Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R19jPs76JA0An
Na zdjęciu uchwycono moment wlewania oliwy do szklanej miski. Obok miski są owoce oliwek.

Izomeria geometryczna w związkach organicznych

Cennym składnikiem oliwy z oliwek jest kwas elaidynowy, czyli izomer trans kwasu oleinowego.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.

O tłuszczach trans, czyli tłuszczach zawierających jedynie nienasycone kwasy tłuszczowe, słyszał każdy zwolennik zdrowego stylu życia. Najbardziej popularny kwas tłuszczowy – kwas oleinowy (kwas (9Z)-oktadec‑9-enowy) – jest cis izomerem kwasu elaidynowego. Z kolei o kwasie elaidynowym mówi się, że jest trans izomerem kwasu oleinowego. Który z kwasów, cis czy trans, jest korzystny dla naszego zdrowia? Czy wiesz, co oznaczają skróty cistrans? Jakie związki organiczne mogą tworzyć tego rodzaju izomery?

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, na podstawie budowy cząsteczek, czym są izomery cis‑trans oraz izomery E-Z.

  • Poznasz i zastosujesz reguły pierwszeństwa podstawników, zgodnie z metodą Cahna, IngoldaPreloga, do określenia, czy cząsteczka jest izomerem E, czy Z.

  • Narysujesz wzory cząsteczek w oparciu o podane ich nazwy, zgodnie z konwencją nazewnictwa cis-trans oraz E-Z.

  • Zaklasyfikujesz izomery do izomerów cis‑trans lub E-Z.