Życie zaczęło się w oceanach – dlatego każdy organizm zawiera wodę, podobną pod względem składu chemicznego do wody morskiej. Na przykład w nasionach wody jest ok. 12%, w drewnie ok. 50%, w ciele człowieka średnio 70%, w pomidorze 95%, a w ciele meduzy chełbi modrej aż 99%. Zawartość wody w komórkach i tkankach zmienia się, gdyż jest ona cały czas pobierana, wykorzystywana i tracona. Rozpuszczone są w niej różne związki, bez których życie byłoby niemożliwe. Czasem jednak, aby gatunek mógł przetrwać, konieczne jest usunięcie wody z organizmu – nie zawierają jej np. suche nasiona czy zarodniki grzybów, mchów i paproci.
Opiszesz funkcje, jakie pełnią woda i minerały w organizmach.
Scharakteryzujesz sposoby określania świeżej i suchej masy materiału biologicznego.
Dokonasz pomiaru świeżej i suchej masy roślin.
Ocenisz wyniki pomiaru świeżej i suchej masy roślin i wyciągniesz wnioski.