Wpływ substancji zawartych w ślinie na trawienie skrobi
Skrobia to cukier będący materiałem zapasowym roślin i niektórych protistów. Powstaje z produktów fotosyntezyfotosyntezy i jest krótkotrwale magazynowana w liściach. Na dłużej gromadzi się w specjalnie do tego przystosowanych organach, np. w bulwach i nasionach. W komórkach skrobia przechowywana jest w formie ziaren lub granulek, a wyizolowana z nich ma postać białego proszku.

jak zbudowany jest układ pokarmowy;
jaka jest rola enzymów trawiennych;
w jaki sposób są rozkładane cukry;
w których odcinkach przewodu pokarmowego są rozkładane i wchłaniane cukry;
jaka jest rola cukrów w organizmie.
Opiszesz, w jaki sposób trawiona jest skrobia.
Przeprowadzisz doświadczenie badające wpływ substancji zawartych w ślinie na trawienie skrobi.
1. Skrobia – podstawowy składnik pożywienia człowieka
Skrobia to cukier złożony, mający postać białego proszku bez smaku i zapachu. Jest nierozpuszczalna w zimnej wodzie.
Gdzie występuje skrobia?
Produkty spożywcze bogate w skrobię:
zboża (np. ryż, pszenica, owies, jęczmień, żyto) – produkty zbożowe zawierające skrobię to np.: pieczywo, płatki śniadaniowe, krakersy i ciastka, dania mączne, takie jak pizza, pierogi, naleśniki;
ziemniaki (np. ziemniaki z wody, frytki, kluski śląskie, chipsy);
niektóre owoce i warzywa (np. banany, bataty, buraki, pasternak).
Jak wykryć skrobię?
Skrobię można wykryć, stosując próbę jodową, która polega na nakropieniu trzech kropel płynu Lugolapłynu Lugola na analizowany produkt. Jeśli w produkcie w miejscu nakropienia płynu obserwuje się zmianę zabarwienia na granatową, oznacza to, że zawiera on skrobię.

2. Wpływ substancji zawartych w ślinie na trawienie skrobi
Trawienie skrobi rozpoczyna się już w jamie ustnej, pod wpływem zawartej w ślinie amylazy ślinowejamylazy ślinowej. Enzym ten rozkłada skrobię na maltozęmaltozę oraz dekstrynydekstryny. Amylaza ślinowa wykazuje aktywność w temperaturze 37°C.
Przeprowadź doświadczenie dotyczące aktywności trawiennej śliny. Zaobserwuj przebieg reakcji barwnej z płynem Lugola. Zanotuj wyniki i wnioski. Zweryfikuj hipotezę.
Co będzie potrzebne?
skrobia
starty surowy ziemniak
ślina
woda destylowana
płyn Lugola
5 probówek
statyw na probówki
pipety Pasteura
łyżeczki
bagietki

Zasób interaktywny dostępny pod adresem https://zpe.gov.pl/b/PsX7tZcvF
Słownik
enzym trawienny wydzielany przez ślinianki, rozkładający cukry złożone do cukrów prostszych
cukry zbudowane z kilku cząsteczek glukozy, będące produktami rozkładu skrobi; stosuje się je w przemyśle m.in. jako składniki tabletek, kleje biurowe, masy plastyczne
proces wytwarzania związków pokarmowych z dwutlenku węgla i wody, zachodzący w organizmach samożywnych pod wpływem światła, z udziałem chlorofilu
cukier złożony zbudowany z dwóch cząsteczek glukozy, składnik skrobi
roztwór jodu w wodnym roztworze jodku potasu, wykorzystywany do wykrywania skrobi i stosowany jako zewnętrzny środek odkażający (do płukania gardła i pędzlowania skóry) oraz wewnętrznie (w chorobach tarczycy, miażdżycy naczyń)
Zadania
Tekst do ćwiczeń 7 i 8
Przeprowadzono doświadczenie sprawdzające trawienie skrobi przez ślinę.
W probówkach 1 i 2 umieszczono 5 ml roztworu skrobi. Do probówki 1 dodano 0,5 ml wodnego roztworu śliny, który wcześniej zagotowano, a następnie ostudzono. Do probówki 2 dodano 0,5 ml wodnego roztworu śliny. Obie probówki trzymano przez 10 min w temperaturze 37°C, a następnie dodano do nich po 0,5 ml płynu Lugola.
Notatnik
Bibliografia
Skrobia, w: Internetowa encyklopedia PWN, encyklopedia.pwn.pl/haslo/skrobia;3976166.html [dostęp: 16.04.2023].
Wielocukry – skrobia i jej właściwości, Laboratoria.net, laboratoria.net/artykul/13825.html https://www.nutrition.org.uk/healthy-sustainable-diets/starchy-foods-sugar-and-fibre/starchy-foods/?level=Consumer [dostęp: 16.04.2023].