Sprawdź się
Pokaż ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 3
Ćwiczenie 3
Ćwiczenie 4
Ćwiczenie 5
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 7
Ćwiczenie 8
Otyłość coraz częściej uznaje się za chorobę cywilizacyjną o zasięgu światowym, a jednym z głównych zaleceń organizacji prozdrowotnych, próbujących przeciwdziałać tej swoistej „epidemii XXI w.”, jest spożywanie zdrowej żywności o zmniejszonej ilości tłuszczu. W odpowiedzi na ten postulat producenci żywności zaczęli wytwarzać i promować produkty spożywcze o obniżonej zawartości tego składnika.
- 1. zestaw danych:
- Średnia zawartość cukru: Nabiał
- regularny produkt: 3
- produkt o obniżonej zawartości tłuszczu: 4
- produkt beztłuszczowy: 4
- 2. zestaw danych:
- Średnia zawartość cukru: Mięso; ryby
- regularny produkt: 1
- produkt o obniżonej zawartości tłuszczu: 2
- produkt beztłuszczowy: 3
- 3. zestaw danych:
- Średnia zawartość cukru: Pieczywo
- regularny produkt: 13
- produkt o obniżonej zawartości tłuszczu: 15
- produkt beztłuszczowy: 0
- 4. zestaw danych:
- Średnia zawartość cukru: Tłuszcze; oleje; sosy do sałat
- regularny produkt: 4
- produkt o obniżonej zawartości tłuszczu: 11
- produkt beztłuszczowy: 10
Średnia zawartość cukru (g) w 100 g wybranych produktów spożywczych głównych grup żywnościowych.
Na podstawie: Nguyen PK, Lin S, Heidenreich P. A systematic comparison of sugar content in low‑fat vs regular versions of food. Nutr Diabetes. 2016;6(1):e193. Published 2016 Jan 25.
Na podstawie: Nguyen PK, Lin S, Heidenreich P. A systematic comparison of sugar content in low‑fat vs regular versions of food. Nutr Diabetes. 2016;6(1):e193. Published 2016 Jan 25.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.