RYAVzQhwixFx9
Ilustracja przedstawia drewniane łyżki z przyprawami.

J'aime les aliments acides !

Źródło: dostępny w internecie: https://www.pixabay.com [dostęp 18.08.2023], domena publiczna.
bg‑blue

Lubię kwaśne potrawy

Umami jest piątym smakiem, obok słodkiego, kwaśnego, gorzkiego i słonego. Jego odkrycie przypisywane jest japońskiemu naukowcowi, Kikunae Ikedzie, który opisał go w 1908 roku. Umami jest charakterystyczne dla pokarmów bogatych w glutaminiany, takich jak sos sojowy, pomidory, parmezan, sfermentowany czosnek, pasta miso czy suszone grzyby. Smak ten podkreśla i wzbogaca dania, nadając im głębokie i soczyste nuty. Francuzi smak umami kojarzą przede wszystkim z daniami zawierającymi ostrygi.

Indeks górny 1 Źródło: Kinga Mądraszewska, [na podstawie:] www.mizkanchef.com [dostęp 17.08.2023], licencja: CC BY-SA 3.0. Indeks górny koniec

pl
Twoje cele
  • Poznasz słownictwo pozwalające na określenie smaku oraz tekstury dania.

  • Dowiesz się, jak smakują wybrane francuskie dania oraz jaka jest ich tekstura.

  • Opiszesz smak i teksturę swojej ulubionej potrawy.