błonnik
błonnik

błonnikRiWue0GkZuVmUbłonnik

substancja pochodzenia roślinnego, która nie jest przyswajana przez organizm ludzki, ale pełni bardzo ważną rolę w trawieniu innych pokarmów. Można go porównać do szczotki, która czyści jelita z niepotrzebnych resztek pokarmówR1qxwMfIHD2lZsubstancja pochodzenia roślinnego, która nie jest przyswajana przez organizm ludzki, ale pełni bardzo ważną rolę w trawieniu innych pokarmów. Można go porównać do szczotki, która czyści jelita z niepotrzebnych resztek pokarmów

cep
cep

cepRA8xsMdYpf0z6cep

narzędzie do ręcznego młócenia zboża, składające się z dwóch złączonych ze sobą drewnianych kijówRTy1udWo4qrhCnarzędzie do ręcznego młócenia zboża, składające się z dwóch złączonych ze sobą drewnianych kijów

gluten
gluten

glutenRcariqJ0AxraLgluten

białka zawarte w ziarnach zbóż. Wielu ludzi z powodu uczulenia na gluten nie może jeść produktów zbożowychR1cBDXQNTxfNYbiałka zawarte w ziarnach zbóż. Wielu ludzi z powodu uczulenia na gluten nie może jeść produktów zbożowych

mąka orkiszowa
mąka orkiszowa

mąka orkiszowaR1JL4QNDw4S27mąka orkiszowa

mąka młócona tylko raz, zawiera otręby pszenne i jest zdrowsza od wielokrotnie zmielonej mąki, ponieważ zawiera dużo błonnikaR1VFaeTx743Jcmąka młócona tylko raz, zawiera otręby pszenne i jest zdrowsza od wielokrotnie zmielonej mąki, ponieważ zawiera dużo błonnika

młócenie
młócenie

młócenieR1ENcpBS64wNumłócenie

oddzielanie ziarna zboża od słomy (wyłuskiwanie ziarna z kłosów), dawniej wykonywane ręcznie za pomocą cepa, obecnie mechanicznie przez kombajnRcBYcOjVPJTuKoddzielanie ziarna zboża od słomy (wyłuskiwanie ziarna z kłosów), dawniej wykonywane ręcznie za pomocą cepa, obecnie mechanicznie przez kombajn

otręby zbożowe
otręby zbożowe

otręby zbożoweRnxGVbbDb4fHtotręby zbożowe

produkt powstały z przemiału zbóż. W skład otrąb zbożowych wchodzi zewnętrzna warstwa ziarna, czyli łuska. Tak zmielone zboże jest dużo zdrowsze od oczyszczonej z otrąb mąkiRy2dDOz8VXiNZprodukt powstały z przemiału zbóż. W skład otrąb zbożowych wchodzi zewnętrzna warstwa ziarna, czyli łuska. Tak zmielone zboże jest dużo zdrowsze od oczyszczonej z otrąb mąki

zboża ozime
zboża ozime

zboża ozimeR1B3eS93Cd0elzboża ozime

zboża wysiewane jesienią, a zbierane wiosnąR1akNnGp23z4mzboża wysiewane jesienią, a zbierane wiosną

zboża jare
zboża jare

zboża jareRPu8mjLr0iB1Yzboża jare

zboża wysiewane wiosną, a zbierane latemRRltB7N3bRLz4zboża wysiewane wiosną, a zbierane latem

żniwa
żniwa

żniwaR8mcHNsdR5P8hżniwa

okres zbioru zbóżR1eFECcR8abarokres zbioru zbóż

tooltipid40
tooltipid41
tooltipid42
tooltipid43
tooltipid40.1
tooltipid41.1
tooltipid42.1
tooltipid43.1
tooltipid40.2
tooltipid41.2
tooltipid42.2
tooltipid43.2
tooltipid40.3
tooltipid41.3
tooltipid42.3
tooltipid43.3
tooltipid42.4
tooltipid43.4