Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1GxBIfrgWV21
Grafika przedstawia krążkopławy morskie. Ich ciało kształtem przypomina grzyb, o długich, przypominających wici strukturach zwisających z krawędzi kapelusza. Ich ciała mają wyrazistą, pomarańczową barwę.

Skład chemiczny organizmów

U krążkopławów woda stanowi aż 99% masy ciała.
Źródło: Spike Stitch, Flickr, licencja: CC BY-NC-ND 2.0.

Życie zaczęło się w oceanach – dlatego każdy organizm zawiera wodę, podobną pod względem składu chemicznego do wody morskiej. Na przykład w nasionach wody jest ok. 12%, w drewnie ok. 50%, w ciele człowieka średnio 70%, w pomidorze 95%, a w ciele meduzy chełbi modrej aż 99%. Zawartość wody w komórkach i tkankach zmienia się, gdyż jest ona cały czas pobierana, wykorzystywana i tracona. Rozpuszczone są w niej różne związki, bez których życie byłoby niemożliwe. Czasem jednak, aby gatunek mógł przetrwać, konieczne jest usunięcie wody z organizmu – nie zawierają jej np. suche nasiona czy zarodniki grzybów, mchów i paproci.

Twoje cele
  • Opiszesz funkcje, jakie pełnią woda i minerały w organizmach.

  • Scharakteryzujesz sposoby określania świeżej i suchej masy materiału biologicznego.

  • Dokonasz pomiaru świeżej i suchej masy roślin.

  • Ocenisz wyniki pomiaru świeżej i suchej masy roślin i wyciągniesz wnioski.