Mahlzeit!
Smacznego!
Czy wiesz, że… marchewka (die Möhre) była kiedyś fioletowa lub biała? Pomarańczowy kolor uzyskano na przełomie XVI i XVII wieku w Holandii przez skrzyżowanie upraw. Natomiast niektóre popularne (beliebt) napoje (die Getränke) miałyby kolor zielony, gdyby nie dodano do nich specjalnych barwników. Karmin natomiast, związek chemiczny, który barwi między innymi cukierki (Bonbons) na kolor czerwony, jest uzyskiwany ze zmielonych owadów występujących w Meksyku... Widzisz, ile tajemnic kryje w sobie twoje ulubione jedzenie? Mahlzeit!, czyli Smacznego!, życzą sobie mieszkańcy krajów niemieckojęzycznych siadający do stołu, ale to słowo ma także inne znaczenie. To także posiłek (die Mahlzeit) oraz pozdrowienie w porze obiadowej. Mahlzeit! Bon Appetit!
Czy wiesz, że… marchewka (die Möhre) była kiedyś fioletowa lub biała? Pomarańczowy kolor uzyskano na przełomie szesnastego i siedemnastego wieku w Holandii przez skrzyżowanie upraw. Natomiast niektóre popularne (beliebt) napoje (die Getränke) miałyby kolor zielony, gdyby nie dodano do nich specjalnych barwników. Karmin natomiast, związek chemiczny, który barwi między innymi cukierki (Bonbons) na kolor czerwony, jest uzyskiwany ze zmielonych owadów występujących w Meksyku... Widzisz, ile tajemnic kryje w sobie twoje ulubione jedzenie? Mahlzeit!, czyli Smacznego!, życzą sobie mieszkańcy krajów niemieckojęzycznych siadający do stołu, ale to słowo ma także inne znaczenie. To także posiłek (die Mahlzeit) oraz pozdrowienie w porze obiadowej. Mahlzeit! Bon Appetit!
Uporządkujesz informacje na temat głównych posiłków i ich spożywania.
Przeanalizujesz wyniki statystyczne na temat odżywiania się Niemców.
Opiszesz własne nawyki żywieniowe.