Czy wiesz, że w połowie wieku w Japonii wiele osób zatruło się związkami kadmu zawartymi w ryżu, który uprawiano na polach nawożonych ściekami z zakładów przemysłowych? Czy wiesz, że choroba związana z owym zatruciem nazywana „ouch‑ouch”, a w języku japońskim „itai‑itai” oznacza „silny ból”? Czy wiesz, że kadm nie jest potrzebny do rozwoju roślin, ale jest łatwo przez nie pobierany? Czy wiesz, że zakwaszenie gleby jeszcze ten pobór zwiększa? Czy wiesz, że wysokie stężenie tego pierwiastka prowadzi do zaburzenia procesu fotosyntezy u roślin oraz dysfunkcji nerek człowieka? Czy wiesz, że jest wciąż stosowany w produkcji elektrod w akumulatorach oraz jako pigment? Ten materiał pozwoli Ci odpowiedzieć na powyższe pytania pozytywnie.
Opiszesz właściwości kadmu.
Wyjaśnisz, dlaczego kadm jest toksyczny.
Wskażesz źródła skażenia środowiska kadmem.
Wymienisz zastosowania kadmu.