Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Obliczanie progu rentowności

Załóżmy, że w weekendy pracujesz w cukierni, która sprzedaje pączki w centrum handlowym. Chcesz dowiedzieć się, ile musi sprzedawać się pączków, żeby pracodawcy opłacało się ciebie zatrudniać.

W punkcie sprzedaży detalicznej, w którym zostałeś zatrudniony szacunkowe koszty wynoszą 5000 zł.

Arkusz z przykładowymi danymi do pobrania znajduje się niżej.

Chcesz określić próg rentowności w aspekcie ilościowym – czyli ile pączków należy sprzedać, aby zysk (marża) pokrył koszty. Średnia detaliczna cena pączka wynosi 4 zł, marża natomiast 45%. Ile pączków należy sprzedać?

W komórce C2 znajduje się formuła: =B2*45%, natomiast w komórce D2 mieści się formuła: =C2*A2.

Aby obliczyć, jaka powinna być wielkość sprzedaży:

  1. Otwórz zakładkę Dane i w grupie poleceń Prognoza wskaż Analiza warunkowa/Szukaj wyniku.

  2. Wypełnij okno dialogowe zgodnie z tym, co widać na filmie i zatwierdź zmiany, klikając OK.

Aby szukanie wyniku było możliwe, w komórce podanej w polu (Ustaw komórkę) powinna znajdować się formuła wykorzystująca formułę z pola (Zmieniając komórkę). Zatem zmieniając komórkę $A$2 chcemy, aby Excel ustawił komórkę $D$2.

Do komórki z wielkością sprzedaży A2 została wstawiona określona wartość - jak pokazano w filmie.

Wyliczoną liczbę sztuk należy zaokrąglić w górę do najbliższej liczby całkowitej.

Rr4CkGHSgpt7k
Nagranie filmowe dotyczące obliczania progu rentowności.

Pobierz przykładowe dane:

RlMHUyZVWVRI2

Plik XLSX o rozmiarze 10.09 KB w języku polskim
Polecenie 1

Wyobraź sobie, że chcesz zatrudnić się jako dostawca w lokalnej restauracji. Posiłki kosztują w niej średnio 30 zł, a marża wynosi 20%. Przy umowie, którą zaproponował właściciel, ponosiłby on koszty 4000 zł miesięcznie. Ile posiłków należy rozwieźć, aby zatrudnienie było opłacalne?

Polecenie 2

Zmodyfikuj poprzedni arkusz. Załóżmy, że restauracja zdecydowała się dodać koszt 5 zł do każdego posiłku. Oblicz nowy próg rentowności.