Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Właściwości węglowodanów

1. Cele lekcji

a) Wiadomości

Uczeń zna właściwości węglowodanów.

b) Umiejętności

Uczeń rozróżnia poszczególne węglowodany.

2. Metoda i forma pracy

Wykład, pokaz, praca z całą klasą, praca indywidualna.

3. Środki dydaktyczne

Podręcznik, glukoza, skrobia

4. Przebieg lekcji:

a) Faza przygotowawcza

  1. Sprawdzenie listy obecności.

  2. Nawiązanie do tematu lekcji – pogadanka na temat cukrów.

b) Faza realizacyjna

  1. Zapisanie przez uczniów definicji węglowodanów.

Węglowodany są to polihydroksyaldehydy lub polihydroksyketony, czyli związki zawierające szereg grup OH i jedną grupę CHO lub C=O.

Prażenie węglowodanów prowadzi do rozkładu na węgiel i wodę, stąd wzięła się nazwa tej grupy związków.

  1. Podział węglowodanów:

Zapisanie notatki na temat podziału węglowodanów w zeszytach:

a) monosacharydy (cukry proste (od 3 do 6 atomów węgla):

  • triozy CIndeks dolny 3HIndeks dolny 6OIndeks dolny 3,

  • tetrozy (CIndeks dolny 4HIndeks dolny 8OIndeks dolny 4),

  • pentozy (CIndeks dolny 5HIndeks dolny 10OIndeks dolny 5),

  • heksozy (CIndeks dolny 6HIndeks dolny 12OIndeks dolny 6),

b) dwusacharydy (dwucukry) – CIndeks dolny 12HIndeks dolny 24OIndeks dolny 11,

c) trisacharydy (trójcukry) – CIndeks dolny 18HIndeks dolny 32OIndeks dolny 16 – rafinoza,

d) tetrasacharydy (czterocukry) – CIndeks dolny 24HIndeks dolny 42OIndeks dolny 21 – stachyloza,

e) polisacharydy (wielocukry) (CIndeks dolny 6HIndeks dolny 12OIndeks dolny 5)Indeks dolny n.

  1. Właściwości węglowodanów.

Zapisanie przez uczniów na podstawie lektury podręcznika i własnych doświadczeń właściwości węglowodanów.

a) monosacharyd, np**.:** alfa‑glukoza, fruktoza:

Glukoza (aldoheksoza) - zwana dekstrozą, cukrem gronowym lub cukrem skrobiowym, jest węglowodanem, który daje szereg reakcji charakterystycznych dla aldehydów (próba Tollensa, Trommera) i alkoholi. Jest to ciało stałe, krystaliczne, o słodkim smaku, rozpuszczalne w wodzie, trudno rozpuszczalne w alkoholu, a nierozpuszczalne w eterze.

Fruktoza (ketoheksoza), zwana cukrem owocowym lub lewulozą, nie wykazuje tych właściwości, co glukoza. Jest ciałem stałym, białym o słodkim smaku, rozpuszczalnym w wodzie, alkoholu i eterze.

b) dwusacharyd, np.: sacharoza

Zbudowana jest z cząsteczki glukozy i fruktozy. Sacharoza nie ulega próbom Tollensa i Trommera, ale ulega reakcji estryfikacji. Tworzy alkoholany, np. z Ca(OH)Indeks dolny 2 – cukrzany wapniowe, a nawet z Cu(OH)Indeks dolny 2. Rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu, lecz nie rozpuszcza się w chloroformie. Jest to białe ciało krystaliczne o słodkim smaku.

Maltoza zbudowana jest z dwóch cząsteczek glukozy. Wykazuje właściwości redukujące. Trudno się rozpuszcza w alkoholu, a w eterze w ogóle się nie rozpuszcza. Jest składnikiem strukturalnym skrobi i glikogenu. Jest to białe ciało krystaliczne o słodkim smaku.

Laktoza jest zbudowana z cząsteczki glukozy i galaktozy. Wykazuje właściwości redukujące. Trudno się rozpuszcza w alkoholu, a w eterze w ogóle się nie rozpuszcza. Laktoza nie ulega fermentacji.

c) polisacharydy

Przykładami polisacharydów są skrobia i celuloza. Są to węglowodany nierozpuszczalne w wodzie. Nie rozpuszczają się również w rozpuszczalnikach organicznych. Hydroliza skrobi przebiega trudno. Cechą charakterystyczną okazuje się reakcja skrobi z jodem. Jest to reakcja bardzo czuła. Powstaje fioletowy kompleks skrobi z jodem. W skrobi występuje wiązanie 1,4‑alfa-glikozydowe, a w celulozie 1,4‑beta-glikozydowe.

c) Faza podsumowująca

Uczniowie przypominają poznane na lekcji cukry i ich podstawowe właściwości.

5. Bibliografia

Z. Kluz, M. M. Poźniczek, Chemia. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego, Warszawa 2005.

6. Załączniki

brak

7. Czas trwania lekcji

2 x 45 minut

8. Uwagi

brak

Rwa2PdfNNV0ET

Pobierz załącznik

Plik PDF o rozmiarze 126.07 KB w języku polskim
RKlW1VTZ21XY4

Pobierz załącznik

Plik DOC o rozmiarze 31.50 KB w języku polskim