Wprowadzenie
Technik przetwórstwa mleczarskiego zajmuje się pobieraniem surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych, a następnie wytwarzaniem i magazynowaniem półproduktów i wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego. Planuje proces technologiczny produkcji wyrobów mleczarskich. Ponadto zajmuje się wytwarzaniem wyrobów mleczarskich, użytkując maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów mleczarskich. W swojej pracy posługuje się specjalistycznymi narzędziami i aparaturą kontrolno‑pomiarową do oceny jakości gotowego wyrobu mleczarskiego.
Z tego materiału dowiesz się między innymi:
na czym polega praca technika przetwórstwa mleczarskiego,
jakie cechy powinien mieć technik przetwórstwa mleczarskiego,
w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu,
dlaczego warto zostać technikiem przetwórstwa mleczarskiego.