Ćwiczenie 1

Przyporządkuj każdy element do odpowiedniej grupy.tooltipid30Przyporządkuj każdy element do odpowiedniej grupy.

RaLeEKaqSNTYv
OWOCE Możliwe odpowiedzi: 1. marchew, 2. gruszka, 3. kapusta, 4. papryka, 5. pietruszka, 6. por, 7. groch w strączku, 8. czerwona porzeczka, 9. czereśnia, 10. pomidor, 11. kiwi, 12. agrest, 13. malina, 14. ziemniak, 15. banan, 16. brzoskwinia, 17. jabłko, 18. sałata, 19. śliwka, 20. ogórek WARZYWA Możliwe odpowiedzi: 1. marchew, 2. gruszka, 3. kapusta, 4. papryka, 5. pietruszka, 6. por, 7. groch w strączku, 8. czerwona porzeczka, 9. czereśnia, 10. pomidor, 11. kiwi, 12. agrest, 13. malina, 14. ziemniak, 15. banan, 16. brzoskwinia, 17. jabłko, 18. sałata, 19. śliwka, 20. ogórek
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenia uzupełniającegreenwhite
tooltipid30
tooltipid31
Ćwiczenie 2

Ułóż nazwy owoców i warzyw w kolejności alfabetycznej.tooltipid34Ułóż nazwy owoców i warzyw w kolejności alfabetycznej.

ReO3APQfhkhYx
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenia uzupełniającegreenwhite
tooltipid34
tooltipid35
Ćwiczenie 3

Dopasuj obrazki do nazw warzyw i owoców.tooltipid37Dopasuj obrazki do nazw warzyw i owoców.

RqQOVi2Z4JrgP
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
R1R9OIUUVub6z
Połącz w pary nazwy warzyw i owoców z ich opisami.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenia uzupełniającegreenwhite
RrSjjq6VJB6wY
Ćwiczenie 4
Dopasuj nazwy owoców i warzyw do ich opisów. banan Możliwe odpowiedzi: 1. Najczęściej jest czerwony. Nie lubi zimna., 2. Jest żółty i podłużny, rośnie na wysokim drzewie., 3. Wewnątrz jest zielone, a na zewnątrz porośnięte delikatnym brązowym meszkiem. Ma bardzo drobne czarne pestki., 4. Jest żółta, często dodajemy ją do herbaty., 5. Jest żółty i ma brązową skórkę. To podstawowy składnik obiadu. pomidor Możliwe odpowiedzi: 1. Najczęściej jest czerwony. Nie lubi zimna., 2. Jest żółty i podłużny, rośnie na wysokim drzewie., 3. Wewnątrz jest zielone, a na zewnątrz porośnięte delikatnym brązowym meszkiem. Ma bardzo drobne czarne pestki., 4. Jest żółta, często dodajemy ją do herbaty., 5. Jest żółty i ma brązową skórkę. To podstawowy składnik obiadu. cytryna Możliwe odpowiedzi: 1. Najczęściej jest czerwony. Nie lubi zimna., 2. Jest żółty i podłużny, rośnie na wysokim drzewie., 3. Wewnątrz jest zielone, a na zewnątrz porośnięte delikatnym brązowym meszkiem. Ma bardzo drobne czarne pestki., 4. Jest żółta, często dodajemy ją do herbaty., 5. Jest żółty i ma brązową skórkę. To podstawowy składnik obiadu. kiwi Możliwe odpowiedzi: 1. Najczęściej jest czerwony. Nie lubi zimna., 2. Jest żółty i podłużny, rośnie na wysokim drzewie., 3. Wewnątrz jest zielone, a na zewnątrz porośnięte delikatnym brązowym meszkiem. Ma bardzo drobne czarne pestki., 4. Jest żółta, często dodajemy ją do herbaty., 5. Jest żółty i ma brązową skórkę. To podstawowy składnik obiadu. ziemniak Możliwe odpowiedzi: 1. Najczęściej jest czerwony. Nie lubi zimna., 2. Jest żółty i podłużny, rośnie na wysokim drzewie., 3. Wewnątrz jest zielone, a na zewnątrz porośnięte delikatnym brązowym meszkiem. Ma bardzo drobne czarne pestki., 4. Jest żółta, często dodajemy ją do herbaty., 5. Jest żółty i ma brązową skórkę. To podstawowy składnik obiadu.
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Polecenia uzupełniającegreenwhite
tooltipid37
tooltipid38
tooltipid39
tooltipid39.1