Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Supersize!

1. Cele lekcji

a) Wiadomości

Uczeń zna słownictwo dotyczące zdrowego odżywiania się.

b) Umiejętności

Uczeń:

  • czyta ze zrozumieniem,

  • potrafi zinterpretować myśli autora tekstu,

  • dyskutuje na temat zdrowego żywienia,

  • potrafi stworzyć poprawne pytania do kwestionariusza,

  • odpowiada na pytania zawarte w kwestionariuszu,

  • interpretuje wyniki kwestionariusza,

  • udziela rad.

2. Metoda i forma pracy

Metoda: podejście komunikacyjne, ćwiczebna, praca z tekstem

Forma: praca indywidualna, praca w parach

3. Środki dydaktyczne

Karty pracy z przygotowanymi ćwiczeniami

4. Przebieg lekcji

a) Faza przygotowawcza

  1. Czynności organizacyjne. Nauczyciel podaje temat zajęć: zdrowe odżywianie się.

  2. Uczniowie pracują w 3‑4 osobowych grupach. Część klasy zastanawia się, jakie są przyczyny złego odżywiania, część – jakie są tego skutki, część – co zrobić, aby się prawidłowo odżywiać.

  3. Uczniowie odczytują swoje pomysły. Reszta klasy słucha i uzupełnia wypowiedzi kolegów.

b) Faza realizacyjna

  1. Nauczyciel rozdaje karty pracy. Uczniowie czytają tekst i odpowiadają na pytania (załącznik 1).

  2. Uzyskawszy odpowiedzi na pytania 1‑8, uczniowie dyskutują na temat pozostałych pytań.

  3. Uczniowie pracują w parach. Piszą kwestionariusz na temat zdrowego żywienia. Mają napisać, co najmniej 7 pytań, każde ma być postawione w innym czasie (załącznik 2).

  4. Pary wymieniają się kwestionariuszami. Kolejno czytają pytania i odpowiadają na nie. Nauczyciel monitoruje pracę uczniów i poprawia ewentualne błędy.

c) Faza podsumowująca

  1. Uczniowie, pracując w parach, przeprowadzają krótkie dialogi. Po odpowiedzi na pytania zawarte w kwestionariuszach, uczniowie zastanawiają się, czy ich kolega albo koleżanka z ławki zdrowo się odżywia. Udzielają rad, co zmienić, by jej albo jego dieta była zdrowsza.

  2. Uczniowie referują grupie rady koleżanki albo kolegi.

5. Bibliografia

  1. http://www.script‑o-rama.com/movie_scripts/s/super‑size‑me‑script‑transcript.html

6. Załączniki

a) Karta pracy ucznia

Załącznik 1.

Read the text and answer the questions below.

EVERYTHING'S BIGGER IN AMERICA; WE'VE GOT THE BIGGEST CARS, THE BIGGEST HOUSES, THE BIGGEST COMPANIES, THE BIGGEST FOOD, AND, FINALLY, THE BIGGEST PEOPLE. AMERICA HAS NOW BECOME THE FATTEST NATION IN THE WORLD.

CONGRATULATIONS.

NEARLY 100 MILLION AMERICANS ARE TODAY EITHER OVERWEIGHT OR OBESE. THAT'S MORE THAN 60% OF ALL U.S. ADULTS SINCE 1980 THE TOTAL NUMBER OF OVERWEIGHT AND OBESE AMERICANS HAS DOUBLED, WITH TWICE AS MANY OVERWEIGHT CHILDREN AND THREE TIMES AS MANY OVERWEIGHT ADOLESCENTS. THE FATTEST STATE IN AMERICA IS MISSISSIPPI -- WHERE ONE IN FOUR PEOPLE ARE OBESE. I GREW UP IN WEST VIRGINIA CURRENTLY THE THIRD‑FATTES STATE IN AMERICA. WHEN I WAS GROWING UP, MY MOTHER COOKED DINNER EVERY SINGLE DAY. ALMOST ALL MY MEMORIES OF HER ARE IN THE KITCHEN AND WE NEVER ATE OUT, ONLY ON THOSE FEW, RARE SPECIAL OCCASIONS. TODAY, FAMILIES DO IT ALL THE TIME, AND THEY'RE PAYING FOR IT -- NOT ONLY WITH THEIR WALLETS, BUT WITH THEIR WAISTLINES. OBESITY IS NOW SECOND ONLY TO SMOKING AS A MAJOR CAUSE OF PREVENTABLE DEATH IN AMERICA, WITH MORE DEATHS PER YEAR ASSOCIATED WITH DIET RELATED ILLNESSES.

AFTER MANY YEARS A FEW AMERICANS GOT FED UP WITH BEING OVERWEIGHT AND DID WHAT WE DO BEST. THEY SUED THE BASTARDS. TAKING AIM AT THE FAST‑FOOD COMPANIES AND BLAMING THEM FOR THEIR OBESITY AND ILLNESSES, A LAWSUIT WAS FILED IN NEW YORK ON BEHALF OF TWO TEENAGE OBESE GIRLS. THE UNTHINKABLE HAD SUDDENLY BECOME REALITY. PEOPLE WERE SUING THE GOLDEN ARCHES FOR SELLING THEM FOOD.

MOST OF US KNOW ISN'T GOOD FOR YOU TO BEGIN WITH YET EACH DAY, ONE IN FOUR AMERICANS VISITS A FAST‑FOOD RESTAURANT. AND THIS HUNGER FOR FAST FOOD ISN'T JUST IN AMERICA. IT'S HAPPENING ON A GLOBAL BASIS. McDonald’s ALONE OPERATES MORE THAN JOINTS IN OTHER COUNTRIES ON OTHER CONTINENTS AND FEEDS AS MANY PEOPLE WORLDWIDE EVERY DAY AS THE ENTIRE POPULATION OF SPAIN. THEY'RE EVERYWHERE -- AIRPORTS, REST STOPS, GAS STATIONS, TRAIN STATIONS, SHOPPING MALLS, DEPARTMENT STORES, AMUSEMENT PARTS, EVEN HOSPITALS. THAT'S RIGHT -- HOSPITALS. HOVEWER, IS FAST FOOD REALLY THAT BAD FOR YOU? I MEAN, WHAT WOULD HAPPEN IF I ATE NOTHING BUT McDonald’s foods FOR 30 DAYS STRAIGHT? WOULD I SUDDENLY BE ON THE FAST TRACK TO BECOMING AN OBESE AMERICAN? WOULD IT BE UNREASONABLY DANGEROUS? LET'S FIND OUT. I'M READY. SUPER‑SIZE ME.

  1. Are the author’s congratulations honest?

  2. What does overweight and obese mean?

  3. Are the people in West Virginia fat?

  4. What, according to the author, are the reasons for so many people being fat in the USA?

  5. How did the fat people react noticing that McDonald’s made them fat?

  6. Where can you find McDonald’s?

  7. What’s ironic about McDonald’s situated in hospitals?

  8. What does the author want to do?

  9. Do you think he’ll manage? What do you think will be the result of the experiment?

  10. Do you like eating fast food? How often do you eat it? Why is it so popular?

Odpowiedzi do ćwiczenia: 1. No, he’s ironic, 2. Very fat, 3. yes, 4. Eating out in Fast ford restaurants, 5. they sued the restaurants, 6. everywhere, 7. Hospitals are supposed to make people recover, McDonald’s is believed to be bad for your health, 8. he wants to eat only McDonald’s food for thirty days.

Załącznik 2.

Work with your partner. Write a questionnaire on a healthy diet.

b) Zadanie domowe

Napisz menu na jeden dzień, zgodnie z zaleceniami, jakie otrzymałeś podczas zajęć od kolegi albo koleżanki.

7. Czas trwania lekcji

45 minut

8. Uwagi do scenariusza

Na kolejnych zajęciach można obejrzeć film „Supersize me” lub jego wybrany fragment.

RTiwWsHurkfvj

Pobierz załącznik

Plik PDF o rozmiarze 116.20 KB w języku polskim
RWBHUbGnULqyh

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 25.00 KB w języku polskim