Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
1
Pokaż ćwiczenia:
Rv6LZQpk27qX41
Ćwiczenie 1
Który z hormonów nazywany jest hormonem sytości? Możliwe odpowiedzi: 1. Grelina, 2. Leptyna, 3. Rezystyna, 4. Insulina
R16HcIwUWxB431
Ćwiczenie 2
Wybierz jedno nowe słowo poznane podczas dzisiejszej lekcji i ułóż z nim zdanie.
R1Nh7YOtGwjBA1
Ćwiczenie 3
Do wymienionych hormonów dopasuj odpowiadające im opisy. Leptyna Możliwe odpowiedzi: 1. Hamuje syntezę oraz wydzielanie stymulatora łaknienia – neuropeptydu Y., 2. Produkowana jest w układzie pokarmowym oraz ośrodkowym układzie nerwowym. Najsilniej pobudza apetyt., 3. Jest to hormon produkowany przez trzustkę. Hamuje chęć przyjmowania pokarmu., 4. Jej ekspresja zachodzi głównie w makrofagach i monocytach. Może powodować oporność na insulinę i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Rezystyna Możliwe odpowiedzi: 1. Hamuje syntezę oraz wydzielanie stymulatora łaknienia – neuropeptydu Y., 2. Produkowana jest w układzie pokarmowym oraz ośrodkowym układzie nerwowym. Najsilniej pobudza apetyt., 3. Jest to hormon produkowany przez trzustkę. Hamuje chęć przyjmowania pokarmu., 4. Jej ekspresja zachodzi głównie w makrofagach i monocytach. Może powodować oporność na insulinę i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Grelina Możliwe odpowiedzi: 1. Hamuje syntezę oraz wydzielanie stymulatora łaknienia – neuropeptydu Y., 2. Produkowana jest w układzie pokarmowym oraz ośrodkowym układzie nerwowym. Najsilniej pobudza apetyt., 3. Jest to hormon produkowany przez trzustkę. Hamuje chęć przyjmowania pokarmu., 4. Jej ekspresja zachodzi głównie w makrofagach i monocytach. Może powodować oporność na insulinę i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Insulina Możliwe odpowiedzi: 1. Hamuje syntezę oraz wydzielanie stymulatora łaknienia – neuropeptydu Y., 2. Produkowana jest w układzie pokarmowym oraz ośrodkowym układzie nerwowym. Najsilniej pobudza apetyt., 3. Jest to hormon produkowany przez trzustkę. Hamuje chęć przyjmowania pokarmu., 4. Jej ekspresja zachodzi głównie w makrofagach i monocytach. Może powodować oporność na insulinę i przyczyniać się do rozwoju cukrzycy.
RGYznrvG9NZ0n2
Ćwiczenie 4
Łączenie par. Oceń czy podane stwierdzenia są prawdziwe czy fałszywe.. Stężenie greliny w osoczu rośnie w wyniku zmniejszania masy ciała.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Leptyna powstaje w komórkach tkanki tłuszczowej, mięśniach, przysadce mózgowej i rdzeniu kręgowym.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. Insulina zmniejsza transport glukozy do wnętrza komórek.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz. U pacjentów z mutacją genu rezystyny podanie tego hormonu prowadzi do spadku apetytu i masy ciała.. Możliwe odpowiedzi: Prawda, Fałsz
RX0QjEk12IhOJ2
Ćwiczenie 5
Jak dotąd opisano około 200 przypadków jednogenowo warunkowanej otyłości.
Większość mutacji odpowiedzialnych za pojawienie się otyłości dotyczy genu dla: Możliwe odpowiedzi: 1. receptora melanokortyny., 2. rezystyny., 3. proliferacji adipocytów.
R1G32lhPbpDu92
Ćwiczenie 6
Uzupełnij tekst, wybierając prawidłowe sformułowania spośród podanych propozycji. Spożywanie pokarmu jest niezbędne do życia każdemu organizmowi. Regulacja głodułaknienia ma ogromne znaczenie dla utrzymania temperaturyhomeostazy organizmu. Za koordynowanie zachowań żywieniowych odpowiadają m.in. ośrodek głodu i ośrodek sytości, które zlokalizowane są w przysadcepodwzgórzu, na których działanie ma wpływ m.in. szereg hormonów. Ponadto łaknienie warunkowane jest przez genyenzymy.
31
Ćwiczenie 7
RBAPmLlznnq5x
Wymień dwa geny, nad którymi prowadzo badania dotyczące genetycznych uwarunkowań otyłości. (Uzupełnij).
31
Ćwiczenie 8
RxtEVP3AlzcRh
Wyjaśnij, czym różni się apetyt od głodu. (Uzupełnij).