Pracownik pomocniczy gastronomii wykonuje prace pomocnicze, pod nadzorem kucharza, w obiektach gastronomicznych i przedsiębiorstwach produkujących gotowe wyroby i półprodukty kulinarne; sporządza różnego rodzaju półprodukty i potrawy, ciasta, napoje, desery; przygotowuje warzywa, owoce, mięso, ryby do dalszej obróbki; przechowuje i zabezpiecza żywność przed zepsuciem; utrzymuje czystość na stanowisku pracy; wydaje potrawy i napoje oraz porządkuje pomieszczenia gastronomiczne w części handlowo‑usługowej.

R1CfGKW3TzDPn
Źródło: Engin_Akyurt, Filiżanka kawy, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Z tego materiału dowiesz się między innymi:

  • na czym polega praca pracownika pomocniczego gastronomii,

  • jakie cechy powinien mieć pracownik pomocniczy gastronomii,

  • w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu,

  • dlaczego warto zostać pracownikiem pomocniczym gastronomii.