E-materiały do kształcenia zawodowego

Kontrola jakości procesów odlewniczych

MTL.04. Organizacja i nadzorowanie procesu odlewniczego - Technik odlewnik 311705

bg‑cyan

Wady odlewów

GALERIA ZDJĘĆ

1

W tym materiale znajdują się ilustracje interaktywne zawierające punkty klikalne. Po wybraniu punktu pojawia się ramka z tekstem i nagraniem dźwiękowym z nim tożsamym.

Spis treści

1

Wady kształtu

2
RQ48Fky6PV20V

Katalog interaktywny przedstawia wady kształtu. W prawym górnym rogu są dwa tryby. Prezentacja. Katalog. Po wybraniu katalog widoczne są wszystkie zdjęcia. Po wybraniu prezentacja jest widoczne jedno zdjęcie na całym ekranie. Pod każdym zdjęciem są przyciski. Poprzedni. Następny. Drukuj.

  1. Niedolew
    Na zdjęciu w czerwonym prostokącie znajdują się wgłębienia na powierzchni odlewu.
    Punkt 1:
    Wada odlewu powstająca na skutek niewypełnienia całkowicie wnęki formy
    Przyczyny:
    -niska lejność metalu,
    -źle dobrany układ wlewowy,
    -źle dobrany czas zalewania,
    -błędne przygotowanie skrzynek formierskich (brak klamrowania i odpowiedniego obciążenia).
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -zastosowanie przelewów, które zmniejszają ciśnienie metalostatyczne,
    -oprawne obliczenia układu wlewowego,
    -zastosowanie odpowiedniego obciążenia skrzynek.

  2. Przestawienie
    Na zdjęciu widoczna jest nierówna krawędź odlewu.
    Punkt 1:
    Wada kształtu odlewu, w której widoczna jest płaszczyzna podziału, wywołana przesunięciem się górnej lub dolnej powierzchni formy względem siebie.
    Przyczyny:
    -przesunięcie się skrzynki formierskiej podczas zalewania poprzez brak odpowiedniego centrowania,
    -przestawienie rdzenia, wywołane błędnym ułożeniem rdzenia w formie. Możliwe rozwiązanie problemu:
    -dokładne składane skrzynek formierskich.

  3. Zalewka
    Na zdjęciu widoczna jest cienka, podziurawiona narośl wystająca z odlewu.
    Punkt 1:
    Narośl odlewnicza, wąska, o nieokreślonej szerokości.
    Przyczyny:
    -zużycie oprzyrządowania odlewniczego,
    -skrzywienie modelu lub rdzennicy,
    -niedociążenie formy.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -kontrola wymiarowa modeli i rdzennic,
    -staranność przy składaniu form,
    -zastosowanie odpowiedniego dociążenia form.

  4. Uszkodzenia mechaniczne
    Na zdjęciu widoczny jest odlew, który ma powierzchnię z ułamanym elementem.
    Punkt 1:
    Przyczyny:
    -skutek uderzenia odlewu o twardą powierzchnię.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -zachowanie ostrożności przy przenoszeniu odlewów.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Wady powierzchni

3
Rmj0ICQgkdd5D

Katalog interaktywny przedstawia wady powierzchni. W prawym górnym rogu są dwa tryby. Prezentacja. Katalog. Po wybraniu katalog widoczne są wszystkie zdjęcia. Po wybraniu prezentacja jest widoczne jedno zdjęcie na całym ekranie. Pod każdym zdjęciem są przyciski. Poprzedni. Następny. Drukuj.

  1. Chropowatość
    Na zdjęciu widoczna jest chropowata powierzchnia odlewu.
    Punkt 1:
    Wada powierzchni wywołana nadmierną penetracją ciekłego metalu pomiędzy ziarna osnowy piaskowej.
    Przyczyny:
    -wnikanie ciekłego metalu w warstwę masy formierskiej pod wpływem podwyższonego ciśnienia metalostatycznego,
    -za niska temperatura zalewania sprawia że metal ma za małą lejność co wpływa na kąt zwilżania masy formierskiej przez ciekły metal.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -zastosowanie powłok ochronnych.

  2. Pęcherze
    Na zdjęciu widoczna jest powierzchnia odlewu z pęcherzami.
    Punkt 1:
    Wady pochodzenia gazowego, wywołane dostaniem się gazu pod skrystalizowaną warstwę ciekłego metalu.
    Przyczyny:
    -wady powstałe poprzez złe odprowadzanie gazów z formy zbyt duża wysokość zalewania.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -poprawa przepuszczalności form i rdzeni,
    -zmniejszyć wysokość zalewania,
    -odgazowanie kąpieli metalowej (w przypadku metali nieżelaznych).

  3. Przypalenia
    Na zdjęciu widoczna jest przypalona powierzchnia odlewu.
    Punkt 1:
    Ściśle przylegająca do odlewu warstwa spieczonej masy formierskiej.
    Przyczyny:
    -stapianie się niektórych składników formierskich,
    -reakcja ciekłego metalu z tlenkami znajdującymi się w masie formierskiej,
    -niskie napięcie powierzchniowa,
    -gruboziarnistość masy,
    -słaby stopień zagęszczenia masy.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -dogęszczenie masy,
    -zastosowanie mniejszej frakcji głównej w masie formierskiej,
    -zastosowanie powłok ochronnych,
    -kontrola temperatury odlewania.

  4. Wżarcia
    Na zdjęciu widoczna jest powierzchnia odlewu ze wżarciem.
    Punkt 1:
    Przylegający do odlewu spiek żużla, metalu i masy formierskiej.
    Przyczyny:
    -stapianie się niektórych składników formierskich,
    -reakcja ciekłego metalu z tlenkami znajdującymi się w masie formierskiej,
    -niskie napięcie powierzchniowa,
    -gruboziarnistość masy,
    -słaby stopień zagęszczenia masy.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -dogęszczenie masy,
    -zastosowanie mniejszej frakcji głównej w masie formierskiej,
    -zastosowanie powłok ochronnych,
    -kontrola temperatury odlewania.

  5. Strup
    Na zdjęciu widoczna jest powierzchnia odlewu ze strupem.
    Punkt 1:
    Nadmiar materiału na powierzchni.
    Przyczyny:
    -uszkodzenie mechaniczne formy,
    -miejscowe uszkodzenie modelu,
    -miejscowe uszkodzenie rdzenia.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -zalecana ostrożność przy składaniu form,
    -kontrola jakości modeli odlewniczych.

  6. Niespaw
    Na zdjęciu widoczna jest powierzchnia odlewu z niespawem.
    Punkt 1:
    Rozdzielenie od siebie dwóch części odlewu.
    Przyczyny:
    -nieodpowiednie warunki krzepnięcia w formie,
    -przerwanie procesu zalewania formy,
    -zbyt niska prędkość zalewania formy.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -zastosowanie otulin egzotermicznych,
    -nie przerywanie procesu zalewania.

  7. Żyłki
    Na zdjęciu widoczna jest wewnętrzna powierzchnia odlewu z żyłkami.
    Punkt 1:
    Nieregularne linie pojawiające na powierzchni odlewu.
    Przyczyny:
    -wada powierzchniowa rdzenia,
    -niewystarczające zagęszczenie rdzeni odlewniczych.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -kontrola powierzchni rdzennicy.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Wady przerwy ciągłości

4
R2PyM8EqJQpK8

Katalog interaktywny przedstawia wady przerwy ciągłości. W prawym górnym rogu są dwa tryby. Prezentacja. Katalog. Po wybraniu katalog widoczne są wszystkie zdjęcia. Po wybraniu prezentacja jest widoczne jedno zdjęcie na całym ekranie. Pod każdym zdjęciem są przyciski. Poprzedni. Następny. Drukuj.

  1. Pęknięcie na zimno
    Na zdjęciu widoczna jest pęknięta powierzchnia odlewu.
    Punkt 1:
    Przyczyny:
    -nierówna grubość ścianek powodująca naprężenia,
    -nierówna prędkość krzepnięcia w całej objętości,
    -zbyt szybkie rozformowanie odlewu.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -poprawa projektu formy odlewniczej,
    -dobór odpowiednich warunków zalewania formy.

  2. Pęknięcie na gorąco
    Na zdjęciu widoczna jest pęknięta powierzchnia odlewu.
    Punkt 1:
    Przyczyny:
    -występowanie dużej ilości węzłów cieplnych obok siebie,
    -podatność materiału na naprężenia termiczne i skurczowe.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -poprawa projektu form odlewniczej,
    -zastosowanie otulin egzotermicznych w miejscu występowania węzłów cieplnych.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Wady wewnętrzne

5
R1TyVbC5PeLVF

Katalog interaktywny przedstawia wady wewnętrzne. W prawym górnym rogu są dwa tryby. Prezentacja. Katalog. Po wybraniu katalog widoczne są wszystkie zdjęcia. Po wybraniu prezentacja jest widoczne jedno zdjęcie na całym ekranie. Pod każdym zdjęciem są przyciski. Poprzedni. Następny. Drukuj.

  1. Porowatość skurczowa
    Na zdjęciu widoczna jest powierzchnia odlewu z porowatością skurczową.
    Punkt 1:
    Wada wewnętrzna ciągłości struktury objawiająca się nagromadzeniem w obszarze wielu małych jam skurczowych.
    Przyczyny:
    -skurcz objętościowy ciekłego metalu,
    -niewłaściwe położenie odlewu w formie.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -zastosowanie nadlewów,
    -zmiana technologii formy.

  2. Jama skurczowa
    Na zdjęciu widoczna jest powierzchnia odlewu z jamą skurczową.
    Punkt 1:
    Płytkie dość duże wgłębienie w powierzchni o zarysie owalnym lub wrzecionowym.
    Przyczyny:
    -skurcz objętościowy ciekłego metalu,
    -wysoki moduł odlewu,
    -nadmierne zróżnicowanie grubości ścianek,
    -nieodpowiednia przepuszczalność masy,
    -zawilgocenie formy.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -zastosowanie naddatków na zatrzymanie skurczu metalu,
    -zmiana technologii formy,
    -poprawa przepuszczalności masy formierskiej i rdzeniowej.

  3. Rzadzizna
    Na zdjęciu widoczna jest powierzchnia odlewu z rzadzizną.
    Punkt 1:
    Miejscowe gęste skupienie drobnych lub bardzo drobnych pustek o ostrych konturach i chropowatych ściankach.
    Przyczyny:
    -bardzo słabe lub brak zasilania odlewu,
    -zbyt duża różnica przekrojów w końcowym odlewie,
    -rozszerzenie przedskurczowe stopu.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -zastosowanie odpowiedniego zasilania,
    -zmiana technologii formy.

  4. Zażużlenia
    Na zdjęciu widoczna jest powierzchnia odlewu z zażużleniem.
    Punkt 1:
    Wtrącenia żużla na powierzchni lub wewnątrz odlewu.
    Przyczyny:
    -źle oczyszczona kąpiel metalowa,
    -zbyt długi czas zalewania,
    -zbyt niska temperatura zalewania,
    -zanieczyszczona powierzchnia wnęki formy.
    Możliwe rozwiązanie problemu:
    -stosowanie czystych składników wsadu,
    -skrócenie czasu topienia,
    -podniesienie temperatury zalewania,
    -zmniejszenie czasu zalewania,
    -oczyszczanie wnęki formy przed złożeniem.

Powrót do spisu treściPowrót do spisu treści

Powiązane ćwiczenia