Zdjęcie przedstawia kilka małych misek ustawionych wokół dużej miski na stole. W miskach warzywa: sałata, czerwona kapusta, grzybki, pomidory koktajlowe, oraz owoce: truskawki, borówki, maliny, awokado, brzoskwinie, winogrono, nerkowce.
Me encantan las naranjas
Źródło: Eduexpert Sp. z o.o., licencja: CC BY-SA 3.0.
bg‑gold
Uwielbiam pomarańcze
Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna, bogata w rozmaite smaki i przyprawy. Hiszpania podzielona jest na wiele regionów, a każdy z nich posiada swoje charakterystyczne potrawy. W regionach nadmorskich dominują potrawy rybne, owoce morza, ryż. Z kolei w głębi kraju najczęściej jada się różnego typu mięsa, warzywa czy potrawy mączne. Ciepły klimat sprzyja uprawianiu południowych warzyw i owoców takich jak cytrusy, daktyle, pomidory, bakłażan czy cukinia.
Źródło: Ramón Díez Galán, [na podstawie:] https://tropster.pl/hiszpania/kuchnia [dostęp 31.08.2023], licencja: CC BY-SA 3.0.
Twoje cele
Porozmawiasz z kolegą/koleżanką z Hiszpanii o tym, co lubisz jeść, a czego nie.