Ilustracja przedstawia małą larwę biedronki znajdującą się na liściu.
Środki ochrony roślin i ich wpływ na środowisko
Metody biologiczne ochrony roślin obejmują wykorzystanie organizmów żywych, np.: drapieżnych i pasożytniczych owadów, nicieni, chorobotwórczych mikroorganizmów (wirusy, bakterie, grzyby), w celu ograniczenia występowania oraz zwalczania szkodników, chorób i chwastów. Przykładem jest larwa biedronki, która skutecznie zwalcza mszyce.
Źródło: dostępny w internecie: www.pixabay.com, domena publiczna.
Czy wiesz, że po raz pierwszy pestycyd został użyty do zwalczania epidemii tyfusu w Nepalu, w 1943 r.? Czy wiesz, że bardzo toksyczny pestycyd, znany pod skrótem DDT, po ponad 30 latach od wycofania ze sprzedaży nadal jest wykrywany w mleku kobiet? Czy wiesz, że niektóre pestycydy, na przykład heksachlorobenzen (HCB) powstają jako produkt uboczny wysokotemperaturowego spalania materiałów zawierających chlor? W procesie tym tworzą się także toksyczne chlorofenole, które powstają również w procesie uzdatniania wody przez chlorowanie.
Twoje cele
Opiszesz sposoby ochrony roślin.
Wyjaśnisz, od czego zależy toksyczność pestycydów.
Wymienisz przykłady pestycydów.