1
Pokaż ćwiczenia:
ReKuelSl542cC1
Ćwiczenie 1
Dopasuj podane opisy do odpowiadających im hormonów. Insulina Możliwe odpowiedzi: 1. Główny hormon obniżający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki beta trzustki., 2. Hormony wydzielane przez tarczycę, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 3. Główny hormon podwyższający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki alfa trzustki., 4. Hormony wydzielane przez nadnercza, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 5. Hormon wydzielany przez przysadkę, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 6. Hormon wydzielany przez korę nadnerczy, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Glukagon Możliwe odpowiedzi: 1. Główny hormon obniżający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki beta trzustki., 2. Hormony wydzielane przez tarczycę, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 3. Główny hormon podwyższający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki alfa trzustki., 4. Hormony wydzielane przez nadnercza, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 5. Hormon wydzielany przez przysadkę, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 6. Hormon wydzielany przez korę nadnerczy, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Kortyzol Możliwe odpowiedzi: 1. Główny hormon obniżający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki beta trzustki., 2. Hormony wydzielane przez tarczycę, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 3. Główny hormon podwyższający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki alfa trzustki., 4. Hormony wydzielane przez nadnercza, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 5. Hormon wydzielany przez przysadkę, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 6. Hormon wydzielany przez korę nadnerczy, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Hormon adrenokortykotropowy Możliwe odpowiedzi: 1. Główny hormon obniżający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki beta trzustki., 2. Hormony wydzielane przez tarczycę, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 3. Główny hormon podwyższający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki alfa trzustki., 4. Hormony wydzielane przez nadnercza, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 5. Hormon wydzielany przez przysadkę, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 6. Hormon wydzielany przez korę nadnerczy, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Tyroksyna i trójjodotyronina Możliwe odpowiedzi: 1. Główny hormon obniżający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki beta trzustki., 2. Hormony wydzielane przez tarczycę, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 3. Główny hormon podwyższający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki alfa trzustki., 4. Hormony wydzielane przez nadnercza, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 5. Hormon wydzielany przez przysadkę, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 6. Hormon wydzielany przez korę nadnerczy, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Adrenalina i noradrenalina Możliwe odpowiedzi: 1. Główny hormon obniżający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki beta trzustki., 2. Hormony wydzielane przez tarczycę, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 3. Główny hormon podwyższający stężenie glukozy we krwi, wydzielany przez komórki alfa trzustki., 4. Hormony wydzielane przez nadnercza, prowadzą do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 5. Hormon wydzielany przez przysadkę, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi., 6. Hormon wydzielany przez korę nadnerczy, prowadzi do wzrostu stężenia glukozy we krwi.
R1QDJhsTg2Sfq1
Ćwiczenie 2
Zaznacz wszystkie prawidłowe informacje na temat glukagonu. Możliwe odpowiedzi: 1. Jest wydzielany przez wątrobę; 2. Uwalniany jest do krwiobiegu podczas głodu i wysiłku fizycznego; 3. Działa antagonistycznie do insuliny; 4. Obniża stężenie glukozy we krwi; 5. Hamuje syntezę glikogenu; 6. Aktywuje glikogenolizę; 7. Aktywuje glikoneogenezę.
RTxKgpq1LGkwc1
Ćwiczenie 3
Przyporządkuj podane stwierdzenia do odpowiednich typów cukrzycy. Cukrzyca typu I Możliwe odpowiedzi: 1. Jest związana ze zmniejszoną wrażliwością tkanek na insulinę lub nieprawidłowościami receptorów insulinowych w tkankach., 2. Występuje głównie u dorosłych., 3. Wymaga ciągłego leczenia insuliną przez całe życie., 4. Jej przyczyną jest proces autoimmunologiczny., 5. Częściej występuje u dzieci i młodzieży., 6. Jest najczęstszą postacią cukrzycy., 7. Jest związana z uszkodzeniem komórek B trzustki., 8. Jej najczęstszą przyczyną są czynniki zewnętrzne – otyłość, brak aktywności fizycznej. Cukrzyca typu II Możliwe odpowiedzi: 1. Jest związana ze zmniejszoną wrażliwością tkanek na insulinę lub nieprawidłowościami receptorów insulinowych w tkankach., 2. Występuje głównie u dorosłych., 3. Wymaga ciągłego leczenia insuliną przez całe życie., 4. Jej przyczyną jest proces autoimmunologiczny., 5. Częściej występuje u dzieci i młodzieży., 6. Jest najczęstszą postacią cukrzycy., 7. Jest związana z uszkodzeniem komórek B trzustki., 8. Jej najczęstszą przyczyną są czynniki zewnętrzne – otyłość, brak aktywności fizycznej.
RYPYSff4QkWCw2
Ćwiczenie 4
Uporządkuj w odpowiedniej kolejności sekwencję wydarzeń, które występują w organizmie człowieka po zjedzeniu cukierka. Elementy do uszeregowania: 1. Obniżenie poziomu cukru we krwi; 2. Odkładanie zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie (glikogenogeneza); 3. Wpływ insuliny na błonowe receptory komórkowe; 4. Uwolnienie insuliny do krwiobiegu; 5. Wzrost stężenia glukozy we krwi; 6. Stymulacja komórek beta wysp trzustkowych.
RZlfTYhldqjGC2
Ćwiczenie 5
Łączenie par. Oceń i zaznacz, czy podane stwierdzenia są prawdziwe, czy fałszywe. Prawidłowe stężenie glukozy we krwi zdrowego człowieka wynosi 4,4–6,6 mmol/l (80–120 mg/100 ml). Możliwe odpowiedzi: prawda, fałsz. Hormony regulujące stężenie glukozy we krwi wytwarzane są, oprócz trzustki, także przez komórki wydzielnicze żołądka. Możliwe odpowiedzi: prawda, fałsz. Utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi jest kluczowe dla organizmu, gdyż jej znaczący spadek może prowadzić do utraty przytomności, uszkodzenia układu nerwowego, a nawet do śmierci. Możliwe odpowiedzi: prawda, fałsz.
R1BjmCRY8GIMZ2
Ćwiczenie 6
Uzupełnij tekst, zaznaczając prawidłowe sformułowania spośród podanych poniżej. Początkowymi objawami cukrzycy są najczęściej osłabieniebezsenność, wzmożoneosłabione pragnienie oraz zmniejszone zwiększone wydalanie moczu i pokarmu. Kluczowym badaniem w diagnostyce cukrzycy jest pomiar stężenia glukozyinsulinyglikogenu we krwi. Nieprawidłowe wartości tego parametru wynoszą 80-120mg/100ml180-220mg/100ml, co powinno być niezwłocznie skonsultowane z lekarzem. Cukrzyca charakteryzuje się występowaniem niższychwyższych stężeń niż akceptowalna norma. Nieleczona cukrzyca jest chorobą stanowiącąnie stanowiącą bezpośredniego zagrożenia dla życia pacjenta. W jej przebiegu może dochodzić do uszkodzenia narządu wzrokuwęchusłuchu zwanego retinopatią cukrzycową oraz dysfunkcji nerek, serca czy płuc. Bardzo często występują również infekcje, owrzodzenia i martwica, rozwijające się w obrębie kończyn dolnych, czyli tzw. objawy stopy cukrzycowejnogi hiperglikemicznejkostki cukrzyka.
31
Ćwiczenie 7

Postępowanie terapeutyczne w stanie przedcukrzycowym

„Osobom, u których stwierdzi się występowanie nieprawidłowej glikemii na czczo i/lub nieprawidłową tolerancję glukozy, należy zalecić postępowanie zmierzające do prewencji wystąpienia cukrzycy. Kluczowym elementem zaleceń lekarskich na tym etapie jest modyfikacja stylu życia. W badaniu Diabetes Prevention Program w ciągu 2,8 lat uzyskano redukcję ryzyka rozwoju cukrzycy o 58% vs populacja ogólna. Podstawowymi zaleceniami, jakie otrzymali uczestnicy badania, było dążenie do redukcji masy ciała o 7% i wykonywanie co najmniej umiarkowanego lub intensywnego wysiłku fizycznego przez minimum 150 minut tygodniowo”.

Źródło: Leszek Czupryniak, Stan przedcukrzycowy – schemat postępowania, „TERAPIA” 2017, nr 5 (352).

RvisYCD8ze6Nw
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.
31
Ćwiczenie 8

Na szybkość absorpcji i odpowiedź glikemiczną człowieka ma wpływ źródło pochodzenia dostarczanych sacharydów oraz ich rodzaj. Jest to niezwykle przydatne podczas oceny indeksu glikemicznego. Żywność o niskim indeksie glikemicznym, w porównaniu z tą o wysokim indeksie glikemicznym, nie powoduje aż tak dużego poposiłkowego wzrostu stężenia glukozy we krwi. W dodatku normalizacja glikemii zachodzi powoli, dzięki mniejszemu wydzielaniu insuliny do krwi. Uważa się, że żywność o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do insulinooporności.

R12lo2b0oPZRz
Wymyśl pytanie na kartkówkę związane z tematem materiału.