Sprawdź się
Pokaż ćwiczenia:
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 1
Ćwiczenie 2
Ćwiczenie 3
Które warunki skutkują takim rodzajem regulacji operonu laktozowego? Możliwe odpowiedzi: 1. Brak glukozy i laktozy w środowisku., 2. Brak glukozy w środowisku, laktoza obecna., 3. Brak laktozy w środowisku, glukoza obecna., 4. Glukoza i laktoza obecne w środowisku.
Ćwiczenie 3
Które warunki skutkują takim rodzajem regulacji operonu laktozowego? Zaznacz poprawną odpowiedź. Możliwe odpowiedzi: 1. Brak glukozy i laktozy w środowisku., 2. Brak glukozy w środowisku, laktoza obecna., 3. Brak laktozy w środowisku, glukoza obecna., 4. Glukoza i laktoza obecne w środowisku.
Ćwiczenie 4
Ćwiczenie 4
Ćwiczenie 5
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 6
Ćwiczenie 7

Działanie represora.
Na podstawie: Podstawy genetyki dla studentów i lekarzy, red. G. Drewa,T. Ferenc, Wrocław 2005, s. 94.
Na podstawie: Podstawy genetyki dla studentów i lekarzy, red. G. Drewa,T. Ferenc, Wrocław 2005, s. 94.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
Ćwiczenie 7
Operon laktozowy pozwala bakterii regulować ilość wytwarzanych 1. operon, 2. niskie, 3. laktoza, 4. syntezę, 5. syntetyzujących, 6. kontroli, 7. monosacharyd, 8. wyłączenie, 9. rozkład, 10. transportujących, 11. włączenie, 12. polisacharyd, 13. enzymów, 14. glukozy w zależności od stężenia cukrów, 1. operon, 2. niskie, 3. laktoza, 4. syntezę, 5. syntetyzujących, 6. kontroli, 7. monosacharyd, 8. wyłączenie, 9. rozkład, 10. transportujących, 11. włączenie, 12. polisacharyd, 13. enzymów, 14. glukozy i laktozy, w otoczeniu, w jakim się znajduje. Najlepszym źródłem energii dla bakterii jest 1. operon, 2. niskie, 3. laktoza, 4. syntezę, 5. syntetyzujących, 6. kontroli, 7. monosacharyd, 8. wyłączenie, 9. rozkład, 10. transportujących, 11. włączenie, 12. polisacharyd, 13. enzymów, 14. glukozy – glukoza – łatwo przyswajalne źródło węgla. Zdarza się, że stężenie glukozy jest 1. operon, 2. niskie, 3. laktoza, 4. syntezę, 5. syntetyzujących, 6. kontroli, 7. monosacharyd, 8. wyłączenie, 9. rozkład, 10. transportujących, 11. włączenie, 12. polisacharyd, 13. enzymów, 14. glukozy lub obserwuje się jej całkowity brak, a jedynym dostępnym w otoczeniu cukrem jest laktoza. W mikroorganizmie uruchamiany jest wówczas 1. operon, 2. niskie, 3. laktoza, 4. syntezę, 5. syntetyzujących, 6. kontroli, 7. monosacharyd, 8. wyłączenie, 9. rozkład, 10. transportujących, 11. włączenie, 12. polisacharyd, 13. enzymów, 14. glukozy laktozowy odpowiedzialny za aktywację enzymów 1. operon, 2. niskie, 3. laktoza, 4. syntezę, 5. syntetyzujących, 6. kontroli, 7. monosacharyd, 8. wyłączenie, 9. rozkład, 10. transportujących, 11. włączenie, 12. polisacharyd, 13. enzymów, 14. glukozy i rozkładających ten cukier we wnętrzu komórki.
Operon laktozowy podlega 1. operon, 2. niskie, 3. laktoza, 4. syntezę, 5. syntetyzujących, 6. kontroli, 7. monosacharyd, 8. wyłączenie, 9. rozkład, 10. transportujących, 11. włączenie, 12. polisacharyd, 13. enzymów, 14. glukozy negatywnej oraz pozytywnej, zależnie od obecności laktozy w otoczeniu.
Ćwiczenie 8