Sprawdź się
Odnotowano, że im 1. płodowa, 2. protowydzielniczą, 3. zwiększonym, 4. zmniejszonym, 5. IgM, 6. wyższe, 7. niższe, 8. mniejsze, 9. IgE, 10. niższe, 11. wyższe stężenie ołowiu we krwi, tym 1. płodowa, 2. protowydzielniczą, 3. zwiększonym, 4. zmniejszonym, 5. IgM, 6. wyższe, 7. niższe, 8. mniejsze, 9. IgE, 10. niższe, 11. wyższe stężenie przeciwciał: IgA, IgG, 1. płodowa, 2. protowydzielniczą, 3. zwiększonym, 4. zmniejszonym, 5. IgM, 6. wyższe, 7. niższe, 8. mniejsze, 9. IgE, 10. niższe, 11. wyższe w organizmie.
Hemoglobina 1. płodowa, 2. protowydzielniczą, 3. zwiększonym, 4. zmniejszonym, 5. IgM, 6. wyższe, 7. niższe, 8. mniejsze, 9. IgE, 10. niższe, 11. wyższe wykazuje 1. płodowa, 2. protowydzielniczą, 3. zwiększonym, 4. zmniejszonym, 5. IgM, 6. wyższe, 7. niższe, 8. mniejsze, 9. IgE, 10. niższe, 11. wyższe powinowactwo względem ołowiu niż hemoglobina osób dorosłych.
Pył PM10 stanowi jedno z zanieczyszczeń powietrza. W jego skład mogą wchodzić metale ciężkie, takie jak ołów, kadm, arsen czy nikiel, a także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (tzw. WWA). Średnioroczny dopuszczalny poziom ołowiu w powietrzu to 0,5 . Poniżej przedstawiono średnie stężenia ołowiu w pyle PM10 w poszczególnych miastach w 2017 r.

Na podstawie powyższych informacji, odpowiedz na poniższe pytania.
Oceń, czy człowiek o masie 62 kg może przyjąć 1 mg ołowiu wraz z żywnością w ciągu tygodnia, nie powodując przekroczenia dopuszczalnej normy.
Poniżej przedstawiono tabelę ze średnią oraz dopuszczalną zawartością ołowiu w poszczególnych świeżych warzywach.
Warzywo | Średnia zawartość ołowiu [] | Dopuszczalna zawartość ołowiu [] Indeks górny ** |
|---|---|---|
Kapusta biała | 0,12 | 0,3 |
Sałata | 0,19 | 0,3 |
Burak ćwikłowy | 0,04 | 0,10 |
Kalafior | 0,09 | 0,30 |
Marchew | 0,04 | 0,10 |
Ogórek | 0,03 | 0,10 |
Pomidor | 0,03 | 0,10 |
Indeks dolny *zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.; according to Commision Regulation 1881/2006 Dec. 19, 2006. Indeks dolny koniec*zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.; according to Commision Regulation 1881/2006 Dec. 19, 2006.
Indeks dolny Źródło: 5. S. Staniak, Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności, „Polish Journal of Agronomy” 2014, nr 19, s. 36‑45. Indeks dolny koniecŹródło: 5. S. Staniak, Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności, „Polish Journal of Agronomy” 2014, nr 19, s. 36‑45.
Na podstawie informacji wstępnej, odpowiedz na poniższe pytania.
Poniżej przedstawiono tabelę ze średnią oraz dopuszczalną zawartością ołowiu w poszczególnych świeżych warzywach.
Warzywo | Średnia zawartość ołowiu [] | Dopuszczalna zawartość ołowiu [] Indeks górny ** |
|---|---|---|
Kapusta biała | 0,12 | 0,3 |
Sałata | 0,19 | 0,3 |
Burak ćwikłowy | 0,04 | 0,10 |
Kalafior | 0,09 | 0,30 |
Marchew | 0,04 | 0,10 |
Ogórek | 0,03 | 0,10 |
Pomidor | 0,03 | 0,10 |
Indeks górny **zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr.1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.; according to Commision Regulation 1881/2006 Dec. 19, 2006.
Indeks dolny Źródło: S. Staniak, Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności, „Polish Journal of Agronomy” 2014, 19, s. 36‑45. Indeks dolny koniecŹródło: S. Staniak, Źródła i poziom zawartości ołowiu w żywności, „Polish Journal of Agronomy” 2014, 19, s. 36‑45.
Na podstawie informacji wstępnej oblicz i oceń, czy spożycie 1 kg ogórków przez osobę o wadze 50 kg w ciągu tygodnia nie wpłynie na przekroczenie dopuszczalnej normy. Pamiętaj, że dopuszczalne tygodniowe stężenie dla ołowiu wynosi 25 masy ciała.
Obecnie obowiązująca norma zawartości ołowiu w wodzie, przeznaczonej do spożywania przez ludzi, wynosi 10 . Do badań skierowano próbkę wody dedykowaną do picia i zbadano, że stężenie procentowe ołowiu wynosi 0,0025%. Na podstawie obliczeń oceń, czy badana próbka wody nadaje się do spożycia przez ludzi. Przyjmij, że gęstość wody przeznaczonej do picia wynosi d = 1 .
Jednym ze sposobów leczenia zatrucia ołowiem jest płukanie żołądka 3% roztworem siarczanu(VI) sodu z dużą ilością węgla aktywowanego.
A. Oblicz, ile należy odmierzyć siarczanu(VI) sodu, aby otrzymać 500 g roztworu do płukania żołądka.
B. Oblicz liczbę moli kationów sodu w otrzymanym roztworze. Wynik podaj do trzech miejsc po przecinku.