Technik przetwórstwa mleczarskiego zajmuje się pobieraniem surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych, a następnie wytwarzaniem i magazynowaniem półproduktów i wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego. Planuje proces technologiczny produkcji wyrobów mleczarskich. Ponadto zajmuje się wytwarzaniem wyrobów mleczarskich, użytkując maszyny i urządzenia do produkcji wyrobów mleczarskich. W swojej pracy posługuje się specjalistycznymi narzędziami i aparaturą kontrolno‑pomiarową do oceny jakości gotowego wyrobu mleczarskiego.

R1HlsltEht7UU
Źródło: GroMar Sp. z o.o., Produkcja jogurtu, licencja: CC BY-SA 3.0.

Z tego materiału dowiesz się między innymi:

  • na czym polega praca technika przetwórstwa mleczarskiego,

  • jakie cechy powinien mieć technik przetwórstwa mleczarskiego,

  • w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu,

  • dlaczego warto zostać technikiem przetwórstwa mleczarskiego.