Sprawdź się
Oceń prawdziwość poniższych stwierdzeń.
| Prawda | Fałsz | |
| Bezwzględne beztlenowce zmieniają swój metabolizm z oddechowego na fermentacyjny w zależności od warunków środowiska. | □ | □ |
| Bakterie mogą rozmnażać się w sposób płciowy przez koniugację albo bezpłciowy – przez podział. | □ | □ |
| Anaeroby uzyskują energię z beztlenowego rozkładu cukrów w procesie fermentacji przeprowadzanej w cytozolu. | □ | □ |
Uzupełnij tabelę dotyczącą sposobów odżywiania się bakterii. Wykorzystaj podane określenia.
fotoautotrofy, chemolitotrofy, chemoorganotrofy, związki organiczne
| Sposób odżywiania | Źródło energii | Źródło węgla |
|---|---|---|
| fotoautotrofy | ||
| chemolitotrofy | ||
| chemoorganotrofy | związki organiczne |

Uzupełnij zdanie opisujące powyższą grafikę.
Zdecydowana {#większość}{mniejszość} bakterii przechodzi {złożony}{#prosty} cykl życiowy, w którym komórka rośnie, następnie {pączkuje}{#dzieli się}, wytwarzając dwie komórki {#potomne}{macierzyste}, po czym cały cykl {#się powtarza}{ustaje}.
Uzupełnij poniższe zdanie.
Odporność endospor na warunki środowiska {#jest}{nie jest} istotna z punktu widzenia człowieka, ponieważ {#zapewnia niektórym bakteriom przetrwanie niekorzystnych warunków środowiska}{#utrudnia proces sterylizacji, np. narzędzi chirurgicznych}.
Laseczki jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) są szeroko rozpowszechnione w środowisku naturalnym: występują w przewodach pokarmowych zwierząt, glebie, osadach dennych i wodach przybrzeżnych, skąd w formie wegetatywnej bądź przetrwalnej mogą przeniknąć do produktów spożywczych. Produktami najczęściej zanieczyszczonymi tymi bakteriami są: konserwy warzywne (szpinak, groch, szparagi), konserwy mięsne, wędzone i peklowane mięso, wędzone kiełbasy, surowe mięso, solone i wędzone ryby. Wytworzeniu toksyny botulinowej w produktach żywnościowych towarzyszy charakterystyczny zapach zjełczałego tłuszczu i wydzielenie dużych ilości gazu, a w przypadku konserw wydymanie puszek (bombaż).
Przeprowadzono doświadczenie, które polegało na otrzymaniu hodowli bulionowej bakterii: Clostridium botulinum, Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa. Każdy drobnoustrój posiano do dwóch probówek, z których jedna została pokryta płynną parafiną.