Sprawdź się
Dopasuj podane opisy do odpowiadających im hormonów.
Hormon wydzielany przez przysadkę, pobudza korę nadnerczy do produkcji kortyzolu., Główny hormon podwyższający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki alfa trzustki., Główny hormon obniżający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki beta trzustki., Hormony wydzielane przez tarczycę, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., Hormon wydzielany przez korę nadnerczy, pobudza uwalnianie glukozy do krwi w sytuacjach stresowych., Hormony wydzielane przez rdzeń nadnerczy, stymulują wzrost glukozy we krwi poprzez nasilanie procesów glikogenolizy.
| Insulina | |
| Glukagon | |
| Kortyzol | |
| Hormon adrenokortykotropowy | |
| Tyroksyna i trójjodotyronina | |
| Adrenalina i noradrenalina |
Przyporządkuj podane stwierdzenia do odpowiednich typów cukrzycy.
Jej przyczyną jest proces autoimmunologiczny., Jest związana ze zmniejszoną wrażliwością tkanek na insulinę lub nieprawidłowościami receptorów insulinowych w tkankach., Jest związana z uszkodzeniem komórek B trzustki., Występuje głównie u dorosłych., Częściej występuje u dzieci i młodzieży., Jest najczęstszą postacią cukrzycy., Jej najczęstszą przyczyną są czynniki zewnętrzne – otyłość, brak aktywności fizycznej., Wymaga ciągłego leczenia insuliną przez całe życie.
| Cukrzyca typu I | |
|---|---|
| Cukrzyca typu II |
Uporządkuj w odpowiedniej kolejności sekwencję wydarzeń, które występują w organizmie człowieka po zjedzeniu cukierka.
- Odkładanie zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie (glikogenogeneza).
- Stymulacja komórek B wysp trzustkowych.
- Wpływ insuliny na błonowe receptory komórkowe.
- Wzrost poziomu glukozy we krwi.
- Uwolnienie insuliny do krwioobiegu.
- Obniżenie poziomu cukru we krwi.
Oceń i zaznacz, czy podane stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe.
| Prawda | Fałsz | |
| Prawidłowe stężenie glukozy we krwi zdrowego człowieka wynosi 3,9‑6,1 mmol/l (70‑110 mg/100 ml). | □ | □ |
| Hormony regulujące stężenie glukozy we krwi wytwarzane są, oprócz trzustki, także przez komórki wydzielnicze żołądka. | □ | □ |
| Utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi jest kluczowe dla organizmu, gdyż jego znaczący spadek może prowadzić do utraty przytomności, uszkodzenia układu nerwowego, a nawet do śmierci. | □ | □ |
Uzupełnij tekst, zaznaczając prawidłowe sformułowania spośród podanych poniżej.
Początkowymi objawami cukrzycy są najczęściej {#osłabienie}{bezsenność}, {#wzmożone}{osłabione} pragnienie oraz {zmniejszone }{#zwiększone} wydalanie moczu. Kluczowym badaniem w diagnostyce cukrzycy jest pomiar stężenia {#glukozy}{insuliny}{glikogenu} we krwi. Nieprawidłowe wartości tego parametru wynoszą {70-110mg/100ml}{#170-210mg/100ml}, co powinno być niezwłocznie skonsultowane z lekarzem. Cukrzyca charakteryzuje się występowaniem {niższych}{#wyższych} stężeń niż akceptowalna norma. Nieleczona cukrzyca jest chorobą {#stanowiącą}{nie stanowiącą} bezpośrednie zagrożenie dla życia pacjenta. W jej przebiegu może dochodzić do uszkodzenia narządu {#wzroku}{węchu}{słuchu} zwanego retinopatią cukrzycową oraz dysfunkcji nerek, serca czy płuc. Bardzo często występują również infekcje, owrzodzenia i martwica, rozwijające się w obrębie kończyn dolnych, czyli tzw. objawy {#stopy cukrzycowej}{nogi hiperglikemicznej}{kostki cukrzyka}.
Postępowanie terapeutyczne w stanie przedcukrzycowym
„Osobom, u których stwierdzi się występowanie nieprawidłowej glikemii na czczo i/lub nieprawidłową tolerancję glukozy, należy zalecić postępowanie zmierzające do prewencji wystąpienia cukrzycy. Kluczowym elementem zaleceń lekarskich na tym etapie jest modyfikacja stylu życia. W badaniu Diabetes Prevention Program w ciągu 2,8 lat uzyskano redukcję ryzyka rozwoju cukrzycy o 58% vs populacja ogólna. Podstawowymi zaleceniami, jakie otrzymali uczestnicy badania, było dążenie do redukcji masy ciała o 7% i wykonywanie co najmniej umiarkowanego lub intensywnego wysiłku fizycznego przez minimum 150 minut tygodniowo”.
Źródło: Leszek Czupryniak, Stan przedcukrzycowy – schemat postępowania, „TERAPIA” 2017, nr 5 (352).
Na szybkość absorpcji i odpowiedź glikemiczną człowieka ma wpływ źródło pochodzenia dostarczanych sacharydów oraz ich rodzaj. Jest to niezwykle przydatne podczas oceny indeksu glikemicznego. Żywność o niskim indeksie glikemicznym, w porównaniu z tą o wysokim indeksie glikemicznym, nie powoduje aż tak dużego poposiłkowego wzrostu stężenia glukozy we krwi. W dodatku normalizacja glikemii zachodzi powoli, dzięki mniejszemu wydzielaniu insuliny do krwi. Uważa się, że żywność o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do insulinooporności.