Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki

Pleśnienie pieczywa i owoców, kwaśnienie kompotów i soków owocowych to psucie się żywności, wywołane przez drobnoustroje. Produkty spożywcze psują się z ich powodu znacznie szybciej w wilgotnym i ciepłym powietrzu. By zabezpieczyć żywność przed zepsuciem, należy ją odpowiednio zakonserwować. Dzięki różnym metodom konserwacji, jesteśmy w stanie zatrzymać dobry smak i walory odżywcze naszej żywności.

Już wiesz

Przed zapoznaniem się z e‑materiałem należy wiedzieć:

  • czym są składniki pokarmowe;

  • że żywność może się zepsuć;

  • że nie należy jeść zepsutej żywności.

Nauczysz się
  • określać warunki, w jakich żywność może się zepsuć;

  • opisywać metody konserwacji żywności;

  • omawiać metody konserwacji żywności, które można przeprowadzić samemu w domu, w kuchni;

  • odczytywać z etykiet informacje na temat żywności;

  • prawidłowo umieszczać produkty spożywcze w lodówce;

  • rozróżniać produkty, które powinny być przechowywane poza lodówką i w lodówce.