Mikroflora jelitowa człowieka stanowi jeden z najbardziej zróżnicowanych gatunkowo ekosystemów. Liczba drobnoustrojów jelitowych człowieka to ok. 1014 komórek, co stanowi 10‑krotność liczby komórek naszego organizmu. Możliwe jest występowanie aż 1500 gatunków bakterii.
Drobnoustroje zasiedlające jelito ludzkie pełnią funkcje: metaboliczną, troficzną i immunologiczną. Funkcje te często uzupełniają się wzajemnie. Funkcja metaboliczna związana jest z rozkładem resztek pokarmowych w wyniku fermentacji lub tworzeniem niezbędnych witamin z grupy B oraz witaminy K. Powstałe na drodze fermentacji krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe stanowią źródło energii dla komórek nabłonka jelita grubego. Obecność drobnoustrojów poprawia także przyswajalność składników mineralnych oraz elektrolitów, np. sodu, magnezu, wapnia czy potasu.
Indeks górny Źródło: Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, Olga Krakowiak, Renata Nowak Indeks górny koniecŹródło: Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, Olga Krakowiak, Renata Nowak
R1bv10hO2iQK4
Zastanów się, jaką rolę pełnią bakterie mikroflory jelitowej.
Powyższe sformułowanie jest nieprawdziwe. W świetle przewodu pokarmowego człowieka w prawidłowych warunkach występuje wiele gatunków bakterii. Tworzą one specyficzną mikroflorę jelitową, która pełni w organizmie bardzo ważne funkcje – bierze udział w trawieniu resztek pokarmowych, produkcji niezbędnych witamin oraz przyswajaniu składników mineralnych oraz elektrolitów. Spełnia też funkcje troficzne i immunologiczne, zapewniając odpowiednie warunki do rozwoju organizmu.
31
Ćwiczenie 8
Na zmodyfikowanych liściach roślin mięsożernych występują gruczoły, będące utworami egzosekrecyjnymi. Ich funkcją jest wydzielanie roztworu enzymów hydrolizujących oraz wchłanianie substancji organicznych i nieorganicznych, które powstają jako wynik trawienia ciał organizmów żywych. Obecność proteaz, czyli enzymów hydrolizujących wiązania peptydowe, w soku trawiennym roślin mięsożernych wykazano już w XIX w. Współcześnie u wielu roślin drapieżnych wykazano też obecność chitynaz, lipaz, fosfataz, nukleaz, rybonukleaz itp. enzymów, które ułatwiają w znaczącym stopniu absorpcję potrzebnych składników mineralnych. Wiele roślin mięsożernych, które posiadają liście asymilacyjne przekształcone w wilcze doły (rodzaj pułapki biernej), wchodzi w interakcje z unikatowymi symbiontami, które w znacznym stopniu ułatwiają proces trawienia zdobyczy. Do organizmów tych można zaliczyć np. bakterie występujące w pułapkach północnoamerykańskich kapturnic (Sarracenia). Bakterie te posiadają specyficzne geny, które w wyniku ekspresji tworzą białka enzymatyczne umożliwiające trawienie ciał ofiar.
Indeks górny Źródło: Carnivorous plants in Poland – occurrence, biology, threat and methods of protection, Mateusz Cichorek Indeks górny koniecŹródło: Carnivorous plants in Poland – occurrence, biology, threat and methods of protection, Mateusz Cichorek
R1VygNXuwEAXm
Co pomaga roślinom mięsożernym strawić ciała organizmów żywych?
U roślin mięsożernych wykształciły się następujące przystosowania do trawienia organizmów żywych:
występowanie zmodyfikowanych liści (wilcze doły);
obecność gruczołów egzosekrecyjnych;
wytwarzanie soku trawiennego składającego się z wielu enzymów;
życie w symbiozie ze specyficznymi bakteriami zdolnymi do trawienia ciał owadów.