Tłuszcze odgrywają ogromną rolę w diecie człowieka. Stanowią źródło energii, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wiedzieć, że 1 g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, podczas gdy 1 g białka i cukrów – tylko 4 kcal.
W tłuszczu rozpuszczają się witaminy A, D, E i K, dlatego tak ważne jest dodawanie odrobiny oleju, oliwy, śmietany czy majonezu do sałatek i surówek. Tłuszcze są składnikiem wszystkich roślin, lecz tylko niektóre z nich zawiera na tyle dużo tego składnika, że opłaca się go z nich pozyskiwać.
Podasz przykłady roślin oleistych.
Wskażesz główne rejony upraw roślin oleistych na świecie.
Przedstawisz tendencje w globalnej produkcji roślin oleistych.
Porównasz wymagania głównych roślin oleistych i wyjaśnisz przyczyny rozmieszczenia upraw tych roślin na świecie.
Sformułujesz prawidłowości na temat związków między największymi obszarami upraw roślin oleistych na świecie a głównymi ich producentami.