Sprawdź się
Pokarm mięsny dzięki obecności kwasu glutaminowego (składnika białek) pobudza receptory smaku umami. Zapewnia to dostarczenie organizmowi aminokwasów egzogennych. Wykorzystywanych podczas biosyntezy białka. Za rozpoznawanie smaków odpowiadają kanały jonowe sodowe potasowe i wapniowe oraz receptory smakowe związane z białkiem G. Możliwe odpowiedzi: 1. Tekst jest prawdziwy, 2. Tekst jest nieprawdziwy
„Aby można było włączyć smak do grupy podstawowych, musi on spełnić konkretne kryteria: być rozpoznawalny, mieć swój własny zestaw receptorów na języku oraz przynosić korzyść z ich posiadania dla organizmu. (...)
Zawieszoną w wodzie skrobię wraz z gumą wiskozową podawano szczurom. Mając do wyboru tę zawiesinę i podobny roztwór pozbawiony skrobi, szczury wybierały ten pierwszy. Dodatkowo potrafiły one spośród roztworów o różnym stężeniu wytypować ten o wyższej zawartości skrobi. W kolejnych etapach badań podawano szczurom rośliny o różnej procentowej zawartości skrobi, np. kukurydzę, ryż, pszenicę i ziemniaki. Okazało się, że najniższe stężenie wykrywane przez gryzonie wyniosło 0,5%. Co ciekawe, preferowały one te rośliny, które zawierały wyższy procent badanego wielocukru”.
Indeks górny Zygmunt Zdrojewicz, Dominika Wyglądacz, Wojciech Przywara, Szósty smak – skrobiowy?, „Pediatria i Medycyna Rodzinna” 2017, t. 13, nr 2, s. 180–185. Indeks górny koniecZygmunt Zdrojewicz, Dominika Wyglądacz, Wojciech Przywara, Szósty smak – skrobiowy?, „Pediatria i Medycyna Rodzinna” 2017, t. 13, nr 2, s. 180–185.
Zmysł smaku dostarcza zwierzętom cennych informacji o naturze i jakości żywności. Wykrywanie gorzkiego smaku działa jako ważny sygnał sensoryczny ostrzegający przed spożyciem substancji toksycznych i szkodliwych. T2R to rodzina około 30 wysoce rozbieżnych receptorów zlokalizowanych na języku i podniebieniu zaangażowanych w odczuwanie smaku gorzkiego.
Przeprowadzono doświadczenie, w którym zbadano, jaki wpływ na wykrywanie i percepcję gorzkich substancji mają receptory T2R5. W tym celu przygotowano dwie grupy myszy. Pierwsza z nich składała się wyłącznie z organizmów dzikiego typu. Druga zaś z organizmów, u których zablokowano receptory T2R5, odpowiedzialne za odbiór smaku gorzkiego – cykloheksymidu (Cyx). Aby zbadać efekt zablokowania receptora T2R5, rejestrowano impulsy nerwowe pochodzące z jednego z głównych nerwów unerwiających komórki receptora smaku. Wyniki doświadczenia przedstawiono na poniższym wykresie.

Indeks górny Na podstawie: Mueller i in. (2005), The receptors and coding logic for bitter taste, Nature
, 434: 225‑229. Indeks górny koniecNa podstawie: Mueller i in. (2005), The receptors and coding logic for bitter taste, Nature
, 434: 225‑229.