Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
RdBR3auuj71lh
Na ilustracji znajduje się cząsteczka pepsyny. Stanowią ją żółte wstęgi połączone czerwonymi liniami z różowymi, szerokimi spiralami. Gdzieniegdzie znajdują się również niebieskie linie, niekiedy połączone ze sobą w heksagony.

Proenzymy i enzymy układu pokarmowego człowieka

Cząsteczka pepsyny składa się z dwóch części o podobnej strukturze, przedzielonych głęboką bruzdą, w której wiąże się substrat i jest miejsce aktywne, utworzone przez dwie reszty asparaginianu i znajdującą się między nimi cząsteczkę wody.
Źródło: Fujinaga, M., Chernaia, M.M., Tarasova, N., Mosimann, S.C., James, M.N.G.; visualization author: Astrojan, Wikimedia Commons, licencja: CC BY 4.0.

Odżywianie jest podstawową czynnością życiową organizmów. U człowieka, jak u wszystkich organizmów cudzożywnych, proces dostarczania z pokarmu energii do podtrzymania pozostałych czynności życiowych nie może zachodzić bez udziału enzymów trawiennych.

Twoje cele
  • Wyjaśnisz, czym są enzymy i proenzymy.

  • Przedstawisz i scharakteryzujesz wybrane enzymy trawienne (hydrolazy).

  • Wskażesz miejsca wydzielania enzymów trawiennych.