Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RjP62te3IwzyI
Ilustracja przedstawia różnorodne warzywa. Widoczne są sałata z zielonymi liśćmi, rzodkiewki i fioletowych bulwach, zielona papryka, czerwone pomidory, zielony por, ziemniaki i fioletowa kapusta.

Zwyczaje żywieniowe Polaków

Źródło: Burst, domena publiczna.

Materiał jest częścią serii „Statystycznie rzecz biorąc”.

Skłonność do tycia może być dziedziczna, wynikać z indywidualnych predyspozycji zdrowotnych, być konsekwencją choroby, a także towarzyszących jej leków. Najczęściej jednak przyczyną rosnącej wagi jest niezdrowe jedzenie lub jedzenie w zbyt dużych ilościach. Czy masz świadomość, w jaki sposób się odżywiasz? Czy próbujesz wpływać na swoją wagę za pomocą zmiany diety lub aktywności?

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz najczęściej praktykowane sposoby zdrowego odżywiania się.

  • Porównasz trendy żywieniowe występujące w społeczeństwie z zasadami zdrowego odżywiania.

  • Przeanalizujesz zwyczaje żywieniowe Polaków.