R70q1iSLHAckW
Zdjęcie sfotografowanego z góry stołu, który zastawiony jest rozmaitymi daniami na wynos oraz puszkami z napojami. Jedzenie podane jest w kartonowych opakowaniach.

Sur place ou à emporter ?

Źródło: dostępny w internecie: unsplash.com, domena publiczna.
bg‑blue

Na miejscu czy na wynos?

Czy wiesz, że we Francji jest ponad 175 000 restauracji, w tym 638 lokali posiadających przynajmniej jedną gwiazdkę Michelin (étoile Michelin)? Francuzi bardzo często spożywają posiłki poza domem. Warto nadmienić, że między godziną 12:00 a 14:00 większość Francuzów ma w pracy przerwę obiadową. Nie spożywają wówczas mocno obfitego posiłku, ale nawet wtedy składa się on zazwyczaj z przystawki (entrée), dania głównego (plat principal) oraz deseru (dessert). Dla przeciętnego Francuza najważniejszym posiłkiem jest kolacja. Spożywa się ją między godziną 19:00 a 22:00. Francuzi dość rzadko zamawiają posiłki na wynos, gdyż preferują biesiadną atmosferę (convivialité), którą zapewnia im bistro czy restauracja.

Indeks górny Źródło: https://independant.io paryz.pl Indeks górny koniec

pl
Twoje cele
  • Przypomnisz sobie użycie rodzajników nieokreślonych i cząstkowych (un, une, des, du, de la, de l’) w zdaniach oznajmujących i przeczących.

  • Poznasz nazwy potraw proponowanych w kartach dań we Francji.

  • Opowiesz, jakie danie zamawiasz zazwyczaj w restauracji lub na wynos.

  • Przedstawisz swoje preferencjach co do miejsca spożywania posiłków.