Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R11nWt74MSwk5
Na zdjęciu jest przewrócona solniczka, z której na stół wysypała się pewna ilość soli.

Jak zmienia się entalpia układu podczas rozpuszczania substancji?

Sól kuchenna rozpuszcza się w wodzie, czemu towarzyszy efekt endotermiczny.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

Rozpuszczenie soli kuchennej w szklance wody spowoduje pewien efekt cieplny. Jak myślisz, szklanka z wodą ociepli się czy oziębi? Spróbuj samodzielnie przeprowadzić takie doświadczenie. Podczas rozpuszczania różnych substancji w wodzie, energia układu się zmienia. Zmiana tej energii to efekt cieplny towarzyszący procesowi rozpuszczania. Substancje rozpuszczają się zatem z efektem egzotermicznym lub endotermicznym. Od czego zależy efekt energetyczny rozpuszczania soli kuchennej oraz innych substancji w wodzie?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym jest ciepło rozpuszczania.

  • Porównasz efekty energetyczne towarzyszące procesowi rozpuszczania  różnych substancji w wodzie.

  • Określisz efekt energetyczny na podstawie zmian temperatury podczas rozpuszczania substancji w wodzie.