Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1

Jesienią człowiek przygotowuje się
do następnej pory roku.
Do zimy.
Ubieramy się ciepło bo dni są chłodne.
Robimy zapasy jedzenia.

1
RESDNbQU562id
1

Z zebranych jesienią warzyw i owoców robimy przetwory na zimę.
Przetwory to ugotowane lub usmażone warzywa i owoce.
Wiele z nich przechowujemy w słoikach.
Przygotowane przetwory jemy w czasie zimy.

1
R17JQf9KM9VAj
1

Z owoców możesz zrobić:
soki,
kompoty,
galaretki,
konfitury. To całe owoce                           w rozpuszczonym cukrze.
dżemy. Mogą być jedno                               i wieloowocowe.
Owoce w dżemach są rozgniecione
lub przetarte przez sito.
powidła.
Robi się je ze śliwek węgierek.

1
Rq6kamOkBoKea
1

Z warzyw możesz zrobić marynaty. Marynata to gotowane warzywa w wodzie z octem i przyprawami.

1
R1EJo4Vcs2Z8V
1

Warzywa i owoce możesz suszyć.
Robi się to na słońcu lub w specjalnych suszarkach.

1
Ro8RZpaTt09gB
1

Warzywa możesz też kisić
w zalewie z solą.
Zalewa to:
– sól
– woda.
Kiszonki są smaczne i zdrowe.
Mają bardzo dużo witaminy C.

1
RNBKRN13xRyJ4
1

Owoce i warzywa możesz zamrażać.

1
R1V0Fb1nnPVbx