Robimy przetwory
Jesienią człowiek przygotowuje się
do następnej pory roku.
Do zimy.
Ubieramy się ciepło bo dni są chłodne.
Robimy zapasy jedzenia.
Z zebranych jesienią warzyw i owoców robimy przetwory na zimę.
Przetwory to ugotowane lub usmażone warzywa i owoce.
Wiele z nich przechowujemy w słoikach.
Przygotowane przetwory jemy w czasie zimy.
Z owoców możesz zrobić:
– soki,
– kompoty,
– galaretki,
– konfitury. To całe owoce w rozpuszczonym cukrze.
– dżemy. Mogą być jedno i wieloowocowe.
Owoce w dżemach są rozgniecione
lub przetarte przez sito.
– powidła.
Robi się je ze śliwek węgierek.
Z warzyw możesz zrobić marynaty. Marynata to gotowane warzywa w wodzie z octem i przyprawami.
Warzywa i owoce możesz suszyć.
Robi się to na słońcu lub w specjalnych suszarkach.
Warzywa możesz też kisić
w zalewie z solą.
Zalewa to:
– sól
– woda.
Kiszonki są smaczne i zdrowe.
Mają bardzo dużo witaminy C.
Owoce i warzywa możesz zamrażać.