J'aime les aliments acides !
Lubię kwaśne potrawy
Umami jest piątym smakiem, obok słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Jego odkrycie przypisywane jest japońskiemu naukowcowi, Kikunae Ikedzie, który opisał go w 1908 roku. Umami jest charakterystyczne dla pokarmów bogatych w glutaminiany, takich jak sos sojowy, pomidory, parmezan, sfermentowany czosnek, pasta miso czy suszone grzyby. Smak ten podkreśla i wzbogaca dania, nadając im głębokie i soczyste nuty. Francuzi smak umami kojarzą przede wszystkim z daniami zawierającymi ostrygi.
Indeks górny Źródło: Kinga Mądraszewska, [na podstawie:] www.mizkanchef.com [dostęp 17.08.2023], licencja: CC BY-SA 3.0. Indeks górny koniec Źródło: Kinga Mądraszewska, [na podstawie:] www.mizkanchef.com [dostęp 17.08.2023], licencja: CC BY-SA 3.0.
Poznasz słownictwo pozwalające na określenie smaku oraz tekstury dania.
Dowiesz się, jak smakują wybrane francuskie dania oraz jaka jest ich tekstura.
Opiszesz smak i teksturę swojej ulubionej potrawy.