Kucharz zajmuje się sporządzaniem różnego rodzaju potraw i dań, ciast, deserów z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń w lokalach, zakładach gastronomicznych. Sporządza różnego rodzaju potrawy i dania, ciasta, desery w przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych. Serwuje gotowe potrawy, desery, ciasta, przekąski. Właściwie przechowuje sporządzone potrawy i dania, ciasta, desery.

R8AOKdZRfLUAK
Źródło: Elevate, Komponowanie posiłku, dostępny w internecie: pexels.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Z tego materiału dowiesz się m.in.:

  • na czym polega praca kucharza,

  • jakie cechy powinien mieć kucharz,

  • w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu,

  • dlaczego warto zostać kucharzem.