022 roku zginęło około 3,5 miliona zwierząt gospodarskich w południowej i północno‑wschodniej części kraju, w wyniku czego milionom ludzi brakuje żywności. Mieszkańcy, uzależnieni od zwierząt hodowlanych, walczą o przetrwanie. Problemy pogłębia trwająca od ponad roku wojna domowa w północnym regionie Etiopii. Szacuje się, że obecna susza może przynieść bardziej katastrofalne skutki dla społeczeństwa i gospodarki Etiopii i pochłonąć więcej ofiar niż jakakolwiek z dotychczasowych klęsk głodu.

R1YwIM90qGPsT1
Mapa interaktywna przedstawiająca przewidywany stan bezpieczeństwa żywnościowego w Etiopii w drugiej połowie 2022 roku. Po prawej stronie panel z warstwami mapy do wyboru. Do wyboru pięć faz opisujących stan bezpieczeństwa żywnościowego. Po wyborze danej fazy pojawia się okno z dodatkowymi informacjami. Faza pierwsza obejmuje zachód kraju– pełne bezpieczeństwo żywnościowe i życiowe - Ponad 80% gospodarstw domowych może zaspokoić podstawowe potrzeby żywieniowe bez podejmowania szczególnych działań zapewnienia dostępności żywności i środków do życia. Druga faza obejmująca wyspowe obszary w centrum kraju oraz na jego wschodzie– Zagrożone bezpieczeństwo żywnościowe i życiowe. Co najmniej 20% gospodarstw domowych ogranicza spożycie żywności, nie musi podejmować szczególnych, długookresowych działań w celu zapewnienia dostępności żywności, ale nie stać ich na niektóre niezbędne wydatki nieżywnościowe. Trzecia faza obejmująca południe kraju oraz większe obszary na wschodzie i północy kraju – Ostry kryzys żywnościowy i życiowy. Co najmniej 20% gospodarstw domowych radykalnie ogranicza spożycie żywności lub jest w stanie zaspokoić tylko minimalne zapotrzebowanie na żywność dzięki podejmowaniu szczególnych działań w celu zapewnienia dostępności żywności, co prowadzi do zasadniczego uszczuplenia podstawowych środków do życia. Występuje stan wysokiego niedożywienia. Czwarta faza obejmująca mały obszar na północy kraju – Pogotowie humanitarne. Co najmniej 20% gospodarstw domowych dotyka skrajny brak żywności, co skutkuje bardzo wysokim poziomem niedożywienia i nadmierną śmiertelnością. Te gospodarstwa domowe trwale tracą środki do życia, co w dłuższej perspektywie prowadzi do braku spożycia żywności i zaspokojenia innych podstawowych potrzeb. Piąta faza obejmująca te same tereny co faza 4, czyli na północy kraju – faza - Katastrofa humanitarna. Co najmniej 20% gospodarstw domowych dotyka całkowity brak pożywienia i możliwości zaspokojenia innych podstawowych nieżywnościowych potrzeb. Występuje krytyczny poziom niedożywienia, głód, duża śmiertelność i nędza. Częstość występowania krytycznego poziomu niedożywienia przekracza 30%, a śmiertelność przekracza 2 na 10000 osób na dzień.
Mapa interaktywna przedstawiająca przewidywany stan bezpieczeństwa żywnościowego w Etiopii w drugiej połowie 2022 roku
Źródło: dostępny w internecie: https://fews.net/sites/default/files/documents/reports/ETHIOPIA_Food_Security_Outlook_June%202021_Final.pdf, licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 7

Określ, dlaczego problem głodu występuje głównie w północnych i wschodnich regionach Etiopii.

R2HOsFAjlCgBd
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenie 8

Na podstawie mapy interaktywnej określ, czy podane poniżej stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe.

RNiWUm46CQfuA
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Polecenie 9

Na podstawie mapy interaktywnej określ, które regiony Etiopii są najbardziej zagrożone katastrofą humanitarną wywołaną głodem. Korzystając z dostępnych źródeł informacji, opisz skutki głodu w Etiopii.

R1ZBacdgbuIEt
hrdg
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Praca domowa

Odszukaj w dostępnych źródłach wiedzy, czym jest inicjatywa „Wielki Zielony Mur”. Opisz krótko jej postanowienia i wpływ na poprawę sytuacji głodu m.in. w Etiopii.

REihRDYhiBGwr
dsd
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Pokaż podpowiedź

Podsumowanie

  1. Niedożywienie to stan organizmu wywołany długotrwałym obniżeniem wartości kalorycznej spożywanych pokarmów i niedoborem składników pokarmowych, natomiast głód to stan organizmu spowodowany czasowym brakiem pożywienia.

  2. Przyczyny niedożywienia i głodu dzieli się na naturalne i antropogeniczne.

  3. Z problemem głodu i niedożywienia zmaga się ok. 30% krajów świata, przy czym większość z nich leży w Afryce, zwłaszcza środkowej i wschodniej.

  4. Etiopię kilkakrotnie nawiedzały klęski głodu. Jedne z największych wystąpiły w latach 1971–1973 i 1983–1985; katastrofalna susza zapowiadająca kolejną klęskę głodu rozpoczęła się w 2021 roku.

  5. Do przyczyn naturalnych głodu i niedożywienia w Etiopii zalicza się m.in. niekorzystne warunki atmosferyczne, zwłaszcza deficyt opadów, inwazje owadów i choroby roślin.

  6. Do przyczyn antropogenicznych zalicza się m.in. konflikty zbrojne powodujące napływ wewnętrznych i zewnętrznych uchodźców, zakłócające funkcjonowanie gospodarki i dystrybucję żywności, bardzo duży przyrost naturalny, niski poziom rozwoju rolnictwa.

  7. Pomoc humanitarna dla Etiopii polega głównie na dostarczaniu żywności.

  8. Niezbędnymi działaniami w celu ograniczenia głodu i niedożywienia w Etiopii są m.in. budowa infrastruktury, rozwój służby zdrowia, modernizacja rolnictwa, ograniczenie przyrostu naturalnego, zaprzestanie działań zbrojnych.

Słownik

pustynnienie
pustynnienie

degradacja ziemi na suchych, półsuchych i okresowo suchych obszarach wynikająca z różnych czynników, w tym zmienności klimatu i działalności człowieka

susza
susza

długotrwały okres bez opadów atmosferycznych lub z nieznacznym opadem w stosunku do średnich wieloletnich wartości i wysoką temperaturą; prowadzi do znacznego wyczerpania zasobów wodnych w dorzeczu, a przez to do przesuszenia gleby, zmniejszenia lub całkowitego zniszczenia upraw roślin alimentacyjnych (a co za tym idzie klęski głodu), zmniejszenia zasobów wody pitnej, a także zwiększonego prawdopodobieństwa katastrofalnych pożarów

zapotrzebowanie energetyczne człowieka
zapotrzebowanie energetyczne człowieka

ilość energii, którą każdego dnia należy dostarczyć organizmowi z pożywieniem, aby wszystkie procesy życiowe przebiegały prawidłowo

Ćwiczenia

1
Ćwiczenie 1

Zaznacz nazwę stolicy Etiopii.

R1HEFajyJCOIQ
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 2

Wstaw w zdanie odpowiednie sformułowanie.

RYT4TyWS415PT
Głód i niedożywienie występują w Etiopii najczęściej w 1. północnej i wschodniej, 2. zachodniej i południowej, 3. północnej i środkowej, 4. środkowej i zachodniej części kraju.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
11
Ćwiczenie 3

Podaj dwie różnice między głodem a niedożywieniem.

R1OdojSwHvlYx
dsd
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 4

Dopasuj przyczyny niedożywienia i głodu w Etiopii do grup czynników przyrodniczych i społeczno‑gospodarczych.

RyNayzximsq6h
Przyrodnicze Możliwe odpowiedzi: 1. zacofane rolnictwo, 2. pustynnienie, 3. szkodniki, 4. konflikty zbrojne, 5. susza, 6. duży przyrost naturalny Antropogeniczne Możliwe odpowiedzi: 1. zacofane rolnictwo, 2. pustynnienie, 3. szkodniki, 4. konflikty zbrojne, 5. susza, 6. duży przyrost naturalny
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 5

Zaznacz, czy podane stwierdzenie jest fałszywe, czy prawdziwe.

RP6liclfmJPYm
Łączenie par. . Niepoprawna odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: Nagłówek 2, Nagłówek 3. Niepoprawna odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: Nagłówek 2, Nagłówek 3. Niepoprawna odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: Nagłówek 2, Nagłówek 3. Niepoprawna odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: Nagłówek 2, Nagłówek 3. Niepoprawna odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: Nagłówek 2, Nagłówek 3
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
2
Ćwiczenie 6

Uzupełnij tekst, wstawiając podane poniżej wyrażenia w odpowiednie miejsca.

RtyttAcCl2I7Z
Rzeczywista pomoc dla Etiopii, nie powinna się opierać wyłącznie na przekazywaniu jej żywności, ale przede wszystkim na edukacji, budowie infrastruktury, rozwoju służby zdrowia i wspieraniu rozwoju gospodarki, a zwłaszcza modernizacji rolnictwa, aby kraj stał się samowystarczalny. Istotnym czynnikiem, który ograniczyłby głód w Afryce, jest promowanie skutecznych metod planowania rodziny, aby ograniczyć bardzo duży przyrost naturalny. Należy także ograniczać nieustannie nawiedzające kraj konflikty zbrojne, w celu stabilizacji sytuacji politycznej. Długotrwałe wojny są bowiem jednym z ważnych czynników sprzyjających występowaniu głodu.
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
31
Ćwiczenie 7

Scharakteryzuj skutki głodu utajonego we wschodniej Afryce (tam, gdzie jest położona Etiopia). Oceń ich znaczenie dla rozwoju społeczno‑gospodarczego kraju, ocenę krótko uzasadnij.

R1HTRcmoCfUUN
dsd
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
1
Ćwiczenie 8

Na podstawie dostępnych źródeł informacji scharakteryzuj działania wybranych organizacji humanitarnych zajmujących się walką z głodem i niedożywieniem. Oceń ich skuteczność.

R1HTRcmoCfUUN
dsd
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Notatnik

RD8rqXc6ISBT9
(Uzupełnij).
Źródło: Gromar sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.

Bibliografia

Trzciński T., (2019), Zapomniany świat. Klęska głodu w świecie konsumpcjonizmu. Czy jesteśmy skazani na bezradność?, Wydawnictwo Naukowe PWN.