Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego jest przygotowany do użytkowania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przetwarzania i produkcji wyrobów w różnych działach przemysłu spożywczego. Należą do nich: przetwórstwo mięsa, przetwórstwo ryb, przetwórstwo owoców i warzyw, przemysł olejarski, przetwórstwo mleka, przetwórstwo ziemniaków, przetwórstwo zbóż, produkcja wyrobów piekarskich i cukierniczych, produkcja napojów i koncentratów spożywczych, przemysł fermentacyjny, produkcja cukru, produkcja pasz. Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego zajmuje się: przygotowaniem surowców, materiałów i dodatków do produkcji z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, użytkowaniem maszyn i urządzeń do wytwarzania półproduktów i wyrobów spożywczych. Użytkuje maszyny i urządzenia do prowadzenia procesów w przetwórstwie żywności oraz eksploatuje urządzenia magazynowe i transportu wewnętrznego w zakładzie przetwórstwa spożywczego.

R1KUSIV1aRraw
Źródło: Pixabay, Pomidory, dostępny w internecie: www.pixabay.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Z tego materiału dowiesz się między innymi:

  • na czym polega praca operatora maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,

  • jakie cechy powinien mieć operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego,

  • w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu,

  • dlaczego warto zostać operatorem maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.