Sprawdź się
W przypadku modyfikacji genetycznych bakterii i drożdży, stosuje się odpowiednio zmodyfikowane plazmidy (niewielkie koliste cząsteczki DNA). Plazmidy te pochodzą z dzikich szczepów mikroorganizmów. Część genów jest usuwana z cząsteczki DNA, a geny które mają ulec ekspresji genetycznej są wprowadzane. Za specyficzne wycinanie fragmentów DNA odpowiedzialne są enzymy restrykcyjne, natomiast za łączenie fragmentów DNA – ligazy. Często dodatkowym genem wprowadzanym do plazmidów jest tak zwany gen markerowy kodujący odporność mikroorganizmu na antybiotyk.
Ludzkie białka, np. insulina mogą być wytwarzane przez modyfikowane genetycznie: mikroorganizmy, rośliny lub zwierzęta. Organizmy te stają się swoistymi „biofabrykami”, jednak tak prowadzona synteza ma swoje korzyści i ograniczenia.
W listopadzie 2019 w prestiżowym czasopiśmie naukowym Cell, zespół pod przewodnictwem Rona Milo opublikował wyniki swojego wieloletniego eksperymentu. Przełomowe badania okrzyknięte zostały „metabolicznym przeszczepem serca” ze względu na swoje nowatorstwo i potencjał dalszego wykorzystania. Zespołowi naukowców udało się bowiem wytworzyć szczep bakterii Escherichia coli zdolny do wytwarzania materii organicznej jedynie z dwutlenku węgla. E. colito bakterie będące organizmem modelowym, a jej genom został zsekwencjonowany wiele lat temu. Są heterotrofami preferującymi cukry proste jako główne źródło energii. Modyfikacja genetyczna tych organizmów jest znacznie łatwiejsza niż sinic, czy roślin, a ich wzrost i tempo podziałów szybsze. Bakterie wytworzone w laboratorium Milo jako jedyne źródło węgla wykorzystują COIndeks dolny 22 (podobnie jak organizmy fotosyntetyzujące), a siłę redukcyjną niezbędną do jego przekształcenia w związki organiczne wytwarzają utleniając mrówczan. Do bakterii wprowadzono za pomocą plazmidu geny kodujące enzymy cyklu Calvina niezbędne do asymilacji dwutlenku węgla oraz dehydrogenazę mrówczanową (FDH). Uzyskane w ten sposób bakterie nadal wybierały jednak cukry proste jako główne źródło węgla. Dopiero po poddaniu E. coli działaniu „diety” składającej się w znacznej części z dwutlenku węgla, wyselekcjonowano (po około 200 dniach) pierwsze bakterie zdolne do używania COIndeks dolny 22 jako jedynego źródła węgla. Przewiduje się, że wytworzone szczepy bakteryjne będą użyteczne zarówno dla przemysłu paliwowego jak i ochrony środowiska.
Indeks górny Na podstawie: S. Gleizer i wsp., Conversion of Escherichia coli to Generate All Biomass Carbon from CO Indeks górny koniecNa podstawie: S. Gleizer i wsp., Conversion of Escherichia coli to Generate All Biomass Carbon from COIndeks dolny 22Indeks górny , Cell, 2019 Indeks górny koniec, Cell, 2019
Na podstawie: S. Gleizer i wsp., Conversion of Escherichia coli to Generate All Biomass Carbon from CO2, Cell, 2019
Na podstawie powyższego tekstu i własnej wiedzy, uzupełnij poniższy tekst tak żeby stanowił poprawną informację. W każdym nawiasie wybierz poprawne określenie. Opisywany szczep bakterii E. coli posiadał liczne zmiany w materiale genetycznym w stosunku do szczepu dzikiego. 1. wektora, 2. mutacji, 3. Nie wszystkie, 4. markera, 5. transformacji, 6. mutacji, 7. Wszystkie, 8. transformacji różnice genetyczne pomiędzy tymi szczepami wynikały z wprowadzenia genów przez człowieka do komórek bakteryjnych. Pierwszy szczep potrafiący asymilować CO2 osiągnięto dzięki 1. wektora, 2. mutacji, 3. Nie wszystkie, 4. markera, 5. transformacji, 6. mutacji, 7. Wszystkie, 8. transformacji. Osobniki zdolne do używania CO2 jako jedyne źródło węgla powstały dzięki 1. wektora, 2. mutacji, 3. Nie wszystkie, 4. markera, 5. transformacji, 6. mutacji, 7. Wszystkie, 8. transformacji. Plazmid, do którego wprowadzono transgeny pełnił funkcję 1. wektora, 2. mutacji, 3. Nie wszystkie, 4. markera, 5. transformacji, 6. mutacji, 7. Wszystkie, 8. transformacji genetycznego.