Sprawdź się
Woda jest dla komórki roślinnej jedną z substancji niezbędnych do życia. Trafia do rośliny z gleby: korzenie pobierają ją z podłoża. Dzięki różnicy potencjałów wodnych w roztworze glebowym w różnych częściach rośliny oraz w atmosferze powstaje siła, która powoduje zasysanie wody do góry. Potencjał wody spada w poszczególnych organach rośliny − od korzenia w górę.
„Przenikanie wody przez półprzepuszczalne błony biologiczne – możliwe jest dzięki obecności błonowych białek, akwaporyn. Obecność akwaporyn w błonie plazmatycznej zwiększa od 10 do 100 razy przepuszczalność cząsteczek wody. Pojedynczy kanał transportuje ok. 2–3 miliardów cząsteczek wody w ciągu sekundy. (…) akwaporyny roślinne podzielone zostały na podstawie subkomórkowej lokalizacji kanałów i homologii na (…) rodziny: akwaporyny błony komórkowej (…) i akwaporyny tonoplastu (…)”.
Indeks górny Paweł M. Mordaka, Grażyna Dąbrowska, Różnorodność i regulacja kanałów wodnych w świecie roślin, „Postępy Biochemii” 2007, t. 53, nr 1, s. 84–90. Indeks górny koniecPaweł M. Mordaka, Grażyna Dąbrowska, Różnorodność i regulacja kanałów wodnych w świecie roślin, „Postępy Biochemii” 2007, t. 53, nr 1, s. 84–90.