Technik usług kelnerskich wykonuje czynności związane z obsługiwaniem gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych rodzinnych i biznesowych, sporządza oraz porcjuje potrawy i napoje w części handlowo‑usługowej, rozlicza usługi kelnerskie i usługi gastronomiczne, planuje oraz organizuje dodatkowe usługi gastronomiczne, np. przyjęcia okolicznościowe, usługi cateringowe oraz planuje i nadzoruje pracę kelnerów i innych pracowników części handlowej zakładu gastronomicznego, np. barmanów, baristów.

R10S207MBOsMl
Źródło: Gift Habeshaw, Mężczyzna w smokingu, dostępny w internecie: unsplash.com, tylko do użytku edukacyjnego na zpe.gov.pl.

Z tego materiału dowiesz się między innymi:

  • na czym polega praca technika usług kelnerskich,

  • jakie cechy powinien mieć technik usług kelnerskich,

  • w jaki sposób można zdobyć kwalifikacje niezbędne do wykonywania zawodu,

  • dlaczego warto zostać technikiem usług kelnerskich.