RNzTXhfrS8v6O
Zdjęcie okładkowe (poglądowe) włączonego palnika gazowego. Na tle zdjęcia umieszczono tytuł "Jak definiujemy ciepło właściwe?".

Jak definiujemy ciepło właściwe?

Źródło: dostępny w internecie: https://www.istockphoto.com/pl/zdj%C4%99cie/gaz-gm111891833-15442879 [dostęp 6.06.2022 r.], iStockphoto, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Czy to nie ciekawe?

W kuchni często mamy do czynienia z podgrzewaniem różnych potraw. W świetle fizyki każda z nich jest jakąś substancją. Czy do zwiększenia temperatury substancji o określoną wartość, na przykład od 20 ° C do 100 ° C, zużywamy zawsze taką samą ilość energii? A jeśli nie, to od czego to zależy? W tym e‑materiale zajmiemy się tym problemem.

R1ahWKhXOwuUe
W kuchni zwiększamy temperaturę potraw dostarczając im ciepło z palnika
Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/pl/photos/jajko-sadzone-%C5%BC%C3%B3%C5%82tko-skoworoda-3094840/ [dostęp 5.07.2022 r.].
Twoje cele
  • dowiesz się, jak zdefiniowane jest ciepło właściwe,

  • zastosujesz definicję ciepła właściwego do obliczania zmiany temperatury podczas pobierania lub oddawania przez ciało ciepła,

  • zastosujesz definicję ciepła właściwego do obliczania ciepła pobranego lub oddanego podczas zmiany temperatury,

  • uzasadnisz pogląd, że im większe ciepło właściwe substancji, tym trudniej zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę tej substancji.