Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R1TnEjGcj2x4K
Zdjęcie przedstawia cienkie plasterki szynki szwarcwaldzkiej. Szynka ma kolor czerwony.

Czołowi importerzy i eksporterzy mięsa na świecie

Źródło: dostępny w internecie: https://pixabay.com/, domena publiczna.

Choć diety wegetariańskie i wegańskie w ostatnich latach cieszą się coraz większą popularnością, to produkty mięsne wciąż stanowiące jeden z głównych produktów w przemyśle spożywczym. Poszczególne państwa charakteryzują się odmiennymi preferencjami odnośnie do najchętniej spożywanego typu mięsa. Dla przykładu w Polsce najczęściej sięgamy po produkty wieprzowe i drobiowe, kraje muzułmańskie spożywają natomiast w większości baraninę, jako że islam zakazuje spożywania mięsa świń. Oczywiście preferencje konsumentów silnie związane są z kulturą, a także możliwościami produkcyjnymi danego państwa. To z kolei wpływa na eksportowaną i importowaną ilość konkretnego rodzaju mięsa na danym terenie.

Twoje cele
  • Wymienisz czynniki wpływające na produkcję mięsa na świecie.

  • Wskażesz światowych liderów w eksporcie i imporcie konkretnych rodzajów mięsa oraz określisz przyczyny tego zróżnicowania.

  • Wyjaśnisz zależności między produkcją a międzynarodowym handlem mięsa na świecie.

  • Porównasz strukturę eksportu i importu mięsa według jego rodzajów w wybranych państwach świata oraz wyjaśnisz przyczyny tego zróżnicowania.