Wprowadzenie
Pleśnienie pieczywa i owoców, kwaśnienie kompotów i soków owocowych to psucie się żywności, wywołane przez drobnoustroje. Produkty spożywcze psują się z ich powodu znacznie szybciej w wilgotnym i ciepłym powietrzu. By zabezpieczyć żywność przed zepsuciem, należy ją odpowiednio zakonserwować. Dzięki różnym metodom konserwacji, jesteśmy w stanie zatrzymać dobry smak i walory odżywcze naszej żywności.
Przed zapoznaniem się z e‑materiałem należy wiedzieć:
czym są składniki pokarmowe;
że żywność może się zepsuć;
że nie należy jeść zepsutej żywności.
określać warunki, w jakich żywność może się zepsuć;
opisywać metody konserwacji żywności;
omawiać metody konserwacji żywności, które można przeprowadzić samemu w domu, w kuchni;
odczytywać z etykiet informacje na temat żywności;
prawidłowo umieszczać produkty spożywcze w lodówce;
rozróżniać produkty, które powinny być przechowywane poza lodówką i w lodówce.