Sprawdź się
Bakterie brodawkowe z rodziny Rhizobiaceae mogą prowadzić proces wiązania azotu... Możliwe odpowiedzi: 1. wyłącznie w symbiozie z roślinami motylkowymi., 2. w symbiozie ze wszystkimi roślinami., 3. wyłącznie w symbiozie z roślinami jednoliściennymi., 4. wyłącznie w symbiozie z roślinami dwuliściennymi.
Zaznacz poprawne dokończenie zdania.
Bakterie brodawkowe z rodziny Rhizobiaceae mogą prowadzić proces wiązania azotu...
- wyłącznie w symbiozie z roślinami motylkowymi.
- w symbiozie ze wszystkimi roślinami.
- wyłącznie w symbiozie z roślinami jednoliściennymi.
- wyłącznie w symbiozie z roślinami dwuliściennymi.
Wskaż zdania prawdziwe i zdania fałszywe.
| Prawda | Fałsz | |
| Wiązanie azotu atmosferycznego przez bakterie polega na redukcji azotu cząsteczkowego N2 do jonów amonowych. | □ | □ |
| Brodawki korzeniowe powstają z kory wtórnej korzenia. | □ | □ |
| Nitrogenaza i reduktaza nitrogenazowa to kompleks enzymatyczny umożliwiający bakteriom wiązanie azotu cząsteczkowego N2. | □ | □ |
| Wiązanie symbiotyczne azotu prowadzone jest przez bakterie z rodzajów: Azotobacter, Azotococcu i Azospirillum. | □ | □ |
Przyporządkuj bakterie do właściwych grup.
<em><span lang="la">Clostridium</span></em>, <em><span lang="la">Rhiziobium</span></em>, <em><span lang="la">Azotobacter</span></em>, <em><span lang="la">Rhodobacter</span></em>, <em><span lang="la">Bradyrhizobium</span></em>, <em><span lang="la">Azospirillum</span></em>, <em><span lang="la">Azotococcu</span></em>
| Bakterie symbiotyczne | |
|---|---|
| Bakterie niesymbiotyczne |
Uzupełnij poniższe równanie.
, , , , , , ,
Uzupełnij tekst, przeciągając podane poniżej sformułowania we właściwe miejsca.
kory wtórnej, bulwkami, niewiele, tlenowych, kory pierwotnej, nitrogenazą, celulozową, wody, beztlenowych, bardzo dużo, wymaga, mikroelementów, nie wymaga, substancji odżywczych, potrójne, podwójne, brodawkami, pierwiastków biogennych, bakteroidy, ligninową
Azot to jeden z ................................................ niezbędnych roślinom do prawidłowego rozwoju. Cząsteczka azotu posiada ................................................ wiązanie kowalencyjne. Przekształcanie azotu atmosferycznego w amoniak jest procesem pochłaniającym ................................................ energii i ................................................ obecności specjalistycznych kompleksów enzymatycznych. Rośliny, funkcjonując samodzielnie, nie mają takich zdolności, żyją więc w symbiozie z bakteriami, które dostarczają im amoniak. Bakteryjny kompleks pozwalający na wiązanie azotu nazywany jest ................................................. Działa on jedynie w warunkach ................................................ i przy dużej dostępności energii. Aby zapewnić bakteriom odpowiednie warunki do wiązania azotu, roślina zaopatruje je w dużą ilość ................................................ oraz wytwarza specjalne narośla zwane ................................................. Zbudowane są one z komórek ................................................ bogatej w zewnętrzną warstwę ................................................ ograniczającą wymianę gazową. W takim środowisku wnikające do narośli bakterie przekształcają się w ................................................ i rozpoczynają zaopatrywanie rośliny w przyswajalny azot.
Spośród podanych poniżej organizmów zaznacz wszystkie rośliny i bakterie mogące wchodzić w symbiozę opartą na azocie.
- rośliny motylkowe
- bakterie brodawkowe z rodziny Rhizobiaceae
- bakterie tlenowe z rodzaju Azotobacter
- wolnożyjące bakterie beztlenowe Clostridium
- groch, łubin, soja, koniczyna łąkowa
- trawa polna, jabłoń domowa, pomidor
Począwszy od lat 60. nastąpił bardzo szybki wzrost produkcji antropogenicznego azotu i obecnie ta pula azotu jest prawdopodobnie największym źródłem przyswajalnej formy azotu w biosferze. Wzrostowi zużycia nawozów azotowych towarzyszył na ogół proporcjonalny wzrost plonów roślin uprawnych. Zwłaszcza wzrost plonów zbóż, który przyczynił się do złagodzenia niedoborów żywności na świecie. Trzeba też pamiętać o kosztach środowiskowych tego postępu. Koszty te to przede wszystkim zanieczyszczenia cieków i zbiorników wodnych rozpuszczalnymi formami nawozów azotowych i fosforowych (eutrofizacja) oraz emisja do atmosfery nadmiernych ilości tlenków azotu, zwłaszcza NIndeks dolny 22O, oraz COIndeks dolny 22 i CHIndeks dolny 44, które są gazami w największym stopniu odpowiedzialnymi za efekt cieplarniany i globalne ocieplenie.
Poniżej przedstawiono tabelę „Porównanie plonowania roślin i niektórych właściwości gleby od wielu lat nienawożonej azotem, w zależności od udziału koniczyny w zmianowaniu”.
Zmianowanie | Plon roślin (jednostki zbożowe) | Azot całkowity (%) | Liczebność bakterii z rodziny Rhizobiaceae u koniczyny w 1 g gleby |
A: pszenica ozima - jęczmień jary - kukurydza | 132 | 0,046 | 639 |
B: pszenica ozima – jęczmień z wsiewką – mieszanka koniczyny z trawami | 261 | 0,052 | 3330 |
Indeks górny Tabela: Porównanie plonowania roślin i niektórych właściwości gleby od wielu lat nienawożonej azotem, w zależności od udziału koniczyny w zmianowaniu. Źródło: S. Martyniuk, Znaczenie procesu biologicznego wiązania azotu atmosferycznego w eolnictwie ekologiczym, [w:] „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering”, 2008, t. 53, nr 4, s. 9–14. Indeks górny koniecTabela: Porównanie plonowania roślin i niektórych właściwości gleby od wielu lat nienawożonej azotem, w zależności od udziału koniczyny w zmianowaniu. Źródło: S. Martyniuk, Znaczenie procesu biologicznego wiązania azotu atmosferycznego w eolnictwie ekologiczym, [w:] „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering”, 2008, t. 53, nr 4, s. 9–14.
Znacznie lepsze plonowanie roślin w zmianowaniu B można przypisać głównie lepszemu zaopatrzeniu roślin w azot, dzięki procesowi wiązania azotu przez bakterie z rodziny Rhizobiaceae w symbiozie z koniczyną.
Na podstawie przedstawionych informacji oceń poprawność stwierdzenia: Wiązany przez bakterie z rodziny Rhizobiaceae azot zwiększa wielkość plonów jedynie tych roślin, z którymi bakterie pozostają w bezpośredniej symbiozie i nie ma żadnego wpływu na inne rośliny w tej samej uprawie
. Odpowiedź uzasadnij.