Zdjęcie przedstawia drewnianą miskę wypełnioną liśćmi szpinaku.
Mathilde mange souvent des épinards
Źródło: dostępny w internecie: pxhere.com, domena publiczna.
bg‑blue
Matylda często je szpinak
Jeśli codziennie jesz dużo marchewki (la carotte) albo dyni (la citrouille), zawarty w nich pigment, beta‑karoten (le bêta‑carotène) może zmienić kolor twojej skóry na lekko pomarańczowy (la peau jaune‑orangée). Beta‑karoten cześciowo zamienia się w witaminę A w organizmie, a częściowo odkłada się w tłuszczu pod skórą, z czasem ją zabarwiając.
Twoje cele
Poznasz nazwy wybranych warzyw.
Utrwalisz nazwy poznanych wcześniej owoców i warzyw.
Utrwalisz nazwy kolorów.
Poznasz osobliwości w odmianie czasowników zakończonych na -ger na podstawie odmiany czasownika manger w czasie teraźniejszym trybu oznajmującego.
Opowiesz, jakie warzywa lubisz jeść oraz jak często je jesz.