Rolnictwo i produkcja żywności ekologicznej - materiały
Szanowni Państwo, zapraszamy do skorzystania z materiałów, dotyczących produkcji żywności ekologicznej.
„Skąd się biorą produkty ekologiczne” – ogólnopolski program edukacyjny dla przedszkoli
Okres przedszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia. Dlatego też istotne jest edukowanie dzieci w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują o późniejszym stylu życia. Dodatkowo z badań wynika także, że żywność ekologiczna może mieć związek ze zdrowszym stylem życia. Konsumenci ekologiczni częściej dbają o dietę i aktywność fizyczną oraz cechuje ich istotnie mniejsze prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości.
Grupa, do której skierowany jest nowy program, to dzieci uczęszczające do przedszkoli w wieku 5‑6 lat.
Celem programu jest zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
W celu budowania postaw ekologicznych i zwiększania świadomości żywieniowej starszych dzieci, zachęcamy do zapoznania się z materiałami na temat żywności ekologicznej, które mogą być inspiracją do przygotowania oraz przeprowadzenia ciekawych i kreatywnych zajęć dla uczniów kolejnych etapów edukacyjnych.
SCENARIUSZ ZAJĘĆ W PRZEDSZKOLU NA TEMAT ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO (1)
SCENARIUSZ ZAJĘĆ W PRZEDSZKOLU NA TEMAT ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO (2)
SCENARIUSZ ZAJĘĆ W PRZEDSZKOLU NA TEMAT ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO (3)
SCENARIUSZ ZAJĘĆ W PRZEDSZKOLU NA TEMAT ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W RAMACH NOWEGO PROGRAMU EDUKACYJNEGO GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO (4)
SCENARIUSZ ZAJĘĆ W PRZEDSZKOLU NA TEMAT ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO (5)
SCENARIUSZ ZAJĘĆ W PRZEDSZKOLU NA TEMAT ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO (6)
SCENARIUSZ ZAJĘĆ W PRZEDSZKOLU NA TEMAT ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO GŁÓWNEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO (7)
Jakość żywności ekologicznej (prezentacja)