Sprawdź się
Pył PM10 stanowi jedno z zanieczyszczeń powietrza. W jego skład mogą wchodzić metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, arsen czy nikiel, a także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (tzw. WWA). Średnioroczny dopuszczalny poziom ołowiu w powietrzu to 0,5 . Poniżej przedstawiono średnie stężenia ołowiu w pyle PM10 w poszczególnych miastach w 2017 r.
Na podstawie powyższych informacji, odpowiedz na poniższe pytania.
Oceń, czy człowiek o masie 62 kg może przyjąć 1 mg ołowiu wraz z żywnością w ciągu tygodnia, nie powodując przekroczenia dopuszczalnej normy.
Poniżej przedstawiono tabelę ze średnią oraz dopuszczalną zawartością ołowiu w poszczególnych świeżych warzywach.
Warzywo | Średnia zawartość ołowiu [] | Dopuszczalna zawartość ołowiu [] Indeks górny ** |
---|---|---|
Kapusta biała | 0,12 | 0,3 |
Sałata | 0,19 | 0,3 |
Burak ćwikłowy | 0,04 | 0,10 |
Kalafior | 0,09 | 0,30 |
Marchew | 0,04 | 0,10 |
Ogórek | 0,03 | 0,10 |
Pomidor | 0,03 | 0,10 |
Indeks dolny *zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.; according to Commision Regulation 1881/2006 Dec. 19, 2006. Indeks dolny koniec*zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.; according to Commision Regulation 1881/2006 Dec. 19, 2006.
Indeks dolny Źródło: 5. S. Staniak, Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności, „Polish Journal of Agronomy” 2014, nr 19, s. 36‑45. Indeks dolny koniecŹródło: 5. S. Staniak, Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności, „Polish Journal of Agronomy” 2014, nr 19, s. 36‑45.
Na podstawie informacji wstępnej, odpowiedz na poniższe pytania.
Poniżej przedstawiono tabelę ze średnią oraz dopuszczalną zawartością ołowiu w poszczególnych świeżych warzywach.
Warzywo | Średnia zawartość ołowiu [] | Dopuszczalna zawartość ołowiu [] Indeks górny ** |
---|---|---|
Kapusta biała | 0,12 | 0,3 |
Sałata | 0,19 | 0,3 |
Burak ćwikłowy | 0,04 | 0,10 |
Kalafior | 0,09 | 0,30 |
Marchew | 0,04 | 0,10 |
Ogórek | 0,03 | 0,10 |
Pomidor | 0,03 | 0,10 |
Indeks górny **zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.; according to Commision Regulation 1881/2006 Dec. 19, 2006.
Indeks dolny Źródło: S. Staniak, Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności, „Polish Journal of Agronomy” 2014, 19, s. 36‑45. Indeks dolny koniecŹródło: S. Staniak, Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności, „Polish Journal of Agronomy” 2014, 19, s. 36‑45.
Na podstawie informacji wstępnej oblicz i oceń, czy spożycie 1 kg ogórków przez osobę o wadze 50 kg w ciągu tygodnia nie wpłynie na przekroczenie dopuszczalnej normy. Pamiętaj, że dopuszczalne tygodniowe stężenie dla ołowiu wynosi 25 masy ciała.
Obecnie obowiązująca norma zawartości ołowiu w wodzie, przeznaczonej do spożywania przez ludzi, wynosi 10 . Do badań skierowano próbkę wody dedykowaną do picia i zbadano, że stężenie procentowe ołowiu wynosi 0,0025%. Na podstawie obliczeń oceń, czy badana próbka wody nadaje się do spożycia przez ludzi. Przyjmij, że gęstość wody przeznaczonej do picia wynosi d = 1 .
Jednym ze sposobów leczenia zatrucia ołowiem jest płukanie żołądka 3% roztworem siarczanu(VI) sodu z dużą ilością węgla aktywowanego.
A. Oblicz, ile należy odmierzyć siarczanu(VI) sodu, aby otrzymać 500 g roztworu do płukania żołądka.
B. Oblicz liczbę moli kationów sodu w otrzymanym roztworze. Wynik podaj do trzech miejsc po przecinku.