Sprawdź się
Oceń i zaznacz, czy podane stwierdzenia na temat rolnictwa w Polsce są prawdziwe czy fałszywe.
Stwierdzenie | Prawda | Fałsz |
Rolnictwo w Polsce i Europie Wschodniej pojawiło się jako jedne z pierwszych na świecie i ma około 9000 lat. | □ | □ |
Dzisiejsze obszary rolnicze w Polsce znajdują się przeważnie na terenach dawnych puszcz i borów. | □ | □ |
Główną przyczyną rozwoju rolnictwa z niewielkich przydomowych upraw do zautomatyzowanych, wielkoobszarowych plantacji jest obserwowane od setek lat wyjaławianie się ziemi. | □ | □ |
W przeszłości na terenach Polski uprawiano głównie zboża (pszenicę, jęczmień, proso, żyto) oraz groch, soczewicę i len. | □ | □ |
Obecnie bioróżnorodność upraw nie zmieniła się, zwiększyła się jedynie ich powierzchnia. | □ | □ |
Uzupełnij tabelę, przeciągając opisy w odpowiednie miejsca.
Charakterystyka, Zalety, Wady, Przykład, Wprowadzenie jednolitych zasad sadzenia, pielęgnacji i zbioru na całej uprawie, zwiększenie stopnia mechanizacji i wyspecjalizowania, Uprawa norfolska (ziemniak-owies-peluszka-żyto)
Rodzaj uprawy | Monokultura | Płodozmian |
---|---|---|
Charakterystyka | ||
Zalety | Wprowadzenie jednolitych zasad sadzenia, pielęgnacji i zbioru na całej uprawie, zwiększenie stopnia mechanizacji i wyspecjalizowania | |
Wady | ||
Przykład | Uprawa norfolska (ziemniak-owies-peluszka-żyto) |
Przyporządkuj podanym zagrożeniom środowiskowym związanym z rozwojem rolnictwa odpowiednie potencjalne rozwiązania, które mogą im zapobiegać.
zapobieganie zakwaszaniu przez zmniejszenie zużycia kwaśnych nawozów, budowa sprawnych systemów odprowadzania i oczyszczania nieczystości pochodzących z rejonów rolnych, przekształcenie plantacji monokulturowych w wielogatunkowe, ochrona przed nadmiernym ubijaniem przez ciężkie sprzęty mechaniczne, zaniechanie lub ograniczenie do niezbędnego minimum zabiegów hydrotechnicznych i melioracyjnych prowadzących do zwiększenia odpływu wody z gruntu, zachowanie pozostałych i tworzenie nowych zadrzewień śródpolnych, miedz, żywopłotów, drobnych płatów roślinności bagiennej czy też drobnych śródpolnych zbiorników wodnych, stosowanie technik płodozmianu, zaniechanie lub ograniczenie do niezbędnego minimum używania sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin, budowa nowych i odrestaurowanie istniejących już sieci zbiorników wodnych
Degradacja gleb | |
---|---|
Narastanie niedoborów wodnych | |
Zanieczyszczenie wód powierzchniowych i gruntowych | |
Ubożenie biologicznej różnorodności |
Inwazyjne gatunki obce to rośliny, zwierzęta, patogeny i inne organizmy, które nie są rodzime dla ekosystemów i mogą powodować szkody w środowisku lub gospodarce, lub też negatywnie oddziaływać na zdrowie człowieka. W szczególności inwazyjne gatunki obce oddziałują negatywnie na różnorodność biologiczną, w tym na zmniejszenie populacji lub eliminowanie gatunków rodzimych, poprzez konkurencję pokarmową, drapieżnictwo lub przekazywanie patogenów oraz zakłócanie funkcjonowania ekosystemów. (…)
Biedronka azjatycka Harmonia axyridis – gatunek rodzimy w Azji był wykorzystywany na całym świecie do biologicznej walki z mszycami. W ciągu ostatnich 20 lat rozprzestrzenił się w obu Amerykach i Europie, wypierając rodzime biedronki. Stał się również uciążliwy dla człowieka, szukając schronienia na zimną porę roku w ścianach budynków i materiałach izolacyjnych. Został także uznany za szkodnika w winnicach na środkowym zachodzie Stanów Zjednoczonych.
Indeks górny Źródło: http://www.gdos.gov.pl; Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska. Indeks górny koniecŹródło: http://www.gdos.gov.pl; Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska.
Olej palmowy powszechnie wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i energetycznym. Jest on składnikiem wielu produktów żywnościowych. (…) Wchodzi on także w skład wielu kosmetyków i środków czystości oraz biopaliw i olejów silnikowych. Olej ten pozyskiwany jest z owoców olejowca gwinejskiego zwanego popularnie palmą olejową. Plantacje tej rośliny zajmują ogromne obszary strefy tropikalnej, głównie w Azji Południowo‑Wschodniej. Coraz częściej zwraca się uwagę na fakt, że wielka skala tej produkcji może wywołać poważne konsekwencje środowiskowe. Produkcja olejów roślinnych to obecnie najszybciej rozwijająca się gałąź rolnictwa, a plantacje wytwarzające olej palmowy, w porównaniu do upraw innych roślin oleistych, charakteryzują się największą produkcyjnością. Ich wydajność wynosząca 4,2 tony/ha/rok jest około czterokrotnie wyższa niż wydajność innych upraw roślin oleistych. Olej palmowy charakteryzuje się też najniższymi kosztami produkcji.
Indeks górny Źródło: Andrzej Węgiel, Paulina Nowaczyk, Angelika Śmidowicz, Blanka Wiatrowska, Właściwości oleju palmowego i wpływ plantacji olejowca gwinejskiego (Elaeis Guineensis Jacq.) na środowisko, KOSMOS, Tom 67 2018, Numer 3, Strony 647–659. https://kosmos.ptpk.org. Indeks górny koniecŹródło: Andrzej Węgiel, Paulina Nowaczyk, Angelika Śmidowicz, Blanka Wiatrowska, Właściwości oleju palmowego i wpływ plantacji olejowca gwinejskiego (Elaeis Guineensis Jacq.) na środowisko, KOSMOS, Tom 67 2018, Numer 3, Strony 647–659. https://kosmos.ptpk.org.