Kucharz – w zależności od wykonywanych zadań zawodowych – może pracować
w następujących warunkach:

  • w pomieszczeniach kuchennych – w pomieszczeniach tych często panuje wysoka temperatura powietrza, jak również duża wilgotność powietrza

    R3nCUAuwBg7r2
    Źródło: Rene Asmussen, Praca w kuchni, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • samodzielnie lub w zespole

    RLLSYlKSLDGOY
    Źródło: MealPro, Zespół kucharzy, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w większości w pozycji stojącej

    RUkv2GjSqkdZz
    Źródło: Elevate, Praca w kuchni, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w systemie jednozmianowym lub wielozmianowym (kucharz pracuje także w dni wolne od pracy, tj. w niedzielę i święta)

    RzAwePG8yHbQw
    Źródło: GroMar Sp. z o.o., System czasu pracy, licencja: CC BY-SA 3.0. Obrazy: pixabay.com, pexels.com, unsplash.com.
  • wykorzystując specjalistyczne urządzenia mechaniczne i elektryczne

    RperUgyKNfgQS
    Źródło: Autor nieznany, Przygotowywanie wypieków, dostępny w Internecie, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.
  • w środowisku narażonym na hałas

    R1cwLGpePIgBd
    Źródło: Charanjeet Dhiman, Praca kucharza, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.