Które zwierzęta gospodarskie odznaczają się obecnie największym pogłowiem w naszym kraju (w sztukach fizycznych)? Możliwe odpowiedzi: 1. Drób, 2. Konie, 3. Bydło, 4. Trzoda chlewna
RCi9pLWVN2wjG1
Ćwiczenie 2
Które zwierzęta gospodarskie odznaczają się obecnie największym pogłowiem w naszym kraju (w sztukach dużych PL)? Wykonaj odpowiednie obliczenia. Możliwe odpowiedzi: 1. Drób, 2. Trzoda chlewna, 3. Bydło, 4. Konie
R17iEYJXoJ6ZU1
Ćwiczenie 3
Ułóż podane produkty pochodzenia zwierzęcego według malejącego udziału w strukturze produkcji globalnej w Polsce. Elementy do uszeregowania: 1. mleko, 2. żywiec rzeźny – trzoda chlewna, 3. żywiec rzeźny – drób, 4. żywiec rzeźny – bydło, 5. wełna, 6. jajka
Ułóż podane produkty pochodzenia zwierzęcego według malejącego udziału w strukturze produkcji globalnej w Polsce. Elementy do uszeregowania: 1. mleko, 2. żywiec rzeźny – trzoda chlewna, 3. żywiec rzeźny – drób, 4. żywiec rzeźny – bydło, 5. wełna, 6. jajka
2
Ćwiczenie 4
R18KohkchdnBf
Podaj, w których rejonach Polski dominuje hodowla drobiu, trzody chlewnej, bydła, koni, owiec oraz kóz.
Podaj, w których rejonach Polski dominuje hodowla drobiu, trzody chlewnej, bydła, koni, owiec oraz kóz.
R1A88TqjhCK7K
Możliwe odpowiedzi: 1. w Polsce południowej, 2. w Polsce wschodniej, 3. w Polsce zachodniej, 4. w Polsce północnej
Połącz w pary prawidłowości w rozmieszczeniu poszczególnych zwierząt gospodarskich i ich przyczyny. duża obsada bydła na północnym wschodzie kraju Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada bydła na Nizinie Wielkopolskiej i na znacznych obszarach woj. kujawsko-pomorskiego Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada trzody chlewnej w woj. wielkopolskim, łódzkim i kujawsko-pomorskim Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada drobiu w rejonie Ostródy, Szczecina i Łodzi Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada koni w okolicach Warszawy Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada koni na południu kraju Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada kóz i owiec na obszarach górskich Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt
Połącz w pary prawidłowości w rozmieszczeniu poszczególnych zwierząt gospodarskich i ich przyczyny. duża obsada bydła na północnym wschodzie kraju Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada bydła na Nizinie Wielkopolskiej i na znacznych obszarach woj. kujawsko-pomorskiego Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada trzody chlewnej w woj. wielkopolskim, łódzkim i kujawsko-pomorskim Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada drobiu w rejonie Ostródy, Szczecina i Łodzi Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada koni w okolicach Warszawy Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada koni na południu kraju Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt duża obsada kóz i owiec na obszarach górskich Możliwe odpowiedzi: 1. bliskość zakładów zajmujących się przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego, 2. wykorzystywanie tych zwierząt do prac polowych, 3. duża powierzchnia użytków zielonych oraz upraw roślin pastewnych, 4. występowanie wyspecjalizowanych i towarowych gospodarstw rolnych oraz wysoki poziom kultury rolnej, 5. wykorzystywanie tych zwierząt w celach rekreacyjno-sportowych, 6. duże areały zbóż, roślin pastewnych i przemysłowych, 7. mało korzystne warunki przyrodnicze dla hodowli innych zwierząt
31
Ćwiczenie 7
W pewnym gospodarstwie rolnym hoduje się 20 krów, 20 świń, 2 konie i 5 owiec. Oblicz wielkość pogłowia zwierząt w tym gospodarstwie w sztukach dużych PL.
R8OTHI0tGoess
(Uzupełnij).
W części „Przeczytaj” niniejszego materiału znajdują się odpowiednie przeliczniki. Każdą z podanych wartości przemnóż przez odpowiedni przelicznik i zsumuj wartości.
Korzystając z różnych źródeł informacji geograficznej, zapisz, w jaki sposób określa się zróżnicowanie rozmieszczenia hodowli pszczół.
RCTLgdZ8c9LFy
(Uzupełnij).
W przypadku omówionych w niniejszym temacie zwierząt do opisania tego zagadnienia służyło pogłowie i obsada. Pszczół nie podaje się w tych jednostkach, ponieważ byłoby to trudne i niepraktyczne. Warto sprawdzić takie dane w rocznikach statystycznych.
Mówimy w tym przypadku o pniach pszczelich. Pień pszczeli to rodzina pszczela wraz z ulem i plastrami. Nazwa ta pochodzi z czasów, kiedy pszczoły były hodowane w pniach (kłodach).