1
11
Laboratorium 1

Przeprowadź doświadczenie w laboratorium biologicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje wyniki, a następnie sformułuj wnioski.

Temat:

Rozdział barwników fotosyntetycznych metodą chromatografii cieczowej z użyciem bibuły filtracyjnej (chromatografii bibułowej)

Problem badawczy:

Jakie barwniki fotosyntetyczne występują w liściach szpinaku?

Hipoteza:

W liściach szpinaku występują: chlorofil oraz dodatkowe barwniki fotosyntetyczne z grupy karotenoidów.

Materiał biologiczny:

  • liście szpinaku

Odczynniki:

  • 5 ml 96% etanolu

  • 10 ml benzyny ekstrakcyjnej

  • 2,5 ml eteru

  • 2 ml acetonu

Sprzęt laboratoryjny:

R10RL63PedVKr
Zdjęcie przedstawia sprzęt laboratoryjny, który jest niezbędny do przeprowadzenia doświadczenia. Cyfrą jeden oznaczono paski bibuły chromatograficznej o wąskim, prostokątnym kształcie. Można na niej rozdzielić składniki rozpuszczone w próbce. Cyfrą dwa oznaczono kapilarę. Kapilary to długie, szklane podłużne rurki. Tak cienkie, że prawie cała przepływająca przez nią ciecz znajduje się w polu oddziaływania sił związanych jej ściankami i cieczy bezpośrednio przylegającej do ścianek, w wyniku czego prędkość poruszania się cząsteczek silnie zależy od odległości od ścianek. Cyfrą trzy oznaczono bagietkę. Bagietki to szklane, wąskie podłużne naczynia, które mają szerokie zastosowanie w laboratoriach. Stosuje się je do mieszania płynów w kolbach i innych naczyniach laboratoryjnych, do czyszczenia tych naczyń, do skrobania osadów ze ścianek tych naczyń, do stukania w boczną ściankę krystalizatorów w celu wywołania krystalizacji i do wlewania płynów po bagietce. Cyfrą cztery oznaczono szary ołówek. To narzędzie do pisania lub rysowania na papierze lub drewnie. Cechuje się czarnym lub ciemnoszarym kolorem pisma oraz możliwością starcia naniesionego za jego pomocą napisu. Ma ostro zakończoną grafitem końcówkę i podłużny wąski kształt. Jest drewniany. Cyfrą pięć oznaczono pipetę automatyczną. Pipeta automatyczna jest to specjalny rodzaj pipety miarowej. Posiada ona mechanizm składający się z tłoczka ze sprężynką, rączki, regulatora oraz wymiennej końcówki. Końcówki są zazwyczaj produkowane z teflonu lub polietylenu. Odmierzana ciecz jest pobierana tylko do końcówki, przy pomocy tłoczka, który po zwolnieniu jest wypychany przez sprężynkę i zasysa ściśle określoną ilość cieczy. Regulator jest precyzyjnym ogranicznikiem skoku tłoczka. Służy do przenoszenia i odmierzania cieczy, zwykle nie większych niż jeden mililitr. Cyfrą sześć oznaczono cylinder z korkiem. Szklany cylinder jest wysoki, miarowy, z wylewem, sześciokątną niebieską podstawą, białą skalą i drewnianym korkiem. Ma kształt walca. Cyfrą siedem oznaczono węże laboratoryjne. Nazwa nawiązuje do wygiętego kształtu tego przezroczystego szklanego naczynia. Jest wąskie i ma otwory z obu stron. Na zdjęciu znajdują się dwa węże. Cyfrą osiem oznaczono moździerz z tłuczkiem, składający się z porcelanowej miski i porcelanowego tłuczka w kształcie walca zakończonego kuliście. To jego głowica. Będzie niezbędny do stworzenia szpinakowej miazgi. Cyfrą dziewięć oznaczono zlewkę. Zlewka to przezroczyste, płaskodenne, szklane naczynie laboratoryjne ogólnego użytku zwykle o kształcie cylindrycznym, co oznacza, że ścianki boczne są równoległe. Cyfrą dziesięć też oznaczono zlewkę z tym, że z sączkiem. Sączek to trójkątny, pofalowany element zakończony lejkiem. Umieszczony jest we wnętrzu zlewki.
Źródło: Englishsquare.pl Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
RrB9Ln0Fq5brh1
Zdjęcie przedstawia laboratoryjny długi, srebrny stół, na którym znajdują się liście szpinaku na prostokątnej tacy i sprzęt laboratoryjny. Na wykafelkowanej ścianie wisi instrukcja przeprowadzenia doświadczenia, a także na półce odczynniki niezbędne do jego wykonania. To dziewięćdziesięciosześcioprocentowy alkohol etylowy, aceton, eter i benzyna w butelkach zakończonych korkami. Sprzęt laboratoryjny leżący na stole to: bagietki, kapilary, pipeta automatyczna. Znajduje się też moździerz z tłuczkiem. Bagietki to szklane, wąskie podłużne naczynia, które mają szerokie zastosowanie w laboratoriach. Stosuje się je do mieszania płynów w kolbach i innych naczyniach laboratoryjnych, do czyszczenia tych naczyń, do skrobania osadów ze ścianek tych naczyń, do stukania w boczną ściankę krystalizatorów w celu wywołania krystalizacji i do wlewania płynów po bagietce. Kapilary to długie, szklane podłużne rurki. Tak cienkie, że prawie cała przepływająca przez nią ciecz znajduje się w polu oddziaływania sił związanych jej ściankami i cieczy bezpośrednio przylegającej do ścianek, w wyniku czego prędkość poruszania się cząsteczek silnie zależy od odległości od ścianek. Pipeta automatyczna jest to specjalny rodzaj pipety miarowej. Posiada ona mechanizm składający się z tłoczka ze sprężynką, rączki, regulatora oraz wymiennej końcówki. Końcówki są zazwyczaj produkowane z teflonu lub polietylenu. Odmierzana ciecz jest pobierana tylko do końcówki, przy pomocy tłoczka, który po zwolnieniu jest wypychany przez sprężynkę i zasysa ściśle określoną ilość cieczy. Regulator jest precyzyjnym ogranicznikiem skoku tłoczka. Służy do przenoszenia i odmierzania cieczy, zwykle nie większych niż jeden mililitr. Moździerz z tłuczkiem, składający się z porcelanowej miski i porcelanowego tłuczka w kształcie walca zakończonego kuliście. To jego głowica. Będzie niezbędny do stworzenia szpinakowej miazgi.
Szczegóły doświadczenia 1greenwhite
Szczegóły doświadczenia 2bluewhite
Szczegóły doświadczenia 3redwhite
R1a7ozCEWTw6k
Polecenie 1
R1ZxIGa40Jcxa
Zastanów się jaka jest zależność występowania barwników fotosyntetycznych w liściach z porą roku. (Uzupełnij).

Przeprowadzono doświadczenie w laboratorium biologicznym.

Rozwiązano problem badawczy i zweryfikowano hipotezę.

W formularzu zapisano wyniki, a następnie sformułowano wnioski.

Tematem doświadczenia był rozdział barwników fotosyntetycznych metodą chromatografii cieczowej z użyciem bibuły filtracyjnej (chromatografii bibułowej).

Problemem badawczym było pytanie jakie barwniki fotosyntetyczne występują w liściach szpinaku?

Postawiono hipotezę badawczą.

W liściach szpinaku występują: chlorofil oraz dodatkowe barwniki fotosyntetyczne z grupy karotenoidów.

Wykorzystano materiał biologiczny, czyli liście szpinaku.

A także odczynniki: pięć mililitrów dziewięćdziesięciosześcioprocentowego etanolu, dziesięć mililitrów benzyny ekstrakcyjnej, dwa i pół mililitra eteru oraz dwa mililitry acetonu.

Użyto sprzętu laboratoryjnego: bibuły chromatograficznej, kapilara, bagietki, ołówka, pipety automatycznej, cylindra z korkiem, moździerza z tłuczkiem, zlewki i zlewki z sączkiem.

Świeże liście szpinaku utarto w moździerzu.

Dolano: pięć mililitrów dziewięćdziesięciosześcioprocentowego alkoholu etylowego.

Otrzymaną miazgę wymieszano szklaną bagietką i przesączono do zlewki. Korzystano z bibuły filtracyjnej.

W czystej zlewce przygotowano roztwór rozwijający: dziesięć mililitrów benzyny ekstrakcyjnej, dwa i pół mililitra eteru oraz dwa mililitry acetonu.

Na bibule filtracyjnej narysowano linię startu.

Znajdowała się dwa centymetry od wąskiego brzegu.

Szklaną kapilarą naniesiono na nią krople alkoholowego ekstraktu barwników.

Osuszono pasek po nałożeniu ekstraktu.

Nalano do wysokiego cylindra dwa mililitry roztworu rozwijającego.

Do środka cylindra włożono przygotowany pasek bibuły, tak aby końcem z naniesionym ekstraktem barwników asymilacyjnych sięgał do roztworu rozwijającego.

Naczynie szczelnie zamknięto.

Po czterdziestu minutach wyjęto i wysuszono pasek bibuły chromatograficznej.

Zaobserwowano plamy barwników układające się na bibule filtracyjnej.

Zauważono, że barwniki fotosyntetyczne wędrują w górę bibuły z różnymi prędkościami, dzięki czemu możliwy jest ich rozdział.

Dodatkowo, prędkość ruchu poszczególnych barwników zależy od oddziaływań międzycząsteczkowych pomiędzy barwnikiem, bibułą i rozpuszczalnikiem, czyli eluentem.

Zwrócono uwagę na kolory powstałych pasm.

Sprawdzono zabarwienie wykazują poszczególne barwniki fotosyntetyczne.

W wyniku rozdziału barwników metodą chromatografii cieczowej uzyskano cztery pasma: pomarańczowe, żółte, niebieskozielone oraz zielone.

W liściach szpinaku obecne są barwniki fotosyntetyczne z grup: chlorofili (chlorofil a i chlorofil b) oraz karotenoidów (ksantofile i karoteny).