Wróć do informacji o e-podręczniku Wydrukuj Pobierz materiał do PDF Pobierz materiał do EPUB Pobierz materiał do MOBI Zaloguj się, aby dodać do ulubionych Zaloguj się, aby skopiować i edytować materiał Zaloguj się, aby udostępnić materiał Zaloguj się, aby dodać całą stronę do teczki
R9rEFREy3u7ML
Ilustracja przedstawia przewróconą solniczkę i wysypaną obok sól. Solniczka znajduje się na blacie kuchennym. Blat jest koloru jasnobrązowego. Jest na nim położona prostokątna, pleciona podkładka. Solniczka jest wykonana z przezroczystego szkła ze srebrną pokrywką.

Zasolenie wód oceanu i jego przyczyny

Źródło: domena publiczna, dostępne w internecie: pixabay.com.
R18vkLhhDXMEy1
Wydobycie soli morskiej
Źródło: Quang N. Vinh, Pexels License, dostępne w internecie: pexels.com.

Sól, której używasz w kuchni, odgrywała kiedyś o wiele większą rolę niż dziś. Nie tylko wykorzystywano ją podczas przyrządzania potraw, lecz także była cennym surowcem dla całej gospodarki. Z tego względu często nazywano ją białym złotem. Pozyskiwano ją w różnymi metodami, jednak niezależnie od tego, czy uzyskano ją w wyniku odsalania słonej wody morskiej czy wydobyto z kopalni soli, jej pochodzenie jest związane z wcześniejszym rozpuszczeniem w wodzie morskiej.

Twoje cele
  • Scharakteryzujesz zmiany zasolenia w oceanie.

  • Wyjaśnisz wpływ poszczególnych czynników na wielkość zasolenia.

  • Porównasz czynniki wpływające na zasolenie na otwartym oceanie oraz u wybrzeży.