Polimer acetyloglukozaminy to: Możliwe odpowiedzi: 1. chityna, 2. skrobia, 3. celuloza, 4. dekstran
Zaznacz prawidłową odpowiedź. Roślinny polimer glukozy, który pełni funkcję strukturalną, to...
chityna.
skrobia.
celuloza.
dekstran.
R1PkN6Ed5nBVr1
Ćwiczenie 2
Zaznacz, jakie funkcje pełnią fosfolipidy w organizmie człowieka. Możliwe odpowiedzi: 1. budowa błon biologicznych, 2. emulgacja tłuszczów - składnik żółci, 3. transport wolnych kwasów tłuszczowych, 4. są prekursorami hormonów steroidowych
Jakie funkcje pełnią fosfolipidy w organizmie człowieka?
budowa błon biologicznych
transport wolnych kwasów tłuszczowych
emulgacja tłuszczów – składnik żółci
są prekursorami hormonów steroidowych
RDKumj4Gz17Af1
Ćwiczenie 3
Połącz w pary rodzaje RNA z funkcjami, jakie pełnią. mRNA Możliwe odpowiedzi: 1. przenoszenie aminokwasów, używanych podczas translacji, 2. przenosi informację genetyczną, przepisaną z DNA, 3. buduje rybosomy tRNA Możliwe odpowiedzi: 1. przenoszenie aminokwasów, używanych podczas translacji, 2. przenosi informację genetyczną, przepisaną z DNA, 3. buduje rybosomy rRNA Możliwe odpowiedzi: 1. przenoszenie aminokwasów, używanych podczas translacji, 2. przenosi informację genetyczną, przepisaną z DNA, 3. buduje rybosomy
Połącz w pary rodzaje RNA z funkcjami, jakie pełnią. mRNA Możliwe odpowiedzi: 1. przenoszenie aminokwasów, używanych podczas translacji, 2. przenosi informację genetyczną, przepisaną z DNA, 3. buduje rybosomy tRNA Możliwe odpowiedzi: 1. przenoszenie aminokwasów, używanych podczas translacji, 2. przenosi informację genetyczną, przepisaną z DNA, 3. buduje rybosomy rRNA Możliwe odpowiedzi: 1. przenoszenie aminokwasów, używanych podczas translacji, 2. przenosi informację genetyczną, przepisaną z DNA, 3. buduje rybosomy
Połącz w pary rodzaje RNA i ich funkcje.
buduje rybosomy, przenosi informację genetyczną przepisaną z DNA, przenosi aminokwasy używane podczas translacji
mRNA
tRNA
rRNA
RzA7t0T7h7knM2
Ćwiczenie 4
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
Nukleotydu kwasu deoksyrybonukleinowego składa się z ............................................................ połączonego wiązaniem ............................................................ z ............................................................, oraz ............................................................ połączonej z deoksyrybozą za pomocą wiązania .............................................................
R1LMFhBGYVH6V2
Ćwiczenie 6
Wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach, ale w kilokaloriach, czyli tysiącach kalorii.
Określenie ilości kalorii w produkcie wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja nasz organizm po spożyciu danego produktu. Energia, pochodząca z pożywienia, jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.
Wartość energetyczna składników pokarmowych:
1 g białka to ok. 1. 4, 2. 4, 3. 9 kcal;
1 g węglowodanów to ok. 1. 4, 2. 4, 3. 9 kcal;
1 g tłuszczów to ok. 1. 4, 2. 4, 3. 9 kcal.
Wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach, ale w kilokaloriach, czyli tysiącach kalorii.
Określenie ilości kalorii w produkcie wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja nasz organizm po spożyciu danego produktu. Energia, pochodząca z pożywienia, jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.
Wartość energetyczna składników pokarmowych:
1 g białka to ok. 1. 4, 2. 4, 3. 9 kcal;
1 g węglowodanów to ok. 1. 4, 2. 4, 3. 9 kcal;
1 g tłuszczów to ok. 1. 4, 2. 4, 3. 9 kcal.
Uzupełnij tekst o wartościach energetycznych białek, węglowodanów i tłuszczów.
4, 9, 4
Wartości kaloryczne produktów żywnościowych są podawane nie w kaloriach, ale w kilokaloriach, czyli tysiącach kalorii.
Określenie liczby kalorii w produkcie wyraża ilość energii, którą przeciętnie przyswaja ludzki organizm po spożyciu danego produktu. Energia pochodząca z pożywienia jest później wykorzystywana do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności.
Wartość energetyczna składników pokarmowych:
1 g białka to ok. ............ kcal;
1 g węglowodanów to ok. ............ kcal;
1 g tłuszczów to ok. ............ kcal.
Tekst do ćwiczeń 7 i 8
Podstawą mechanizmu działania niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), w tym ibuprofenu, jest hamowanie aktywności cyklooksygenazy, enzymu biorącego udział w syntezie prostaglandyn z kwasu arachidonowego, występującego w błonach komórkowych. Istnieją przynajmniej dwie izoformy tego enzymu: COX‑1 i COX‑2. Pierwsza z nich (COX‑1, cyklooksygenaza konstytutywna) jest enzymem aktywnym w warunkach fizjologicznych w wielu tkankach, w tym w płytkach krwi, nerkach, naczyniach krwionośnych i żołądku. Druga izoforma (COX‑2, cyklooksygenaza indukowalna) jest enzymem, którego aktywność gwałtownie rośnie w tkankach objętych procesem zapalnym. Niesteroidowe leki przeciwzapalne różnią się specyfiką działania wobec tych izoform cyklooksygenazy. Klasyczne NLPZ, w tym ibuprofen, wykazują aktywność wobec obu izoform, zarówno COX‑1, jak i COX‑2. Wiadomo, że prostaglandyny prozapalne odgrywają znaczącą rolę w rozwoju objawów stanu zapalnego. Zahamowanie aktywności COX‑2, a co za tym idzie, zwiększonej syntezy prostaglandyn, leży u podstaw przeciwbólowego i przeciwzapalnego działania ibuprofenu. Natomiast hamowanie COX‑1 w płytkach krwi, prowadzące do zahamowania syntezy tromboksanu, jest podstawą przeciwagregacyjnego mechanizmu działania tego leku. Hamowanie fizjologicznej aktywności COX‑1 w wielu innych tkankach może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych, związanych ze stosowaniem NLPZ. I tak hamowanie syntezy prostaglandyn o działaniu ochronnym na błonę śluzową przewodu pokarmowego może przyczyniać się do podrażnień, owrzodzeń i krwawień z żołądka i dwunastnicy.
Na podstawie tekstu określ, jaką funkcję pełnią prostaglandyny COX-1, a jaką COX-2. (Uzupełnij).
Przeczytaj uważnie tekst i zwróć uwagę na działania niepożądane NLPZ.
Enzym COX‑1 pełni m.in. funkcję ochronną w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy (zmniejsza wytwarzanie kwasu żołądkowego, reguluje wydzielanie śluzu oraz prawidłowe ukrwienie żołądka). Enzym COX‑2 bierze natomiast udział w procesach zapalnych i przyczynia się do powstania bólu, gorączki i obrzęków.
31
Ćwiczenie 8
RrUQVhyIfRmQ0
Wyjaśnij, do jakiej grupy związków organicznych można zaliczyć prostaglandyny. (Uzupełnij).
Z czego powstają prostaglandyny? Do jakiej grupy zaliczają się te związki?
Prostaglandyny są syntetyzowane z kwasu arachidonowego, czyli nienasyconego kwasu tłuszczowego, i zaliczają się do związków lipidowych.