Wprowadzenie
W ostatnich dekadach polska wieś doświadczyła intensywnych przemian społecznych i ekonomicznych. Na przestrzeni lat diametralnym zmianom uległy przede wszystkim wielkość gospodarstw i specjalizacja produkcji. Jednym ze skutków tych przemian stało się zwiększenie liczby gospodarstw opartych na produkcji ekologicznej. Mając na uwadze obecne trendy żywieniowe, wydaje się to trafną zmianą. Jednak, czy wzrastająca świadomość żywieniowa Polaków wystarczy, by rolnictwo ekologiczne rozwijało się w Polsce? Na czym polega i jakie szanse na rozwój przewiduje się dla tej wciąż innowacyjnej gałęzi rolnictwa? Aby poznać odpowiedź na te pytania, obejrzyj film.
Przed zapoznaniem się z e‑materiałem należy umieć:
charakteryzować polską gospodarkę, w tym rolnictwo;
charakteryzwoać położenie fizyczno‑geograficzne Polski.
analizować wpływ czynników przyrodniczych i pozaprzyrodniczych na możliwości przemian strukturalnych w rolnictwie Polski;
przedstawiać cechy systemu rolnictwa ekologicznego w Polsce;
charakteryzować wymagania, które muszą spełniać gospodarstwa ekologiczne;
wyjaśniać cele certyfikacji i nadzoru żywności produkowanej w ramach systemu rolnictwa ekologicznego;
charakteryzowac perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce.