Wirtualne laboratorium (WL‑I)
Przeprowadź doświadczenie w laboratorium biologicznym. Rozwiąż problem badawczy i zweryfikuj hipotezę. W formularzu zapisz swoje wyniki, a następnie sformułuj wnioski.
Temat:
Rozdział barwników fotosyntetycznych metodą chromatografii cieczowej z użyciem bibuły filtracyjnej (chromatografii bibułowej)
Problem badawczy:
Jakie barwniki fotosyntetyczne występują w liściach szpinaku?
Hipoteza:
W liściach szpinaku występują: chlorofil oraz dodatkowe barwniki fotosyntetyczne z grupy karotenoidów.
Materiał biologiczny:
liście szpinaku
Odczynniki:
5 ml 96% etanolu
10 ml benzyny ekstrakcyjnej
2,5 ml eteru
2 ml acetonu
Sprzęt laboratoryjny:

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/a/D13k2atSG
Przeprowadzono doświadczenie w laboratorium biologicznym.
Rozwiązano problem badawczy i zweryfikowano hipotezę.
W formularzu zapisano wyniki, a następnie sformułowano wnioski.
Tematem doświadczenia był rozdział barwników fotosyntetycznych metodą chromatografii cieczowej z użyciem bibuły filtracyjnej (chromatografii bibułowej).
Problemem badawczym było pytanie jakie barwniki fotosyntetyczne występują w liściach szpinaku?
Postawiono hipotezę badawczą.
W liściach szpinaku występują: chlorofil oraz dodatkowe barwniki fotosyntetyczne z grupy karotenoidów.
Wykorzystano materiał biologiczny, czyli liście szpinaku.
A także odczynniki: pięć mililitrów dziewięćdziesięciosześcioprocentowego etanolu, dziesięć mililitrów benzyny ekstrakcyjnej, dwa i pół mililitra eteru oraz dwa mililitry acetonu.
Użyto sprzętu laboratoryjnego: bibuły chromatograficznej, kapilara, bagietki, ołówka, pipety automatycznej, cylindra z korkiem, moździerza z tłuczkiem, zlewki i zlewki z sączkiem.
Świeże liście szpinaku utarto w moździerzu.
Dolano: pięć mililitrów dziewięćdziesięciosześcioprocentowego alkoholu etylowego.
Otrzymaną miazgę wymieszano szklaną bagietką i przesączono do zlewki. Korzystano z bibuły filtracyjnej.
W czystej zlewce przygotowano roztwór rozwijający: dziesięć mililitrów benzyny ekstrakcyjnej, dwa i pół mililitra eteru oraz dwa mililitry acetonu.
Na bibule filtracyjnej narysowano linię startu.
Znajdowała się dwa centymetry od wąskiego brzegu.
Szklaną kapilarą naniesiono na nią krople alkoholowego ekstraktu barwników.
Osuszono pasek po nałożeniu ekstraktu.
Nalano do wysokiego cylindra dwa mililitry roztworu rozwijającego.
Do środka cylindra włożono przygotowany pasek bibuły, tak aby końcem z naniesionym ekstraktem barwników asymilacyjnych sięgał do roztworu rozwijającego.
Naczynie szczelnie zamknięto.
Po czterdziestu minutach wyjęto i wysuszono pasek bibuły chromatograficznej.
Zaobserwowano plamy barwników układające się na bibule filtracyjnej.
Zauważono, że barwniki fotosyntetyczne wędrują w górę bibuły z różnymi prędkościami, dzięki czemu możliwy jest ich rozdział.
Dodatkowo, prędkość ruchu poszczególnych barwników zależy od oddziaływań międzycząsteczkowych pomiędzy barwnikiem, bibułą i rozpuszczalnikiem, czyli eluentem.
Zwrócono uwagę na kolory powstałych pasm.
Sprawdzono zabarwienie wykazują poszczególne barwniki fotosyntetyczne.
W wyniku rozdziału barwników metodą chromatografii cieczowej uzyskano cztery pasma: pomarańczowe, żółte, niebieskozielone oraz zielone.
W liściach szpinaku obecne są barwniki fotosyntetyczne z grup: chlorofili (chlorofil a i chlorofil b) oraz karotenoidów (ksantofile i karoteny).
