Sprawdź się
![Grafika przedstawia kaskadę krzepnięcia krwi. Kolorem pomarańczowym zaznaczono aktywne czynniki krzepnięcia, a czarnym – nieaktywne. Kaskada podzielona jest na dwie drogi krzepnięcia: drogę wewnątrzpochodną oraz drogę zewnątrzpochodną. Droga wewnątrzpochodna rozpoczyna się od czynnika XII. Jest on oznaczony na czarno. Od niego skierowana jest strzałka do pomarańczowego czynnika XII. Pod wpływem aktywnego czynnika XII nieaktywny czynnik XI przechodzi w aktywny czynnik XI. Następnie pod wpływem aktywnego czynnika XI nieaktywny czynnik IX przechodzi w aktywny czynnik IX. Następnie, czynnik ten wraz z jonami Ca indeks górny 2 plus oraz aktywnym czynnikiem VII powodują przejście nieaktywnego czynnika X w aktywny czynnik X. Aktywny czynnik X następnie oddziałuje na nieaktywną protrombinę (czynnik II) doprowadzając do jej przejścia w aktywny czynnik trombinę. Ostatecznie trombina oddziałuje na nieaktywny fibrynogen (czynnik I), który przechodzi w aktywną fibrynę (skrzep). Droga zewnątrzpochodna rozpoczyna się od aktywnej tromboplastyny, która oddziałuje na nieaktywny czynnik VII, aktywując go. Następnie aktywny czynnik VII wraz z aktywnym czynnikiem IX oraz jonami Ca indeks górny 2 plus VII powodują przejście nieaktywnego czynnika X w aktywny czynnik X. Aktywny czynnik X następnie oddziałuje na nieaktywną protrombinę (czynnik II) doprowadzając do jej przejścia w aktywny czynnik trombinę. Ostatecznie trombina oddziałuje na nieaktywny fibrynogen (czynnik I), który przechodzi w aktywną fibrynę (skrzep).](https://static.zpe.gov.pl/portal/f/res-minimized/RID0nXsDvtd9B/1637852107/ISwQIWs9tAoMay3AiRLcDwX4sGdVhtMW.png)
Tekst do ćwiczeń nr 7 i 8
Do prawidłowego krzepnięcia krwi niezbędne jest współdziałanie aktywowanych płytek krwi oraz zespołu białek tzw. czynników krzepnięcia, zaangażowanych w kaskadzie krzepnięcia. (...) Są to głównie białka, znajdujące się w osoczu krwi oraz białko zawarte w błonach komórek – czynnik tkankowy. Większość czynników krzepnięcia oznacza się umownie liczbami rzymskimi. Niektóre z nich, tzw. czynniki zespołu protrombiny wytwarzane są w wątrobie, a do ich powstawania niezbędna jest witamina K. Brak witaminy K powoduje, że czynniki wytwarzane w wątrobie nie zostają uaktywnione. W konsekwencji reakcja krzepnięcia nie może przebiegać prawidłowo, co prowadzi do zwiększonej skłonności do krwawień (głównie z nosa, dziąseł, przewodu pokarmowego i układu moczowego). Do niedoboru witaminy K w warunkach prawidłowych dochodzi rzadko, gdyż jest ona produkowana w wystarczających dla ustroju ilościach przez mikroorganizmy, znajdujące się w jelitach.
Indeks górny Źródło: dr med. Marzena Frołow, W jaki sposób krzepnie krew?, https://www.mp.pl. Indeks górny koniecŹródło: dr med. Marzena Frołow, W jaki sposób krzepnie krew?, https://www.mp.pl.