Przyczyny i skutki niedożywienia ludności Afryki na przykładzie Etiopii
Etiopia jest państwem położonym w Afryce Wschodniej. To jedno z najbiedniejszych państw świata, w którym jednym z najważniejszych problemów społeczno‑gospodarczych jest niedożywienie. Z tego materiału dowiesz się, jakie są jego przyczyny i skutki.
czym są kilokalorie i ile dziennie powinien ich spożywać zdrowy człowiek;
gdzie leży Etiopia.
Wyjaśnisz pojęcie głodu i niedożywienia.
Przedstawisz przyczyny i skutki głodu i niedożywienia na przykładzie Etiopii.
Wskażesz sposoby walki z głodem i niedożywieniem.
Zaproponujesz sposoby ograniczenia zjawiska głodu i niedożywienia.
Pojęcie głodu i niedożywienia
Niedożywienie i będący jego następstwem głód są wywołane niedostatkiem środków żywnościowych, wynikającym z ich braku lub niemożności dysponowania nimi w ilości niezbędnej do utrzymania normalnego, aktywnego i zdrowego trybu życia.
Niedożywienie to stan organizmu wywołany długotrwałym obniżeniem wartości kalorycznej spożywanych pokarmów i niedoborem składników pokarmowych (białka, tłuszczów, węglowodanów, soli mineralnych, witamin i in.). Skutkami niedożywienia są zazwyczaj obniżenie masy ciała i wychudzenie, znaczne osłabienie organizmu i utrata sił witalnych oraz liczne choroby. Nie prowadzi ono jednak bezpośrednio do śmierci. Natomiast głód to stan organizmu spowodowany czasowym brakiem pożywienia, co w skrajnych przypadkach może prowadzić do całkowitego wycieńczenia, a nawet do śmierci. W skrajnej formie głód może doprowadzić do wyniszczenia znacznej części ludności.
Miarą niedożywienia jest stopień zaspokojenia zapotrzebowania energetycznegozapotrzebowania energetycznego, czyli ilości energii, którą każdego dnia należy dostarczyć organizmowi z pożywieniem, aby wszystkie procesy życiowe przebiegały prawidłowo. Każdy człowiek ma odmienne potrzeby energetyczne. Zależą one m.in. od jego wieku, warunków klimatycznych, w których żyje, rodzaju wykonywanej przez niego pracy i stanu zdrowia. Dorośli, zwłaszcza wykonujący ciężką pracę fizyczną, mają dużo większe zapotrzebowanie na kalorie niż dzieci, mężczyźni zwykle większe niż kobiety, mieszkańcy obszarów o klimacie gorącym mniejsze niż żyjący w strefach zimnego klimatu itp. Przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien zjadać codziennie pokarmy o łącznej wartości energetycznej 2 400‑2 700 kilokalorii (kcal), natomiast minimalne dzienne zapotrzebowanie na energię, której źródłem jest pokarm, waha się od 1 500 do 2 500 kcal.

Dla zachowania zdrowia ważne jest nie tylko zaspokojenie potrzeb energetycznych, ale także zapewnienie odpowiednich proporcji spożywanych składników pokarmowych. Jeżeli w codziennej diecie brakuje określonych składników odżywczych, występuje zjawisko głodu utajonego.

Skutki niedożywienia i głodu przejawiają się w wielu dziedzinach życia. Niedożywienie i głód powodują nie tylko fizyczne i psychiczne wyczerpanie ludności. Zwykle towarzyszy im także zjawisko ubóstwa i nędzy, występowanie masowych zgonów, wzrost przestępczości, niekiedy następuje również masowa migracja ludności z obszarów objętych głodem.
Przyczyny niedożywienia i głodu dzieli się najczęściej na naturalne (będące wynikiem oddziaływania czynników przyrodniczych) oraz spowodowane działalnością człowieka. Do przyczyn naturalnych zaliczyć można nieurodzaj wywoływany m.in. niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, inwazją owadów lub chorobami roślin. Natomiast do przyczyn antropogenicznych zalicza się np. wydarzenia polityczne zakłócające funkcjonowanie gospodarki i dystrybucję żywności (wojny, niepokoje społeczne, rewolucje, terroryzm itp.). Niekiedy także ograniczenie w dostępie do żywności może być stosowane jako narzędzie służące do wyniszczenia ludności – tak dzieje się dziś np. w północnych regionach Etiopii. Najbardziej katastrofalne skutki występują jednak w sytuacji nałożenia się czynników przyrodniczych i antropogenicznych – na przykład klęska suszy wywołuje głód, który prowadzi do napięć społecznych i konfliktów zbrojnych dodatkowo ograniczających dostęp do pożywienia.
Problem niedożywienia i głodu na świecie
Niedożywienie i głód towarzyszą ludziom od zarania dziejów. Klęski głodu występowały już w starożytności – w IV w. p.n.e. dotknęły Egipt i Bliski Wschód. Pojawiały się w starożytnym Rzymie, gdy następowały przerwy w dostawach zboża z Sycylii i Egiptu, w Indiach i Chinach, gdzie najczęściej związane były z przeludnieniem. Często nawiedzały średniowieczną Europę, gdzie były konsekwencją feudalnej struktury gospodarki rolnej i niewydajnych metod uprawy ziemi. Powodowały niedożywienie dużych grup społecznych, a w połączeniu z toczącymi się wojnami, podczas których przeciwnik niszczył zapasy żywności, prowadziły do wybuchu epidemii chorób (m.in. dżumy, tzw. czarnej śmierci). Klęska głodu towarzyszyła wojnie trzydziestoletniej (1618–1648), w XIX w. wystąpił wielki głód we Włoszech (1816–1817) i w Irlandii, gdzie liczbę śmiertelnych ofiar (łącznie z tymi spowodowanymi epidemią) szacowano na przeszło 1 mln osób. Szczególnie katastrofalne klęski głodu występowały także na Ukrainie w latach 30. XX w. W XX w. klęski głodu spowodowane m.in. długotrwałymi okresami suszy najsilniej dotykały kraje afrykańskie, m.in. Etiopię, gdzie w latach 1971–1973 śmierć poniosło ok. 1,3 mln osób. Obecnie z problemem głodu i niedożywienia zmaga się ok. 30% krajów świata, przy czym większość z nich leży w Afryce, zwłaszcza środkowej i wschodniej (Somalia, Demokratyczna Republika Konga, Czad). W Azji głód dotyka np. mieszkańców Korei Północnej, Indii, Afganistanu, Iraku, Jemenu i Tadżykistanu.
Co roku europejskie organizacje pozarządowe Concern Worldwide (czyt. kon‑sern łorl‑dłaid) i Welthungerhilfe (czyt. welt‑hunger‑hilfa) opracowują tzw. Globalny Indeks Głodu przedstawiający aktualny poziom głodu w poszczególnych krajach świata. Jest on wyznaczany na podstawie wielu różnych zjawisk, np. udziału ludności z niewystarczającym spożyciem kalorii, umieralności dzieci, udziału dzieci, które mają zbyt małą wagę w stosunku do wzrostu albo cierpią na zahamowanie wzrostu i in.
Głód na świecie – galeria
Szacuje się, że z problemem głodu i niedożywienia zmaga się ok. 30% krajów świata i nawet 800 mln ludzi. Ze wszystkich regionów świata najwyższy wskaźnik niedożywienia, zahamowania wzrostu i śmiertelności wśród dzieci ma Afryka. Raporty niektórych organizacji humanitarnych mówią, że z głodu umiera do 20 milionów osób rocznie.
Podstawowe informacje o Etiopii
Etiopia oraz region środkowo‑wschodniej Afryki są obszarami największego występowania problemu głodu i niedożywienia na świecie.
Etiopia jest położona we wschodniej Afryce, w tak zwanym „rogu Afryki”, na północ od równika. W całym państwie o powierzchni ponad 1 127 tys. kmIndeks górny 22 mieszka ponad 123,4 mln obywateli. Stolicą kraju jest Addis Abeba licząca ponad 3,8 mln mieszkańców. Etiopia od południa graniczy z Kenią, na zachodzie z Sudanem i Sudanem Południowym, na wschodzie z Dżibuti i Somalią, a na północnym wschodzie z Erytreą.
Etiopia – mapa interaktywna
Na podstawie mapy interaktywnej wskaż z niżej podanych stolicę Etiopii.
Wskaż, z niżej podanych stolicę Etiopii.
Na podstawie mapy interaktywnej opisz ukształtowanie terenu Etiopii.
Opisz ukształtowanie terenu Etiopii.
Na podstawie mapy interaktywnej wskaż, czy podane w tabeli stwierdzenie jest prawdziwe, czy fałszywe.
Ponad połowa kraju leży na wysokości powyżej 1 200 m n.p.m. – zachodnia część na Wyżynie Abisyńskiej, południowo‑wschodnia na Wyżynie Somalijskiej. Wyżyny są rozdzielone Rowem Abisyńskim należącym do systemu Wielkich Rowów Afrykańskich.
Na obszarze kraju panuje klimat podrównikowy, na Wyżynie Abisyńskiej wilgotny, na południowym wschodzie suchy. W północno‑wschodniej części Etiopii panuje klimat zwrotnikowy skrajnie suchy (pustynny). Rozkład opadów atmosferycznych w roku jest nierównomierny – około 80% przypada na porę deszczową (czerwiec–wrzesień). Roczna suma opadów wynosi 1 500–1 800 mm w środkowej części kraju, 150–500 mm na południowym wschodzie, a w strefie przybrzeżnej lokalnie nawet poniżej 50 mm. Opady rosną wraz ze wzrostem wysokości, od 100 mm w najniżej położonych obszarach do 1 500 mm wysoko w górach. Dowietrzne, południowo‑zachodnie stoki Wyżyny Abisyńskiej otrzymują 80% opadów rocznych. Do najgorętszych obszarów należy zapadlisko Kotliny Danakilskiej. Średnia roczna temperatura powietrza wynosi tu 25–35°C. Pośrodku kotliny leży Pustynia Danakilska.
Etiopia to jedno z najsłabiej rozwiniętych i najbiedniejszych państw świata. PKB Etiopii wynosi zaledwie 925 USD na 1 mieszkańca – dla porównania w Polsce wynosi ono 18 000 USD (dane Banku Światowego, 2021). Gospodarka Etiopii opiera się w przeważającej części na rolnictwie, którego udział w PKB wynosi ok. 40%. Pracuje w nim około 75% ludności zawodowo czynnej, a płody rolne stanowią 90% eksportowanych towarów.
Rolnictwo rozwija się do wysokości 2 500 m n.p.m. Najważniejszym produktem eksportowym jest kawa, której ojczyzną jest właśnie Etiopia. Uprawia się ją głównie w południowo‑zachodniej części kraju. Około 15 mln mieszkańców kraju żyje z produkcji kawy. Oprócz niej najważniejszymi uprawami żywieniowymi są: teff (miłka abisyńska), kukurydza, jęczmień, pszenica, trzcina cukrowa, ponadto rośliny strączkowe, warzywa, sezam, orzeszki ziemne. W latach bogatych w opady można w ciągu roku uzyskać 2–3 zbiorów. Hoduje się również bydło, kozy, owce, muły, osły i wielbłądy. Wielkość produkcji rolniczej jest jednak zależna od wahań wielkości opadów.
Rolnictwo w Etiopii – galeria zdjęć
Przyczyny i skutki głodu i niedożywienia w Etiopii
Występowanie klęsk głodu w Etiopii jest związane z różnorodnymi czynnikami przyrodniczymi i antropogenicznymi.
Warunki geograficzne nie sprzyjają rozwojowi rolnictwa, a jego efektywność jest mała. Pora deszczowa trwa bowiem w Etiopii krótko. W dodatku gdy rozpoczyna się z dużym opóźnieniem lub gdy przynosi znacznie niższe opady niż zazwyczaj, występują katastrofalne, długotrwałe susze, które doprowadzały wielokrotnie do klęski głodu.
Znaczną część kraju, zwłaszcza w północnej i wschodniej jego części, pokrywają pustynie i półpustynie. Gleby na pozostałym obszarze charakteryzują się na ogół małą żyznością, a znaczna ich część w wyniku nieumiejętnie prowadzonego rolnictwa została dodatkowo wyjałowiona. Podlegają także intensywnemu pustynnieniupustynnieniu. Istotnym problemem są także częste klęski żywiołowe, zwłaszcza susze i plagi szkodników, głównie szarańczy, które jeszcze bardziej ograniczają produkcję rolną.
Przyrodnicze warunki występowania klęsk głodu w Etiopii – galeria zdjęć
Poza niekorzystnymi warunkami naturalnymi także działalność człowieka w istotny sposób przyczynia się do występowania głodu i niedożywienia w Etiopii. Do przyczyn społeczno‑ekonomicznych należy m.in. bardzo duży przyrost naturalny, który wynosi 29‰ i jest jednym z największych na świecie. Co roku liczba mieszkańców Etiopii zwiększa się o około 3 miliony. Oznacza to, że liczba ludności rośnie szybciej niż gospodarka i infrastruktura, która by ich obsłużyła. Niski poziom rozwoju rolnictwa powoduje, że ilość produkowanej żywności nie jest w stanie zaspokoić potrzeb żywnościowych mieszkańców kraju. Poza tym kraj jest bardzo słabo rozwinięty gospodarczo, a 80% ludności pracuje w rodzinnych gospodarstwach rolnych i jest to ludność bardzo uboga, przez co zakup żywności z innych źródeł (np. z zagranicy) nie jest możliwy. W Etiopii z powodu głodu i niedożywienia co czwarte dziecko poniżej 5 roku życia cierpi na niedowagę, a ponad 40% wszystkich dzieci na zaburzenia wzrostu. Ponadto wybuchające na obszarze kraju oraz w sąsiedniej Somalii konflikty zbrojne powodują napływ wewnętrznych i zewnętrznych uchodźców, pogarszający i tak złe warunki zaopatrzenia w żywność.
Etiopię kilkakrotnie nawiedzały klęski głodu. Jedne z największych wystąpiły w latach 1971–1973 i 1983–1985. Po niemal całkowitym zaniku produkcji rolnej w 1984 roku głód dotknął prawie 8 milionów osób w ogarniętych susząsuszą regionach, głównie mieszkańców północnej części kraju, i spowodował śmierć około 1,2 mln osób, głównie z regionów północnej Etiopii. Około 5,8 miliona osób było całkowicie zależnych od pomocy humanitarnej. Wielu głodujących uciekło do miast. W następstwie utworzyły się tam „obozy głodu”. 400 tys. ludzi wyemigrowało z kraju.

Klęskę głodu wywołała zarówno susza dotykająca wiele państw regionu, jak i sytuacja polityczna, a zwłaszcza nieustająca wojna domowa i rządy wojska. Rządząca dyktatura wojskowa, prowadząca przez lata walkę przeciw rebeliantom, sprawiła, że zyski z eksportu wykorzystywane były na zakup broni i działania wojenne, a nie na rozwój gospodarki. Działania zbrojne zbiegły się w czasie z dotkliwą suszą i plagą szarańczy. Klęska głodu z lat 1983–1985 utrwaliła w opinii publicznej wizerunek Etiopii jako „kraju głodu”.
Rząd Etiopii nie był w stanie podjąć skutecznej walki z głodem. Podejmowane inicjatywy nie przynosiły pożądanych skutków. Na przykład około 2,5 mln rolników i ich rodzin zostało przesiedlonych, częściowo przymusowo, z dotkniętych suszą regionów na północy kraju na południe, gdzie susza nie była tak dotkliwa. Nie otrzymali oni jednak żadnej dalszej pomocy. Według organizacji ochrony praw człowieka w wyniku przesiedleń zmarło kilkadziesiąt tysięcy osób.


Międzynarodowa społeczność poruszona doniesieniami dotyczącymi klęski głodu w Etiopii podjęła działania służące zebraniu środków na pomoc żywnościową. Jedną z takich inicjatyw były koncerty Live Aid, podczas których wystąpiły największe wówczas zachodnie gwiazdy muzyki rockowej i popowej. Dochód przeznaczono dla ofiar głodu w Afryce. Dzięki tej akcji zebrano ponad 100 milionów dolarów. Pomoc zaoferowały także rządy licznych państw i międzynarodowe organizacje humanitarne, w tym m.in. medyczna organizacja humanitarna Lekarze bez Granic i agenda ONZ Światowy Program Żywnościowy (ang. World Food Programme, WFP), największa organizacja humanitarna na świecie powołana do zwalczania globalnego głodu. Dostarczanie pomocy znacznie utrudniały walki toczące się na części dotkniętych głodem obszarów oraz uboga infrastruktura.
Pomoc dla Etiopii – galeria zdjęć
W czasie ostatnich 30 lat problem głodu i niedożywienia mieszkańców Etiopii uległ zmniejszeniu. Jeszcze w latach 90. XX wieku 75% mieszkańców Etiopii było niedożywionych (najwięcej, obok sąsiedniego Dżibuti, na świecie), obecnie jest ich niespełna 30%. Przyczyn tego zjawiska należy szukać w postępującym rozwoju gospodarki Etiopii. W ostatnich kilkunastu latach poprawie uległa zdolność produkcji żywności i wzrosło zmechanizowanie rolnictwa. Coraz więcej etiopskich rolników stosuje bardziej odporne na choroby i suszę gatunki roślin uprawnych, np. taro, dające wyższe plony.
W Etiopii nastąpiło także znaczące zwiększenie nakładów na inwestycje rządowe, m.in. na infrastrukturę drogową, rolnictwo, edukację i ochronę zdrowia. To z kolei spowodowało powstanie nowych miejsc pracy, zwiększenie dochodów części społeczeństwa, a tym samym obniżenie poziomu ubóstwa. Pomimo tych działań Etiopia nadal należy do państw, w których aktualny jest problem niedożywienia i głodu. Wynika to m.in. z faktu, że gospodarka kraju jest silnie uzależniona od rolnictwa, w którym zatrudnionych jest 75% ogółu pracujących.
Problem głodu na świecie na przykładzie Etiopii – prezentacja multimedialna 1
Indeks górny Źródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY‑SA 3.0 Indeks górny koniecŹródło: GroMar sp. z o.o., licencja: CC BY‑SA 3.0
Na podstawie prezentacji multimedialnej i innych dostępnych źródeł informacji wyjaśnij, czy lepiej zaproponować ludziom głodującym gotową żywność, tzw. „rybę”, czy wspomóc ich w rozwoju rolnictwa tzw. „wędką”. Określ, jaki jest najlepszy sposób na poprawę sytuacji głodu w Etiopii.
Opisz, dlaczego pustynnienie przyczynia się do potęgowania głodu w Etiopii.
Na podstawie prezentacji multimedialnej zaznacz prawidłowe dokończenia zdań.
W Etiopii z roku na rok liczba ludności
Mimo to odsetek ludzi głodnych
Walka z głodem
W warunkach wystąpienia klęski głodu konieczna jest pomoc humanitarna, która polega głównie na dostarczaniu żywności. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne, które powinno być stosowane przez dłuższy czas. Ciągłe przekazywanie żywności na pewien czas oczywiście zlikwidowałoby problem głodu, ale przyczyniłoby się do jeszcze większego przyrostu ludności, obniżyło aktywność zawodową społeczeństwa oraz zniechęciło rządy krajów zagrożonych głodem do podejmowania działań służących jego ograniczeniu. Zwiększająca się liczba mieszkańców wymuszałaby przekazywanie coraz więcej żywności w ramach pomocy humanitarnej, co w praktyce pozbawia te kraje suwerenności i uzależnia je od innych krajów. Dlatego lepszym rozwiązaniem jest podejmowanie różnorodnych metod walki z głodem poprzez zwiększanie powierzchni ziem uprawnych, np. przez nawadnianie lub rekultywację gleb, wprowadzanie nowych metod uprawy i nowych odmian roślin uprawnych, bardziej odpornych na niekorzystne warunki klimatyczne, zwiększenie mechanizacji rolnictwa czy usprawnianie dystrybucji żywności. Rozwiązania te, choć znacznie bardziej kosztowne, mogą przynieść długotrwały efekt. Istotne jest także podejmowanie działań na rzecz stabilizacji politycznej i pokoju, bowiem konflikty zbrojne są jedną z przyczyn niedoboru żywności.
W 2021 roku państwa Rogu Afryki, w tym Etiopię, dotknęła kolejna katastrofalna susza. Według danych Światowego Programu Żywnościowego w Etiopii już 7,4 mln osób cierpi na brak bezpieczeństwa żywnościowego, a 20,4 mln potrzebuje pilnej pomocy żywnościowej. Ponad 4,7 mln dzieci wykazuje objawy ostrego niedożywienia. Szacuje się, że od końca 2021 roku do połowy maja 2022 roku zginęło około 3,5 miliona zwierząt gospodarskich w południowej i północno‑wschodniej części kraju, w wyniku czego milionom ludzi brakuje żywności. Mieszkańcy, uzależnieni od zwierząt hodowlanych, walczą o przetrwanie. Problemy pogłębia trwająca od ponad roku wojna domowa w północnym regionie Etiopii. Szacuje się, że obecna susza może przynieść bardziej katastrofalne skutki dla społeczeństwa i gospodarki Etiopii i pochłonąć więcej ofiar niż jakakolwiek z dotychczasowych klęsk głodu.
Określ, dlaczego problem głodu występuje głównie w północnych i wschodnich regionach Etiopii.
Na podstawie mapy interaktywnej określ, czy podane poniżej stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe.
Na podstawie mapy interaktywnej określ, które regiony Etiopii są najbardziej zagrożone katastrofą humanitarną wywołaną głodem. Korzystając z dostępnych źródeł informacji, opisz skutki głodu w Etiopii.
Odszukaj w dostępnych źródłach wiedzy, czym jest inicjatywa „Wielki Zielony Mur”. Opisz krótko jej postanowienia i wpływ na poprawę sytuacji głodu m.in. w Etiopii.
Podsumowanie
Niedożywienie to stan organizmu wywołany długotrwałym obniżeniem wartości kalorycznej spożywanych pokarmów i niedoborem składników pokarmowych, natomiast głód to stan organizmu spowodowany czasowym brakiem pożywienia.
Przyczyny niedożywienia i głodu dzieli się na naturalne i antropogeniczne.
Z problemem głodu i niedożywienia zmaga się ok. 30% krajów świata, przy czym większość z nich leży w Afryce, zwłaszcza środkowej i wschodniej.
Etiopię kilkakrotnie nawiedzały klęski głodu. Jedne z największych wystąpiły w latach 1971–1973 i 1983–1985; katastrofalna susza zapowiadająca kolejną klęskę głodu rozpoczęła się w 2021 roku.
Do przyczyn naturalnych głodu i niedożywienia w Etiopii zalicza się m.in. niekorzystne warunki atmosferyczne, zwłaszcza deficyt opadów, inwazje owadów i choroby roślin.
Do przyczyn antropogenicznych zalicza się m.in. konflikty zbrojne powodujące napływ wewnętrznych i zewnętrznych uchodźców, zakłócające funkcjonowanie gospodarki i dystrybucję żywności, bardzo duży przyrost naturalny, niski poziom rozwoju rolnictwa.
Pomoc humanitarna dla Etiopii polega głównie na dostarczaniu żywności.
Niezbędnymi działaniami w celu ograniczenia głodu i niedożywienia w Etiopii są m.in. budowa infrastruktury, rozwój służby zdrowia, modernizacja rolnictwa, ograniczenie przyrostu naturalnego, zaprzestanie działań zbrojnych.
Słownik
degradacja ziemi na suchych, półsuchych i okresowo suchych obszarach wynikająca z różnych czynników, w tym zmienności klimatu i działalności człowieka
długotrwały okres bez opadów atmosferycznych lub z nieznacznym opadem w stosunku do średnich wieloletnich wartości i wysoką temperaturą; prowadzi do znacznego wyczerpania zasobów wodnych w dorzeczu, a przez to do przesuszenia gleby, zmniejszenia lub całkowitego zniszczenia upraw roślin alimentacyjnych (a co za tym idzie klęski głodu), zmniejszenia zasobów wody pitnej, a także zwiększonego prawdopodobieństwa katastrofalnych pożarów
ilość energii, którą każdego dnia należy dostarczyć organizmowi z pożywieniem, aby wszystkie procesy życiowe przebiegały prawidłowo
Ćwiczenia
Zaznacz nazwę stolicy Etiopii.
Wstaw w zdanie odpowiednie sformułowanie.
Podaj dwie różnice między głodem a niedożywieniem.
Dopasuj przyczyny niedożywienia i głodu w Etiopii do grup czynników przyrodniczych i społeczno‑gospodarczych.
Zaznacz, czy podane stwierdzenie jest fałszywe, czy prawdziwe.
Uzupełnij tekst, wstawiając podane poniżej wyrażenia w odpowiednie miejsca.
Scharakteryzuj skutki głodu utajonego we wschodniej Afryce (tam, gdzie jest położona Etiopia). Oceń ich znaczenie dla rozwoju społeczno‑gospodarczego kraju, ocenę krótko uzasadnij.
Na podstawie dostępnych źródeł informacji scharakteryzuj działania wybranych organizacji humanitarnych zajmujących się walką z głodem i niedożywieniem. Oceń ich skuteczność.
Notatnik
Bibliografia
Trzciński T., (2019), Zapomniany świat. Klęska głodu w świecie konsumpcjonizmu. Czy jesteśmy skazani na bezradność?, Wydawnictwo Naukowe PWN.






















